Het bezoekende SDS uit Easterein verraste vriend en vijand vorige week met de 3-5 thuisnederlaag tegen Tzummarum. Zonder Tzummarum te kort te doen was dat natuurlijk wel een verrassende uitslag. Dus kon John Hofte deze middag een geprikkelde ploeg verwachten die het een en ander recht wilde zetten.
SDS is de laatste 4 jaar een gemiddelde 3e klasser na ooit (in 2005) eens 1e klasser te zijn geweest. Dat was maar een uitschieter van een jaar maar toch zeker wel noemenswaardig. Het is nu druk bezig met een verjonging van het team en dat zou deze middag ook wel te zien zijn op het veld. Geen Haitsma’s of Dirk Yde Sjaarda en die lichting jongens. Alleen oud gedienden Jelmer Postumus en Hendrik de Jong zag ik nog op de bank zitten. John Hofte moest deze middag danig puzzelen om een representatief team op het veld te krijgen. Veel pijntjes bij deze en gene. Hendrik Kootstra verraste met een plekje op de bank na een jaar klussen in eigen huis. Het zou helaas geen successtory worden voor Hendrik.
De wedstrijd: na 90 minuten stond er een stand op het scorebord die geen recht deed aan de verhoudingen maar wel aangaf waar het verschil lag. SDS profiteerde maximaal van verdedigende fouten bij Minnertsga en de thuisploeg liet het na om de kansen die het kreeg te verzilveren. Ja dan is de eindstand snel verklaard en ook verdiend te noemen. Cruciaal in de eerste helft was de 20e minuut. Remco v.d.Mossel wordt door Ydo Hoekstra in de diepte prima aangespeeld maar Remco schiet vrij voor Jaap Toering in het zijnet. En in de tegenaanval van SDS geeft Bart Stroosma Louwens v.d.Pol van SDS veel te veel ruimte en zijn uithaal belandt in de uiterste hoek.  0-1 dus in plaats van 1-0. Daarna krijgt Minnertsga in de eerste helft nog 3 grote kansen. Met name de kans van Enno Kingma in de 32e minuut vrij voor Toering leek niet te missen maar belandde recht in de handen van de keeper. En Ydo Hoekstra was er 2 minuten voor het einde van de eerste helft nog heel dicht maar zijn schot ging centimeters naast het door Toering verlaten doel. John Hofte bracht na de rust Hendrik Kootstra in voor Siep Driessen. En in de 48e minuut kopte Remco v.d.Mossel na een afgemeten voorzet van Ydo Hoekstra de gelijkmaker binnen. Tot dan een meer dan terechte stand. Maar verdedigend rammelde het bij Minnertsga. In de 50e minuut kon Hendrik een treffer van Habtamu de Hoop ternauwernood voorkomen maar in de 60e minuut was het wel raak na knullig verdedigen. Het was Habtamu de Hoop die eenvoudig binnen kon tikken. Een paar minuten later kreeg Enno Kingma zijn 2e grote kans maar ook nu ging zijn schot recht op keeper Toering af. En als dan in de 65e minuut opnieuw opzichtig wordt gefaald in de verdediging probeert Hendrik Kootstra de doorgebroken SDS speler op de rand van de 16 tegen te houden. Dat koste hem een rode kaart (vond het trouwens wel een zware straf) en dus een zeer korte rentree in de hoofdmacht. De verkregen vrije trap ging trouwens naast het doel. En vreemd genoeg begon Minnertsga met 10 man beter te voetballen en stond het verdedigend ook beter. Enno werd in de 77e minuut nog gewisseld voor Jorrit v.d.Veen. Maar het was Remco v.d.Mossel die in de 82e minuut nog een levensgrote kans kreeg maar zijn inzet werd gekeerd door Jaap Toering. Dat SDS 3 minuten voor het einde van de wedstrijd nog de 3-1 maakte was voor de statistieken en deed geen recht aan de werkelijke verhoudingen. Maar de eindstand stond heel duidelijk op het scorebord en liet niks te gissen over. Verdiend omdat het de gekregen kansen benutte en dat lieten onze jongens na. Volgende week maar recht zetten tegen Tzummarum, dat lijkt me een strak plan.

Groeten Nico

En voor degene die voor een bekerpotje op eigen veld zelfs niet de deur uit willen hierbij de opstelling:
Jorn, Frans, Siep (Hendrik), Bart , Roy, Hylke , Herre,  Ydo , Remco, Henry en  Enno (Jorrit)

vriewsijk.jpg

29.12.2017 17:00 - 22:30