Voor aanvang van de wedstrijd tegen het bezoekende Tzummarum was wel duidelijk dat de ploeg van John Hofte met minimaal 2 goals verschil moest winnen om door te gaan in de beker. Tzummarum verraste al bij SDS en ook het 2e duel tegen AVC werd gewonnen. Dus was Minnertsga gewaarschuwd. Zo gemakkelijk als het vorig jaar ging toen volgens mij door ons met 7-2 werd gewonnen zou het deze keer zeker niet gaan Daarnaast waren de personele problemen voor John Hofte dusdanig dat hij zowat de helft van de selectie miste en hij de bank moest vullen met A’s en B’s . En het begin van de wedstrijd beloofde niet veel goeds. Eerst moest er gewacht worden op Bart die zijn scheenbeschermers was vergeten. Hadden evengoed zijn kiks kunnen zijn, dacht ik toen. En de eerste 10 minuten was het geklungel achterin zodanig dat Tzummarum zomaar met 2 -0 voor had kunnen staan. Maar langzaam begon Minnertsga wat beter in zijn spel te komen en met name Zemen Araya liet zien dat hij best een balletje kon trappen. En in de 20e minuut was het Hielke Hoekstra die na een prima een twee met Zemen beheerst scoorde. De vlag van de grens ging echter omhoog terwijl iedereen kon zien dat het bij  lange na  geen buitenspel was. Maar scheidsrechter H. v.d.Bijl die toch vlak bij stond honoreerde het signaal wel dus dat feessie ging niet door. Even later ging een kopbal van Bart Stroosma rakelings over.het Tzummarummer doel. Het enige gevaar van Tzummarum kwam uiteraard van spits Tim Grond. Hij liet in de 29e minuut zien dat hij over bijzonder scorend vermogen beschikt. Op het middenveld in balbezit gekomen zag hij Jorn Helder te ver voor de goal staan. Zijn schot belandde gelukkig voor Minnertsga tegen het houtwerk. In de 33e minuut brak Zemen door de defensie van Tzummarum maar keeper Jelle Pieter v.d.Walt keerde de inzet. En vlak voor de pauze zette dezelfde Zemen Ydo Hoekstra in vrije positie voor de goal. Zijn schot belandde echter op de paal. Na de rust bracht John Hofte Hilco Plat in voor Frans Schiphof. In de 54e minuut speelde Jens Visser zich vrij en speelde Ydo Hoekstra aan. Maar het zat de hard werkende Ydo deze middag niet mee. Opnieuw belandde zijn schot buiten bereik van keeper v.d.Walt op de paal. En als dan ook nog van zijn voet een verkeerde terugspeelbal in de voeten van Tim Grond belandt dat kun je het vervolg wel raden. Alleen op Jorn Helder af scoort Tim Grond beheerst 0-1. En 3 minuten later werkt de scheids ook al niet mee als Zemen niet een strafschop krijgt maar voor buitenspel wordt afgefloten. V.d.Bijl was de enige die dat zag. Tzummarum ruikt bloed en in de 62e minuut countert het de Minnertsga defensie er uit en was het wederom Tim Grond die beheerst scoort. 0-2. De wedstrijd lijkt gespeeld maar toch herpakt Minnertsga zich. Het drukt Tzummarum terug en in de 69e minuut draait Zemen zich goed vrij en scoort beheerst 1-2. Drie minuten later lijkt een vrije trap van Ydo Hoekstra geen succes te hebben maar in de rebound scoort Bart Stroosma de gelijkmaker. 2-2. Tzummarum krijgt geen kans meer en het wachten was op de voorsprong van Minnertsga. John Hofte brengt Laurens Hoekstra en Hidde de Vries nog in voor Jorrit en Jens. Maar dan in de 85e minuut een uitval van Tzummarum. De mee opgekomen Joran Hiemstra zet de bal voor maar die lijkt ver over het doel van Jorn Helder heen te gaan. Hij was alweer omgedraaid en met een niet nader te noemen vrouwelijke k, krachtterm op weg terug toen ineens het talrijke en fanatieke Tzummarumpubliek de handen ophoog gooiden. De bal zeilde over Jorn heen (Jorn wist zeker dat hij over zou gaan) en plofte in de uiterste hoek binnen. 2-3.
En het had nog erger kunnen worden als de prima ingevallen Rick de Graaf alleen op Jorn afkomt maar gelukkig voor Minnertsga miste. Het venijn zat hem toch in de staart. Een schot van Ydo gaat maar net over en in de 90e minuut wordt Hielke Hoekstra binnen de 16 overduidelijk gevloerd maar scheidsrechter v.d.Bijl doet helemaal niks. Het was toch mijns inziens niet zijn middag met zijn manier van fluiten. Zo verliest Minnertsga ook het duel tegen Tzummarum met name door het uitdelen van kadootjes en daar en tegen de kansen niet te benutten. Toch zijn er ook zeker lichtpuntjes zoals het goede spel van Zemen En duidelijk is na dit duel zeker dat je met een half elftal invallers zeker niet slecht gespeeld hebt. Maar voor Tzummarum is dit een prachtig resultaat Zelfs voor het Fries Dagblad was dit de grootste verrassing van deze zaterdag. Leuk voor oud Tzummarum voorzitter Hans Hettinga die verrassend genoeg tot de laatste bel bleef. Hij had het toen alleen nog maar over herinneringen aan de Barradeelcup. Naar verluid kon Tzummarum toen ook winnen van Minnertsga.  Tiiden ha tiiden, dat is wel duidelijk en de nostalgie viert hoogtij.
Volgende week de start van de competitie met een uitwedstrijd tegen Trynwalden. Gelukkig wel op een nieuwe grasmat. We zullen zien.

En voor degene die ook nu voor een bekerpotje op eigen veld niet de deur uit willen hierbij de opstelling:
Jorn, Frans (Hilco), Rein Sybe, Bart , Roy, Hylke , Herre, Jorrit (Laurens), Ydo, Zemen en Jens (Hidde)

vloon.jpg

29.12.2017 17:00 - 22:30