John Hofte kon voor het eerst in deze competitie beschikken over een vrijwel complete selectie. Remco v.d.Mossel en Rienk van der Veen zaten weliswaar op de bank maar waren terug van blessures. Maar na afloop van de wedstrijd kan alleen maar geconstateerd worden dat het voor hun best nog wel eens heel lastig kan worden om zich weer in de basis te spelen want de elf die gisteren aan de start verschenen lieten zien dat zij tot prima prestaties in staat waren. En dat zij hun basisplaats dubbel en dwars waard waren. Voor John dus een luxeprobleem, iets wat hij bij de start van de competitie zeker niet gedacht zal hebben. Onze gasten uit Rijperkerk hebben het gisteren geweten. En daar had Douwe Zondervan van te voren zeker niet op gerekend. Hun competitiestart was weliswaar wisselend maar met name de 3-5 overwinning bij Leovardia met 4 goals van Mark Hendriks was indrukwekkend. En het geheugen van Douwe laat nog niks te wensen over. In de competitie van vorig jaar was Rijperkerk 2 maal te sterk voor Minnertsga. Dat wist hij nog dondersgoed en gaf dus zelfvertrouwen. Scheidsrechter was dhr. Secer, afkomstig uit het verre Groningen. Hij was nadrukkelijk aanwezig en was zeker geen thuisfluiter. Maar hij had geen moeilijke middag en floot verder goed.
Vanaf het eerste fluitsignaal zagen we een bevlogen Minnertsga dat Rijperkerk direct bij de strot pakte. In de 5e minuut had Ydo Hoekstra al de 1-0 op de schoen maar hij schoot net voorlangs. Raak was het wel in de 7e minuut. Een prima opgezette aanval over links en het was de watervlugge Jildert de Vries die voorzette. En Enno Kingma was er als de kippen bij om bij de eerste paal de bal binnen te schieten 1-0 Rijperkerk kreeg de eerste mogelijkheid bij een vrije trap op de rand van de 16 maar Jorn Helder keerde de bal met de punt van de schoen. Verder kwam Rijperkerk eigenlijk niet. Het was Minnertsga die het spel bepaalde. In de 14e minuut kapte Jildert de Vries 2 man uit en kwam alleen op keeper Redmar Jorna af. Maar die keerde de inzet. In de 30e minuut was het wel raak. Enno Kingma stoorde vroegtijdig, ontfutselde de bal van een Rijperkerk verdediger en speelde Ydo Hoekstra aan. Die tikte vervolgens de bal door naar de vrijstaande Jildert de Vries die de bal uiterst bekwaam in de linkerhoek schoot 2-0. Enno Kingma leek 3 minuten later zelf zijn 2e te maken maar uit een corner tikte hij de bal net over. Kansen kwamen er genoeg voor Minnertsga. Ydo Hoekstra kwam na een prima loopactie alleen op keeper Jorna af maar hij schoof de bal net naast het doel. In de 42e minuut kreeg Herre de Vries een dot van een kans maar ook hij zag keeper Jorna de bal keren. Nee, voor het zelfde geld was Rijperkerk terug in de wedstrijd gekomen toen in de 44e minuut een voorzet vanaf rechts maar ternauwernood werd gemist vlak voor het doel van Jorn Helder.  In de 2e helft was het kwaliteitsverschil zowaar misschien nog wel groter. In de 47e minuut werd Jildert de Vries in de diepte aangespeeld en de plaag voor de Rijperkerkverdedigers was zijn mannetjes weer te vlug af maar stuitte op de prima keepende Redmer Jorna. En uit de rebound kon Ydo de bal in het doel schuiven maar hij schoot in het zijnet. De enige kans die Rijperkerk in de 2e helft kreeg was in de 52e minuut toen Joris Bakker op Jorn afkwam en leek te scoren. Maar Jorn Helder keerde de bal uitstekend met de voet. Nee, het was verder Minnertsga die de dienst uitmaakte. In de 65e minuut was Jildert de Vries opnieuw iedereen te vlug af en ging alleen op keeper Jorna af. Robin Kamstra kon de doorgebroken Jildert alleen maar neerleggen om de goal te voorkomen. Hij zwijnde dat de scheidsrechter slechts geel gaf (al vonden Douwe en een aantal anderen die straf terecht). De penalty werd door Enno Kingma echter te zacht ingeschoten en keeper Jorna keerde de bal ten koste van een corner. Uit die corner maakte Redmer Jorna echter zijn enige fout van de wedstrijd toen hij de hoge bal via de lat keerde maar losliet. Daar stond Jildert de Vries   die de bal in het doel werkte 3-0 . Toen was het ook gedaan met Rijperkerk.  John wisselde Rienk v.d.Veen voor Hendrik Kootstra en Roy van Rees voor Ydo Hoekstra. In de 75e minuut was het Enno Kingma die na een prima een twee vrij op Jorna afkwam. Wederom keerde Jorna de bal (hij was veruit de beste man van Rijperkerk). Remco v.d.Mossel kwam de laatste 10 minuten nog binnen het veld voor de moegestreden maar opnieuw uitstekend spelende Jildert de Vries. Hij zette in de 87e minuut met een steekpass Rienk alleen voor keeper Jorna maar Rienk schoot millimeters naast het doel. De laatste kans was voor Enno maar het zou bij Enno bij 1 treffer blijven deze middag. Uitstekend gespeeld maar te weinig gescoord mag wel geconcludeerd worden. Maar dat komt vast nog wel, ik heb er alle vertrouwen in.
Rijperkerk had deze wedstrijd totaal niks in te brengen en Minnertsga staat nu ineens alleen bovenaan in de 3e klasse B. En dat mag rustig zeer verrassend genoemd worden. Tot slot nog een kleine anekdote: pupil van de week was Hidde Faber, zoon van nestor Rein Sybe Faber. Rein Sybe zat deze wedstrijd op de bank maar Hidde vond de schommel veel leuker (dan neist heit sitte). Toch dichtte Douwe Zondervan deze Hidde al meer kwaliteiten toe dan zijn vader. Ja, die realiteit kwam even hard aan.
Volgende week uit naar Grijpskerk. Die kregen er flink van langs bij Dokkum (4-0) dus die zullen gebrand zijn. We zullen zien.

Groetnis
Nico

En voor de thuisblijvers die op voorhand geen vertrouwen hadden in een goede afloop de opstelling:
Jorn, Frans, Bart, Sieb, Enne, Hendrik (Rienk), Herre, Hylke H. Ydo ( Roy), Enno en Jildert (Remco)
Reserve : Rein Sybe en Zemen

Hoeke_combilogo_blauw.jpg