/* onderstaande code is voor standen van Sportlink */

Toch wel uniek was dat gisteren: Derby Day met al onze seniorenteams op 1 middag tegen Berlikum voetballen, dat was een scenario wat zeker niet vaak voor zal komen. (daar krijg je domweg de kans niet voor).En dat Berlikum uiteindelijk als grote winnaar uit de bus zou komen in die 3 wedstrijden was even heel erg slikken maar ook dat was na een zeer gezellige afterparty met een kantine nokkievol voetballiefhebbers uit beide dorpen iedereen vrij snel vergeten. Natuurlijk wordt de rivaliteit tussen beide dorpen door enkelen vaak uitgebreid benadrukt maar de afterparty was het toppunt van verbroedering. En ik kan het niet laten (en wordt me niet altijd door iedereen in dank afgenomen) dat gebeurde mede dankzij de vele Berlsumers die na de wedstrijd in de kantine een sapje bleven drinken.
Maar nu even over de wedstrijd. Het werd een wedstrijd met 2 gezichten. Minnertsga dicteerde de wedstrijd volledig tot het moment dat Berlikum met 10 man verder moest. En dat bleek het kantelpunt in de wedstrijd te worden. De woorden van Johan Cruyff werden weer eens de waarheid: elk nadeel heeft zijn voordeel.
John Hofte is het puzzelen door de vele blessures intussen wel gewend en kwam evengoed weer met 11 man het veld in. Op de reservebank zaten buiten good old Outger Terpstra (die blijft eeuwig slank en jeugdig) alleen nog spelers die al een wedstrijd in de benen hadden. Scheidsrechter was dhr. Arjen Vellinga. Hij had het in het begin best wel even lastig, kreeg zo nu en dan ook best wel vinnige opmerkingen van beide kampen uit het publiek naar zich toe geslingerd, maar floot een prima wedstrijd. De eerste helft was het een aantrekkelijk treffen. Minnertsga begon prima en had het eerste kwartier al met 2-0 voor moeten staan. Ga maar na : in de 3e minuut een kans van Remco v.d.Mossel waarbij Sjouke Veenstra attent reageerde. In de 10e minuut komt Jildert de Vries na een prima actie alleen op Sjouke af maar wederom redt Sjouke. En 4 minuten later is het wederom de aalvlugge Jildert die doorbreekt maar opnieuw redt Sjouke ditmaal ten koste van een hoekschop. In de 17e minuut kwam pas de eerste kans van Berlikum. Een uitstekende actie van de immer lastige Jarco Kingma die de korte hoek kiest maar zijn schot net naast zag gaan. Verder was het Minnertsga die de wedstrijd dicteerde. De uitstekend spelende Hendrik Kootstra zag zijn schot geblokt en Jildert was zijn tegenstander regelmatig te vlug af. Dat gebeurde ook in de 27e minuut ten koste van een vrije trap op een meter of 20 van de goal. Die werd door Ydo Hoekstra feilloos genomen en Sjouke kon alleen maar kijken hoe de bal in de uiterste bovenhoek plofte. 1-0 Maar langs kon Minnertsga niet genieten van de voorsprong. In de 30e minuut een blinde trap naar voren, een uit zijn doel gekomen Jorn Helder die de bal geheel onnodig half mist en Jarco Kingma die de lachende derde was. Hij kon de bal eenvoudig in het lege doel schieten. 1-1 Dat was dus een kadootje van de eerste orde en Minnertsga kon opnieuw beginnen. En dat deed het ook. In de 37e minuut een half afgeslagen aanval van Minnertsga waarbij de bal uiteindelijk voor de voeten kwam van Jildert die de bal over de uitgekomen Sjouke Veenstra zou schieten. En Sjouke kon alleen de bal met de handen keren maar was al buiten de 16. Rood dus voor Sjouke en geen goal van Minnertsga. A-keeper Corne Tuininga was zijn vervanger en zou het prima doen. De vrije trap van Ydo ging centimeters naast en zo gingen beide ploegen rusten met een gelijke stand. De 2e helft had bijna schriftelijk afgedaan kunnen worden. Het leverde weinig boeiende momenten op. Beide ploegen hikten op 2 gedachten en Minnertsga wist totaal niet om te gaan met de man meer situatie. En Berlikum speelde vreemd genoeg met een man minder veel beter. De beste kansen waren in de 2e helft dan ook voor Berlikum. In de 54e minuut een kopbal van Jarco Kingma waarbij Jorn met de voeten redde en in de 74e minuut was dezelfde Jarco dicht bij zijn 2e goal maar kon Jorn nog met de vingertoppen redden. De laatste 10 minuten was Berlikum leeg gespeeld en drukte Minnertsga nog maar meer dan wat halve kansen en een scimmage voor de goal leverde dat niet op. Met kunst en vliegwerk hielden de gasten hun doel schoon en pakte daarmee het zwaar bevochten maar verdiende punt. Minnertsga mocht de hand in eigen boezem steken. Het wist zich geen raad met de man meer situatie.
Zo eindigde D-Day dus in een gelijk spel en viel de uiteindelijke balans in het nadeel van Minnertsga uit. Met als dieptepunt de onverwachte en onnodige zeperd die het 2e op zijn palmares kon bijschrijven. Ondanks wel minstens 10 grote kansen toch met 6-0 verliezen is op zich een prestatie maar dan in negatieve zin. Het voetbal blijft een vreemd speeltje.
Deze keer geen anekdote want het verslag is al weer veel te lang geworden.

Groeten
Nico

Ondanks de massale belangstelling toch maar even de opstelling voor de enkeling die zat te vissen of zo:
Jorn, Frans, Roy (Rein Sybe) Bart, Enne, Ydo, Hendrik, Rienk (Outger) Remco, Herre en Jildert.
Reserve : Zemen en Jildert

vriewsijk.jpg