/* onderstaande code is voor standen van Sportlink */

Door omstandigheden kon uw vaste verslaggever de laatste 2 wedstrijden geen verslag doen van de uitwedstrijden in Twijzel en Dokkum. Met name de wedstrijd tegen Dokkum gaf dat wel wat vraagtekens want ik was daar namelijk wel aanwezig. Dat had alles te maken het bericht bij thuiskomst van het overlijden van Piet Miedema. Eerlijk, ik kon daarna niet de motivatie en inspiratie vinden en opbrengen om verslag te doen. Dat was de enige reden. Zijn overlijden kwam zoals bij heel velen binnen onze mooie club als een mokerslag binnen ondanks dat wij konden weten dat hij zijn strijd nooit meer kon winnen.
En dan reis je naar Kollum na eerst op condoleantie te zijn geweest in Marssum waar afscheid genomen wordt van Gerrit de Vries. Een week dus waarbij we met zijn allen weer snoeihard met de neus op de feiten worden gedrukt.
Bij aankomst in Kollum kreeg ik een wedstrijdformulier in de handen gedrukt van Haije. De rij namen van Minnertsga gaf wel aan dat John Hofte weer al zijn creativiteit nodig heeft gehad om een volwaardig elftal op de been te brengen. Een karrevracht afwezigen teistert onze seniorenelftallen en er moeten keuzes gemaakt worden die een half jaar ondenkbaar waren. Maar ook die eigenlijk niet bij de club passen. Maar hoge nood breekt helaas wetten. Ik zal u de rij namen besparen maar je gaat gewoon als vaste toeschouwer van Minnertsga op de mooie tribune zitten van Kollum met de gedachte: hoelang kunnen we hier de nul houden? En zowaar, na 45 minuten stond nog steeds een nul – nul  op het scorebord en er waren zelfs vlak voor de rust 2 kansen achter elkaar van Chistiaan en Remco v.d.Mossel. Natuurlijk, Kollum had een groot veldoverwicht de eerste helft en creëerde ook een hand vol kansen maar verdedigend stond het als een huis met o.a. de prima spelende Rutmer de Vries en Hilco Plat. En natuurlijk niet te vergeten Jorn Helder die de man van de wedstrijd werd. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ons de schrik om het hart sloeg toen Jorn in de 16e minuut na een snoekduik richting hemel op de grasmat neerplofte en bleef liggen. Hij leek ernstig geblesseerd te zijn. Wij direct kijken naar de reservebank maar we wisten het eigenlijk ook al, een reservekeeper was ook niet beschikbaar. Haije, die achter ons zat en vaak 4 stappen vooruit denkt als raadslid, had echter direct al een oplossing voorhanden. Hij zei droogjes, er zitten hier twee en een halve keeper voor mij dus dat lost zich zeker op. Even voor de intimi: op die rij zaten Abe Visser, Geert Faber en mijn persoon. Alle 3 zeer vermaarde keepers uit  het verleden. En voor de duidelijkheid: met die halve bedoelde Haije dus mij. Jammer, waar gebrek aan historische kennis al niet toe kan leiden. Maar even terug naar de wedstrijd. Jorn werd opgelapt en kon gelukkig verder. Kollum kreeg in de eerste helft een stuk of 5/6 kansen tegen Minnertsga maar 2. Met name Joop Pijnakker meende dat de goal ter grootte van het vangnet was. Dus bij aanvang van de tweede helft gingen we er nog maar eens goed voor zitten. John bracht “lytse” Bram Klaver in voor de moegestreden maar nuttig spelende Christiaan van der Mossel. Echter, in de 55e minuut sloeg het noodlot (onterecht) toe. Een voor iedereen duidelijk zichtbare handsbal en bovendien een buitenspelsituatie waardoor grens Feike Jochum (ja ook al een invaller) de vlag omhoog had. Maar scheidsrechter Oostwoud ging de hele wedstrijd terecht op beide grensrechters af maar deze keer negeerde hij dat en gaf onterecht een corner. Daaruit schoot Siep Driesen ongelukkig de bal tegen het lichaam van Jorn en het leer caramboleerde in het doel. 1-0 Zuur en niet verdiend. Uit de aftrap was er onnodig balverlies van ons middelveld en bij de uitval van Kollum  was Gerard van Solleveld er als de kippen bij om Jorn te passeren en de bal in het lege doel te schuiven. 2-0. En 2 minuten later een goede aanval van Kollum waarbij Jorn in eerste instantie prima redt maar wederom van Solleveld die uit de rebound de 3-0 kon scoren .  Ja, toen was de wedstrijd natuurlijk lang en breed gespeeld. John bracht Jens Visser nog in voor B-junior Hidde de Vries. Hidde had zich 60 minuten de longen uit het lijf had gewerkt, maar zijn tegenstanders waren 2 en een halve kop groter (hij kwam zo ongeveer tot aan de navel) en dan is het heel moeilijk potten breken. Maar hij komt er zeker wel, ja sterker, hij misstaat nu al niet. Invaller Jens creëerde met zijn opportunische voetbal zowaar nog 2 kansen maar net dat laatste zetje ontbrak eraan. Ook reserve Herman Sijtema (jaaaaaaa , u leest het goed)  kreeg nog 10 minuten speeltijd maar amok kon ook hij niet meer maken.
Zo bleek ook Kollum een kansloze missie voor Minnertsga maar ik heb ook veel positieve dingen gezien. Compact verdedigen en er vol bovenop zitten lijkt me de goede tactiek om volgende week de gasten uit Leeuwarden (Leovardia) te bestrijden.
Als we tenminste nog elf speler en een paar wissels beschikbaar hebben. Maar we blijven positief. Een overwinning komt steeds dichter bij.
We zullen zien.
Dan nog even een kleine naverbrander die bij de uitwedstrijd tegen Dokkum hoorde.
Onze vaste fotograaf won daar zowaar de 1e prijs bij de verloting en was “ut de skroeven “ met vers vleespakket. Onderweg naar de auto zag hij echter dat de houdbaarheidsdatum met een zwarte viltstift was doorgekrast. En….U raad het al, 1 week over datum. Het pakket bleek dus een kat(tevleespakket) in de zak te zijn.

Groeten Nico

En voor de thuisblijvers die Kollum toch te ver vonden, hier dus maar de opstelling:
Jorn, Frans, Sieb , Hilco, Rutmer, Hylke H (Herman) , Roy, Herre, Remco, Hidde (Jens) en Christiaan(Bram)  Hendrik , Enno, Jildert  en Ydo.
Reserve : natuurlijk geen meer

Hoeke_combilogo_blauw.jpg