(-> een gouwe ouwe uit 2009. Toen voor Huib en nu voor WdV)

Zondag 17 oktober 2021

Vroeger droomde ik van een profcarrière.

Als technisch begaafde superspits zou ik Van Basten, Romario en Maradona doen vergeten. Al snel kwam ik er achter dat ik de motoriek van een pakezel had en het voetbaltalent van een zee-egel.

Maar toen kwam er een nieuwe held waar ik me aan kon spiegelen: Willem de Vries ook wel WdV genoemd.

Het mooie aan WdV is dat hij een droom in leven houdt: als híj in de basis van het 3de kan spelen, kan ik het toch ook. Hij oogt met zijn houterige motoriek als een kantoorklerk die eens per jaar met tegenzin deelneemt aan de bedrijfssportdag. Maar schijn bedriegt. Willem is een essentieel onderdeel van het succes van M’SGA 3.

Sinds hij in het blauw-wit-rood speelt, gaat het M’SGA 3 voor de wind. Hij kwam als klein jochie bij de club en nadat het 1ste hem niet meer kon gebruiken bij het 2de en nu bij het 3e.

M’SGA 3 speelde res. 6de divisie, maar promoveerde prompt. In de jaren daarna, onder zijn lijding, was M’SGA 3 een subtopper die zelfs nacompetitie voetbal haalde in de jaren erna; ook wel de 3e helft genoemd. Eerst nog op de mid mid ging het aanvankelijk redelijk, maar was het één seizoen helemaal niets. M’sga 3 degradeerde (gelukkig kan het niet), maar wat wil je: WdV was vaak afwezig vanwege het smoezenboek en speelde dat seizoen maar een handvol wedstrijden.

Achterin bij het 3de bloeide hij op en brak met M’SGA 3 record na record. De uitblinkende WdV was een cruciale pion in het team dat vaker won dan ooit en vaker de nul hield dan ooit. Bovendien is Willem een loyale werknemer die nog ouderwets trots is op het feit dat hij voor M’SGA 3 mág spelen. WdV zou nog blauw-wit-rood dragen als hij Sensation White of Sensation Black bezoekt.

Als verdediger is hij Friese top. In de lucht is hij haast onklopbaar. Willem springt niet, maar duwt de aarde naar beneden. Erg snel is hij niet, maar zijn slimheid compenseert zijn traagheid. Maradona had de hand van God, WdV heeft de rest. Hij doet het niet alleen (M’SGA 3 beschikt over betrouwbare keepers (Rimmer, Jacob, Jacob en Bot, uitstekende middenvelders en Rein S), maar als vice-vieze-vice-vieze aanvoerder leidt hij zijn team als Mozes zijn volk.

Behalve verdedigen kan WdV ook nog aanvallen. Zijn enige en winnende treffer tegen Zwaluwen 9 in 2013 is geen toeval. Willem wordt regelmatig naar voren gestuurd als er wat geforceerd moet worden. En niet zonder succes. Hij is een gediplomeerd targetman die  zo’n belangrijke wedstrijd dan het doelpunt weet te maken.

Esthetisch is het allemaal niet verantwoord wat WdV laat zien. Maar het is wel verdomd effectief. Met elf Ronaldo’s win je geen wedstrijd, met één Willem de Vries wel.

Hij beleeft met recht een droomcarrière bij Minnertsga 3!