Er zijn van die belevenissen die je voor altijd bijblijven. Natuurlijk staat mij de periode van 7 jaar leiderschap met Ton Hartman als hoofdtrainer nog helder op het netvlies. In het 2e jaar in de 2e klas moesten we op 9 oktober 2010 naar Easterein voor een uitwedstrijd tegen SDS. Het was al het 6e seizoen met Ton en hij zou er (met mij) na dat seizoen nog 1 jaar aan vast knopen. Voor het vervoer van de spelers gebruikten Ton en ik altijd, zoals gewoon was, onze eigen auto. De auto die ik toen had was een Audi A6 Quattro 6 cilinder die wel redelijk mee kon komen met de rest. Met als enige nadeel dat je niet in de gaten had hoe snel je reed. En dat bleek op de Gernierswei bij Berlikum. Voorbij de brug een lasercontrole van de politie. We reden natuurlijk veel te hard. En in de spiegel zag ik de politie als een speer in de auto stappen en de achtervolging inzetten. En je kunt het wel begrijpen. Die 4 jonge honden die mee reden mij, als verstandige volwassene, aan het gevoel komen en aansporen om de achtervolgers af te schudden. En dat deed ik ook nog. Dus met een snelheid van dik boven de 100 door de Mieden proberen te ontsnappen. Bij de kantine de auto slinks parkeren voor een auto die er al stond. De politieauto reed met een noodgang het complex voorbij. Gelukt, dachten de jongens en zij pakten hun tassen. Ik wachtte nog even en was niet echt gerust. En, ja hoor, na een aantal minuten kwam de politieauto terug en reed het complex op. Kortom, goed de sigaar dus. Ja, ik moest zelfs, staand naast de auto, voor het eerst in mijn leven blazen. En wat mij nog zeer helder voor de geest staat, was dat mijn alleraardigste meerijders intussen iedereen in de kantine hadden ingelicht en dat de hele kantine voor de ramen stonden te kijken en te lachen. De dikke bekeuring is intussen betaald.

Verslag : Minnertsga 1 en SDS 1 spelen gelijk
Voor onze hoofdmacht stond vandaag de uitwedstrijd tegen SDS 1 op het programma. In het seizoen 2009-2010 was Minnertsga 2 keer te sterk voor SDS maar dat is geen garantie voor dit seizoen. Bij SDS zwaait nu Jaap de Blaauw de scepter en die staat meestal garant voor succes.
En Ton Hartman had na 3 verliespartijen op rij besloten om Ruurd de Vries naar de laatste man positie te verplaatsen om op die manier wat meer zekerheid in te bouwen. Daarmee kwam Rein Sybe Faber op zijn oude positie van man achter de spitsen te staan. Verder nam Jilke Terpstra de plaats in van de geblesseerde Siemen Zeldenrust en nam Enne Joostema de plaats in van de aan de lies geblesseerde Bart Stroosma.
En Minnertsga begon de wedstrijd gedreven. Er zat beleving in de ploeg, dat in tegenstelling van de voorgaande wedstrijden. Dat moest SDS in de eerste helft ook ondervinden want het was Minnertsga die het spel bepaalde en voor gevaar zorgde.
In de 10e minuut was er een goede aanval over rechts met een prima voorzet van Arjan Andringa en de afgemeten voorzet op Jilke Terpstra had de voorsprong moeten betekenen maar Terpstra miste. Maar in de 25e minuut was het dezelfde Jilke Terpstra die wel doeltreffend was na een goede aanval waarbij Remco van de Mossel een steekbal op Henk Jan van Dalfsen gaf die de bal panklaar voor gaf. Zo kwam Minnertsga op een verdiende voorzet. En in de 42e minuut werd de voorsprong verdubbeld toen een diepe bal op Arjan Andringa werd gegeven. Die zag de mee opgekomen Bauke Joostema vrij staan en die liet keeper Marten Faber
kansloos. 2-0.
En in de 43e minuut had Minnertsga de wedstrijd kunnen en moeten beslissen toen keeper Faber een slechte uittrap in de voeten van Arjan Andringa schoot die direct Remco v.d.Mossel in stelling bracht. Maar die miste tot 2 keer toe en daarna had Arjan Andringa ook nog de kans maar ook hij miste voor keeper Faber.
Maar Minnertsga ging met vertrouwen de rust in want SDS kwam geheel niet aan de bak. Maar een wedstrijd heeft 2 helften zo ook deze wedstrijd vanmiddag.
Want met het inbrengen van Skelte Anema en Sytse Kooistra als invallers in de 2e helft gaf trainer Jaap de Blaauw wel aan dat hij de moed nog niet opgegeven had.
En dat bleek wel direct na de aftrap. Een uit de rug van Henk Jan van Dalfsen komende aanvaller van SDS gaf goed voor en de eerste inzet werd nog gestopt door keeper Jorn Helder maar toen stond Sytse Kooistra op de goede plaats om de aansluitingstreffer te maken. 1-2 Minnertsga was toen even helemaal de kluts kwijt.
7 minuten later dacht Willem Bantema de bal rustig over de achterlijn te kunnen laten lopen maar de SDS aanvaller snoepte hem de bal af en gaf voor. En daar stond de geheel vrijstaande Mark Postma die de bal onhoudbaar voor Jorn Helder in het doel kopte. En zo stond de stand binnen 10 minuten in de 2e helft weer gelijk. Minnertsga herpakte zich maar moest in de 75e minuut dankbaar zijn dat het een topkeeper in de goal had staan. Want de inzet van Wytse Lanting werd op formidabele wijze tot corner verwerkt. Toch kreeg ook Minnertsga nog de kans om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Zo kreeg Rein Sybe Faber in de 78e minuut een kans na goed voorbereidend werk van Arjan Andringa. En diezelfde Arjan Andringa brak in de 84e minuut door de defensie van SDS maar zijn schot ging centimeters over het doel.
Zo eindigde de wedstrijd in een 2-2 eindstand. Een stand die gezien de hele wedstrijd een terechte uitslag was. Maar daarbij wel aangetekend dat Minnertsga zich op het kaas van het brood heeft laten eten want zij hadden de kans om in de eerste helft de wedstrijd al op slot te gooien. En die kans lieten ze liggen.
Tot slot nog een klein anekdote: De terugreis verliep iets anders als gepland. Een lasercontrole werd ondergetekende fataal en na een achtervolging eindigde dat voor de ogen van vele fans en voetballiefhebbers vlak voor de kantine in een dikke prent en een blaastest. Met als enige positieve nasleep een “BoB sleutelhanger.
Bij aankomst in de kantine was het medeleven niet van de lucht. Dat geeft je dan weer een enorm blij gevoel, niet alleen te staan in moeilijke tijden, je gesteund voelen door je clubgenoten, directe steunbetuigingen op je af zien komen. Ja, zelfs spontane inzamelingsacties zien ontstaan.
Dat is een enorme steun in de rug in tijden dat je dat zelf niet kunt dragen. Top. Daar zijn geen woorden voor.
Volgende week wederom een uitwedstrijd. Nu tegen Trynwalden.
Met het altijd lastige kunstgras. Maar we starten opnieuw op 0-0 en ook daar liggen wel weer kansen.

Nico Z.