• Minnertsga - Een echte heroïsche demonstratie werd het zaterdag niet, het afscheidsduel van de nestor, keeper Jorn Helder van Minnertsga. Hoogtepunt was het groot applaus na de wedstrijd onder toeziend oog van gezin en familie Helder met oud-keeper Albert Helder – oud-voorzitter was zaterdag ook speaker - voorop en oomzeggertje Milo Levy (pupil van de week) en natuurlijk het publiek. 22 jaar doelman in het eerste elftal, en altijd van groot belang geweest. Maar Jorn Helder zette er zaterdagmiddag een punt achter. Ook Gerlof Glazema en Enne Joostema stoppen.

  Het afscheidsritueel aan het einde van het duel vormde zaterdag het hoogtepunt. Het applaus daalde neer op de mannen Jorn Helder, Gerlof Glazema en Enne Joostema. Ook trainer Duco Mulder nam na vier seizoenen afscheid.
  Er was sprake van één dissonant, de wedstrijd. ONR was tijdens de wedstrijd niet toegeeflijk. Het speelde vurig, omdat het ook wraak wilde nemen op het verlies tegen Minnertsga in de thuiswedstrijd. Dat was toen een stunt van jewelste en leverde drie punten op, die er mee voor zorgden dat Minnertsga zich op dit niveau handhaafde. Dat werd toen met een gekaapte hoekvlag gevierd.

  ONR ging er vol voor, liet niet met zich sollen. Dat kwam het scherpst naar voren bij de eerste twee treffers. Even onbedachtzaamheid en ONR schoot als uit een katapult naar voren. Tiende minuut snelle uitbraak over links, en de vrijstaande Janco de Boer schoot binnen, 0-1. Diep in de eerste helft verslikte Ydo Hoekstra zich op links in de verdedigingslinie van Minnertsga bij een poging twee Roder voetballers te foppen. Het tweetal liet zich niet foppen en kwam daarna op Helder af, Jesper Roede schoot de bal in het dak van het doel, 0-2. Het was zo’n beetje het enige moment dat trainer Duco Mulder Minnertsga weer even bij de les riep. Hij liet het verder begaan.
  Op de een of andere manier gonsde afgelopen week nog even dat nacompetitieverhaal nog door de gangen van vv Minnertsga. Theoretisch was er een kansje. Winnen van ONR en verlies van Hardegarijp elders zou voldoende zijn.
  Maar na de topwedstrijd in Hardegarijp, bleek de tank bij een aantal spelers behoorlijk leeg zaterdag. De eindscore werd 0-4, met nog treffers in de tweede helft van Rik de Boer en Tim van der Meulen. Bij Minnertsga kreeg Niels Jensma nog de meeste mogelijkheden. Er werd niet gescoord.

  Klaterend applaus
  Voor Jorn Helder, Gerlof Glazema, Enne Joostema en trainer Duco Mulder was er op het eind het podium dat ze verdienden. Dat Minnertsga met een sterke derde periode nog kans had gezien om zich met opgeheven hoofd te handhaven, deed het drietal goed. Het eindresultaat was van iets minder allooi.

  Helder debuteerde al 22 jaar geleden eerst onder Remco Bervoets en had daarna veel succes met trainer Ton Hartman, die volgend seizoen terugkeert bij Minnertsga. In het jubileumboek van 2016 (voor de liefhebbers: er zijn nog gratis exemplaren van) staat nog een interview met Jorn Helder samen met de vedettes van toen: Rein Siebes Faber en Remco van der Mossel. Ook is er een interview te lezen over de eerste periode van Ton Hartman bij Minnertsga, volgend seizoen in Minnertsga terug als trainer.

  Helder is de laatste van het genoemde trio die afscheid neemt. Van de huidige selectie waren Gerlof Glazema, Roan-Hein Joostema, Hylke Hoekstra en Enne Joostema in die periode al actief.

  Hartman was er zaterdag in Minnertsga ook om te applaudisseren voor Jorn Helder. In de zeven jaar dat Hartman trainer was bij Minnertsga stond Helder onder de lat. Ook van Gerlof Glazema en Enne Joostema konden de supporters vele seizoenen genieten. Glazema, die veel sprankelende wedstrijden speelde voor Minnertsga en scorend vermogen had, moet helaas afhaken vanwege knieblessureleed. Enne Joostema gaat in het tweede elftal spelen.

  De wedstrijd tegen ONR zal snel worden vergeten,
  de helden die stopten, met Jorn Helder voorop, nooit.

  En zij waren er bij namens vv Minnertsga, de selectie (foto): Duco Mulder (trainer), Jorn Helder, Jeroen Haarsma; Hidde de Vries, Enne Joostema, Herre de Vries, Frans Schiphof, Mees Moerbeek; Ydo Hoekstra, Jort Haarsma, Feike Nieuwhof, Sjoerd Hendric Kerlien, Roan-Hein Joostema, Jarco Kingma, Enno Kingma, Niels Jensma. Leider Bart Stroosma en grensrechter Wim Abma.