• Onze gasten deze middag was Veenwouden, de ploeg van Anton van Zwol. Voetbalvereniging Veenwouden staat op de een na onderste plaats op de ranglijst en dat is eigenlijk niet de plaats waar zij gezien hun historie behoren en ook gewend zijn te staan. In 2015 vertoefde de vereniging met hun eerste elftal zelfs nog een jaar in de eerste klas maar ze zijn min of meer wat in een vrije val beland. Na 6 jaar 2e klas was er vorig jaar de degradatie naar de 3e klas en dan nu de huidige stand op de ranglijst. Ik kan me voorstellen dat dit voor de vaste supporters duidelijk even wennen is. Voor Jan Faber van de Leeuwarder Courant was dit duel zowaar zijn “duel van de week” en hij voorspelde een duel met heel veel belangen en spanning met alles erop en eraan. Zijn prognose van de eindstand was 4-3. Dus een kleine winst voor onze mannen. Waar hij die hoge doelpunten stand op baseert is mij een raadsel. Of het moet al het negatieve doelsaldo van Veenwouden zijn Dat is -24
  met als absoluut dieptepunt het 1-8 verlies thuis tegen Twijzel in het laatste duel voor de winterstop. Maar Minnertsga is dit seizoen ook bepaald geen grootse scoringsmachine
  Veelal kleine uitslagen met 5 gelijke spelen. En een topscoorder in de persoon van Enno Kingma die al jaren garant staat voor een hoog aantal goals maar die dit seizoen vooral zoekende is. Met meer dan genoeg werklust maar het uit alle standen scoren is momenteel even wat minder. Maar dat zal zeker wel weer komen, daar zit ik niet over in. Dus een hoge uitslag van 4-3 lag in elk geval bij ons niet in de lijn der verwachting. Maar, zoals diezelfde Jan Faber al aangaf en ook in het programmaboekje stond : een cruciaal duel ofwel een 6 punten potje. En dat gaf natuurlijk bij beide ploegen extra spanning.
  Scheidsrechter was dhr. Boscha uit Surhuisterveen. Een echte liefhebber die veelal 2 keer per weekend als voetbalscherprechter optreedt. Maar ook als iets zwaarlijviger dan gewoon slank waardoor de afstand tot de duels gaandeweg de wedstrijd wat groter werd. Maar hij floot deze middag een prima wedstrijd en legde de boel niet stil bij elk klein wissewasje.
  Minnertsga begon scherp aan de wedstrijd en gaf Veenwouden weinig kans om eruit te komen. Soms met prima aanvallen maar echte grote 100% kansen creëerde het echter niet. En dan stond er altijd nog keeper Reitsma achter de grote laatste linie van Veenwouden. Ja, het viel ook gewoon op dat de mannen van Anton van Zwol stuk voor stuk een kop groter waren dan onze spelers. Het moest dus over de grond gebeuren. In de 20e minuut was er een prima inzet van Laurens Hoekstra maar keeper Reitsma redde uitstekend. 5 minuten later was er echter bij een van de schaarse uitvallen van Veenwouden een doelpunt van Bauke Reitsma maar scheidsrechter Boscha had hands geconstateerd. Daar zwijnde Minnertsga dus. Gaandeweg de eerste helft zakte het goede spel van Minnertsga wat weg en verder dan een kans van Jarco Kingma die over het doel schoot kwamen de mannen van Duco Mulder niet. Nee, de beste kansen kreeg Veenwouden nog. Eerst moest Jorn Helder in de 40e minuut gestrekt naar de hoek op een schot van Joeri Dijk en 1 minuut voor rust redde Jorn opnieuw prima na een corner van Veenwouden.
  De 2e helft gaf eenzelfde beeld. Veel balbezit van Minnertsga maar de verdediging van Veenwouden had veel lengte en was fysiek sterker. Jorn Helder moest in de 60e minuut nog een keer optreden maar hield zijn doel schoon. Minnertsga begon steeds meer te drukken en het kwam in de 65e minuut op voorsprong. Een aanval over links met een steekbal tussen de linies van Veenwouden. Keeper Reitsma kon maar half redden en daar stond Ydo Hoekstra om de bal koppend in het lege doel te werken.
  1-0. De ontlading van de spelers van Minnertsga was kenmerkend voor de wedstrijd. Een grote bult spelers over elkaar heen met Ydo eronder. Maar de voorsprong was er.
  Duco wisselde Hidde de Vries voor Feike Nieuwhof en Jarco Kingma voor Gerlof Glazema. En Minnertsga probeerde door te drukken en kreeg kansen. De grootste was wel voor Laurens Hoekstra maar zijn schot ging via het been van Feike net voorlangs het doel. Minnertsga wisselde de moe gestreden Geert Siegersma nog voor Jort Haagsma. Ook Anton van Zwol bracht verse krachten in en met name Sybrand de Graag bracht meer gevaarlijk. Maar tot doelpunten kwam Veenwouden niet. De beste kans was nog voor mee opgekomen Robbert Lodewijks maar zijn kopbal ging over het doel van Jorn Helder.
  De blijdschap was groot bij Minnertsga na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Boscha. Drie zwaar bevochten punten, al met al ook wel verdiend maar het verschil tussen beide ploegen was klein. Maar de punten zaten in de pocket. Volgende week het uitduel in en tegen Trynwalden die 1 punt boven Veenwouden bivakkeert. Alweer een moeilijke pot. We zullen zien.

  Groetnis, Nico Zonderland

  En voor de mee schrijvers de opstelling van Minnertsga:
  Jorn Helder, Frans Schiphof, Geert Siegersma (Jort Haagsma), Herre de Vries, Mees Moerbeek, Ydo Hoekstra , Jildert de Vries, Hidde de Vries (Gerlof Glazema), Jarco Kingma (Feike Nieuwhof), Laurens Hoekstra en Enno Kingma.