• Minnertsga – De positie is nog niet riant, maar wat het eerste elftal van Minnertsga na de 0-1 achterstand tegen het veel hoger geklasseerde Hardegarijp liet zien, was een vorm van klantenbinding. Het versterken van de aanvalslinie en alles-of-niets voor de aanval gaan, betaalde zich ook nog uit. Er werd een gelijkspel uit gesleurd door een treffer van Laurens Hoekstra. En eigenlijk gezien de tomeloze inzet in de laatste fase niet meer dan terecht.

Hardegarijp is een ploeg met ambities. Al zag deze club dat vorig seizoen verstoord worden in de rel rond een straffenschoppenserie tegen Heerenveense Boys, die ze na winst en een kort geding uiteindelijk verloren tegen Heerenveense Boys. Eerst wonnen ze, maar door een scheidsrechtersfout moest het van de KNVB opnieuw. Daardoor liep Hardegarijp een plek in de tweede klasse mis. Dinsdag waren ze bijna dichtbij een bekerstunt tegen PKC uit Groningen, maar verloren andermaal de strafschoppenserie.
    Hardegarijp onderscheidde zich in Minnertsga door verzorgder aanvalsspel. Op de rand van en in het strafschopgebied ging het vaak fout. Echt gevaar stichten ze niet. Al schoten ze wel een keer op de paal.
    Minnertsga had dinsdag een inhaalwedstrijd, maar faalde tegen Wykels Hallum (0-5 verlies). Met de terugkeer van doelman Jorn Helder keerde zaterdag tegen Hardegarijp de rust in het spel terug. Er werd waar het moest, compact verdedigd en waar het kon naar kansjes gezocht. Ydo Hoekstra leverde vaak de aanvallende passes af, maar gevaarlijk werd het niet echt.
    In de eerste minuten was het even billen knijpen in verdedigend opzicht, toen Frans Schiphof zijn speler even uit het oog verloor. Het werd niet meer dan een speldenprikje. De ploeg kwam met de schrik vrij. Verder had Minnertsga onder leiding van een scherp coachende Herre de Vries, de zaakjes redelijk op orde.
    Aanvallend was het minimaal. Dat kwam ook omdat Jildert de Vries amper in het spel werd betrokken en hij zich ook vooral met verdedigen bezighield. In de tweede helft liet hij zien, dat daar ook zijn kwaliteit ligt. Het spel van Minnertsga was gericht op balverovering, gevolgd door veilige opbouw of juist een snelle uitval. Dat had bijna ook effect, toen de rappe Niels Jensma halverwege rond het kwartier uit zo’n aanval vanaf enkele meters nét naast schoot. Even later kwam ook Feike Nieuwhof in zo’n positie op de rand van het strafschopgebied, maar zijn bal zwenkte meteen van het doel af.
    Hardegarijp voelde min zich de baas op het middenveld en zocht vandaaruit ook vooral Gerben Jullens op. Maar die had aan Hidde de Vries een taaie tegenstander. Die had een actie in huis, waarbij dubbele dekking geen overbodige luxe was. Ook aan de rechterflank had Jort Jan Haarsma de handen vol aan de snellere rechterflank.
    De eerste helft leverde geen doelpunten op. In de tweede helft veranderde het spelbeeld amper, al was er een doelpunt aan beide kanten die terecht vanwege buitenspel werd afgekeurd.
    Hardegarijp opende de score. In de 72e minuut dribbelde Jullens naar vanaf rechts naar binnen, en vond in het verdedigingsblok van Minnertsga een gaatje om de bal buiten het zicht van doelman Jorn Helder in de hoek te schieten.
    De rapen leken gaar, maar Minnertsga stroopte de mouwen op en trainer Duco Mulder greep rigoureus in. Met de frisse spelende Sjoerd Hendric Kerlien en Mees Moerbeek kwam er meteen een duidelijk nieuwe impuls naar voren.
    Minnertsga schoof ook zichtbaar een linie op. Nadat ook Gerlof Glazema en Laurens Hoekstra binnen de lijnen kwamen was duidelijk alles gericht op jacht naar de gelijkmaker. Glazema naast Enno Kingma zorgde in de spits voor onrust. Het systeem werd nog aanvallender door 3-3-4 te spelen. Alles of niets! Minnertsga zwijnde nog eenmaal, toen Jullens vlak voor doelman Jorn Helder inschoot en de gestopte bal zo binnen kon tikken, maar deze ver over het doel liet verdwijnen.
    De aanvalsinzet van Minnertsga was een lust voor het oog. Het spel ging snel op en neer, maar de aanvalslinie stond klaar om toe te slaan. Hardegarijp had moeite met het opgeschoven front van Minnertsga. Cruciaal daarin waren Jildert de Vries, invaller Kerlien en ook Moerbeek, die steeds maar weer kans zagen de afgeslagen ballen te veroveren. Er ontstond chaos, maar het doelpunt bleef lang uit. Totdat de maestro Jorn Helder zich bij de laatste hoekschop, vijf minuten in blessuretijd, ook in het strafschopgebied van zijn collega bij Hardegarijp begaf.
    Het was een schermutseling. Doelman Helder tikte de bal met een omhaal, naar links, waar deze werd opgepakt door Laurens Hoekstra, die op goed geluk met richting doel schoot. Iedereen stond als aan de grond genageld, de bal ging het doel in, 1-1.
    Voor Minnertsga voelde dat als een stunt, zo werd het ook gevierd. Hardegarijp protesteerde en ook trainer Jan Stoker riep de scheidsrechter ter verantwoording. Kortom het publiek beleefde in de slotfase geweldig voetbaltheater.
    Jorn Helder kwam nog eenmaal in zijn eigen gebied in actie op een schot, maar daarna floot de goed leidende scheidsrechter Wiersema af en kon een gouden punt worden gevierd.

Minnertsga: Jorn Helder; Hidde de Vries, Frans Schiphof (Laurens Hoekstra), Herre de Vries, Jort Jan Haarsma (Mees Moerbeek); Jarco Kingma (Sjoerd Hendric Kerlien), Ydo Hoekstra, Jildert de Vries; Niels Jensma, Enno Kingma, Feike Nieuwhof (Gerlof Glazema).

SJ