• Als het aan mij ligt schaffen we Sinterklaas af. Dat zou natuurlijk zonde zijn voor alle kinderen die uitkijken naar de goedheiligman. Maar die eerste regel geldt in dit geval dan ook voor de jongens van trainer Duco Mulder. Was het vorige week na 12 minuten kadootjestijd, in Anjum was het al na 1 minuut zover. Onnodig balverlies op het middenveld en ineens 4 Anjumers die in geen velden of wegen een tegenstander bij zich hadden. Heel Minnertsga stond te pitten en het was Lukas Zijlstra die op een meter of 15 vrij kon aanleggen. Hij schoot de bal laag in de uiterste hoek en Jorn Helder was kansloos 1-0. En een minuut later kreeg Johan Sipma nog een kans maar toen was Jorn Helder attent en voorkwam een 2e treffer. Wat een onvoorstelbare start van Minnertsga.
    Deze wedstrijd was voor de mannen van Duco Mulder natuurlijk heel belangrijk want Anjum had pas 3 punten vergaard en winst zou Minnertsga in het linker rijtje brengen. En dat is hard nodig om niet aan het einde van het seizoen in de degradatie of nacompetitie zone te geraken. Dat de wedstrijd gisteren door kon gaan was lang onzeker omdat de geplande scheidsrechter had afgezegd en er pas op het laatste moment een vervanger gevonden kon worden. Die kon echter niet tijdig komen dus werd de aanvangstijd een half uur uitgesteld. Dhr. Jeffrey Wolthof uit Kolham was de nieuwe leidsman en hij deed dat meer dan uitstekend.
    Dan de wedstrijd. Of liever: het vervolg van de wedstrijd.
    Na de meer dan belabberde start herpakte Minnertsga zich en kreeg met name in de eerste helft legio kansen om de wedstrijd te doen kantelen. Het drukte Anjum ver terug en kreeg de een na de andere kans. Vaak ook met prima aanvalsspel. In de 8e minuut kwam Jildert de Vries vrij voor keeper Lieuwe van Dijk maar die redde fortuinlijk. Twee minuten later de eerste kans voor Enno Kingma maar zijn inzet ging maar net naast. Vijf minuten later een niet te missen kans voor Enno maar op 2 meter vrij voor de goal wist hij de bal toch over het doel te werken. Dat leek mij moeilijker dan te scoren. Weer 5 minuten later een fantastische actie van Enno. Hij passeerde 3 man en gaf prima voor maar broer Jarco kopte centimeters naast. In de 25e minuut krijgt Ydo Hoekstra een open kans voor de keeper maar die redt opnieuw. In de 36e minuut redde keeper van Dijk, nu op een schot van Jarco Kingma en 3 minuten later was hij zeer fortuinlijk toen een inzet van Jildert de Vries op de lat belandde. Dat na 45 minuten het scorebord nog steeds op 0 stond voor Minnertsga mocht best een wonder genoemd worden. En Anjum kreeg eigenlijk geen enkele uitgespeelde kans.
    In de 2e helft startte Duco met invaller Laurens Hoekstra voor Geert Siegersma. Maar niet op zijn geliefde rechtbuitenpositie maar vreemd genoeg op de rechtsbackpositie. De 2e helft verliep heel anders. Naarmate de wedstrijd vorderde ging Minnertsga steeds chaotischer spelen om maar de gelijkmaker te produceren. Enno Kingma scoorde in de 64e minuut maar het overigens onterechte vlagsignaal van de grens van Anjum (wij stonden op nog geen 10 meter afstand) werd gehonoreerd door de scheids dus dat feest ging niet door. In de 67e minuut verving Duco Henk Helmus voor Feike Nieuwhof en ging Herre een positie naar achter. Jarco Kingma kreeg in de 73e minuut nog een levensgrote kans maar opnieuw redde keeper van Dijk. Anjum dacht daarna dat het scoorde maar ook het vlagsignaal voor buitenspel van grens Abma werd door de scheidsrechter gehonoreerd. Maar Minnertsga gaf ook steeds meer ruimte weg en Anjum had in de 78e minuut al kunnen scoren maar de inzet ging naast. In de 83e minuut was het echter Arjen Schregardus die op links volledig werd vrijgelaten en in de 4e versnelling op Jorn Helder afkwam. Hij scoorde beheerst en maakte de voor Anjum bevrijdende 2-0
    Toch gaf Minnertsga nog niet op en 2 minuten later kreeg Laurens Hoekstra een kans maar een Anjumbeen voorkwam een treffer. Direct daarna zag Herre de Vries zijn schot centimeters naast gaan. In de 88e minuut werd de inzet van Enno Kingma geblokt maar hij schoot de rebound beheerst binnen 2-1
    De tijd voor de gelijkmaker was echter te kort en zo verspeelde Minnertsga 3 hele dure punten. Volledig onnodig want het had hier zeker niet hoeven te verliezen. Na het laatste fluitsignaal verlieten de spelers balend en kwaad het veld. Maar de stand op het scorebord was onherroepelijk.
    Bijzonder jammer dat het spelniveau van de eerste helft niet doorgetrokken kon worden. Bepalende spelers waren in de 2e helft onzichtbaar en dat maakte net het verschil.
    Anjum lachte zijn tanden bloot en de geluiden van de optocht met de Sint waren wel heel toepasselijk daar in Anjum.
    Volgende week komt Twijzel op bezoek. Wederom een heel belangrijke pot en het wordt tijd voor weer eens 3 punten. De beulig der foar, soe ik sizze.
    We zullen zien.

Groetnis Nico

Voor de liefhebbers die toch de voorkeur gaven aan het vrouwenvoetbal en dus op half 3 op de Sportfinne langs de lijn stonden de opstelling van Minnertsga:
    Jorn Helder, Jort Haagsma, Frans Schiphof (Roan Zoodsma), Henk Helmus (Feike Nieuwhof), Geert Siegersma (Laurens Hoekstra), Herre de Vries, Ydo Hoekstra, Gerlof Glazema, Enno Kingma, Jarco Kingma en Jildert de Vries.