• Alle ingrediënten waren gisteren aanwezig voor een mooie voetbalderby. Het in grote getale opgekomen publiek waarbij vooral Berlikum zich van de goede kant liet zien, een stalende voorjaarszon maar met een schrale koude wind, dat alles nodigde uit om “ut it stee” te komen. En de fiets was veelvuldig het vervoersmiddel, de beide parkeerplaatsen stonden barstens vol. En beide ploegen betraden het veld met de jongste jeugd van beide verenigingen. Alleen al voor die kleine mannekes en meisjes een belevenis. Om dan toch nog een klein puntje van kritiek te leveren, een pakkend stuk muziek bij het opkomen ontbrak er aan, had gemakkelijk even gekund overigens. En voor die toekomstige matadoren is dan natuurlijk met zijn allen patat met mayo in de kantine eten het aller mooiste. De foto’s die hiervan gemaakt zijn spreken boekdelen. De derby op zich is altijd beladen en Berlikum weet dat vaak nog iets extra op te krikken. Toch was de sfeer zeer gemoedelijk. Berlikum zit duidelijk in een flow en doet serieus mee met het halen van een periode. Daarvoor heeft het ook de ploeg. De verjonging van de ploeg heeft zich goed doorgezet en trainer Wibo de Brouwer heeft voorin met Ruben Eijzenga en Thomas Dijkstra 2 voorwaartsen staan die levensgevaarlijk zijn en heel makkelijk scoren. Met name Ruben staat met 17 goals bovenaan de topscoorderslijst en is wat die positie betreft een grote concurrent van ons eigen Enno Kingma. Maar helaas was Enno er net als in de heenwedstrijd in Berlikum (toen had hij een kaatstoernooi in Spanje) deze middag niet bij vanwege een opgelopen enkelbandblessure. Een grote aderlating voor Duco Mulder want Enno zorgt in zijn eentje voor het leeuwendeel van de gescoorde goals voor Minnertsga. Daarnaast moest hij bovendien Laurens Hoekstra missen dus was het passen en meten voor Duco. Hij kon echter deze middag voor het eerst sinds lange tijd weer beschikken over de voetbalkwaliteiten van Jildert de Vries. En die liet in dat uur dat hij meespeelde zien dat hij een duidelijke meerwaarde is. Wederom geen derby dus tussen de 2 Kingma’s zoals aangehaald in de Leeuwarder Courant. Want Jarco komt momenteel niet voor in de voetbalvisie van Wibo de Brouwer.

  De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter T.Postma. Hij floot een prima wedstrijd en beide ploegen gaven hem daarvoor ook de ruimte. Klasse, ook dat is wel eens anders geweest. Berlikum begon als favoriet aan de wedstrijd en bracht dat binnen 10 minuten al tot uiting op het scorebord. In de 7e minuut greep Jorn Helder bij een voorzet maar half in en de vallende bal werd door Thom Dijkstra keihard in het dak van de goal geschoten 0-1 Dat beloofde dus niet veel goeds. Minnertsga speelde wel mee de eerste helft maar kon bepaald niet een stempel drukken op de wedstrijd. Eigenlijk kreeg het de hele eerste helft maar 1 kans maar het schot van Gerlof Glazema werd een eenvoudige prooi van keeper Wassenaar. Berlikum daarentegen had het overwicht en zocht behoedzaam naar een grotere voorsprong. In de 32e minuut liet Ruben Eijzenga zijn kwaliteiten zien maar Jorn had zich duidelijk herpakt in de wedstrijd en redde uitstekend. Vlak voor rust was het Patrick Nauta die een grote kans kreeg maar wederom redde Jorn bekwaam. De 2e helft liet in eerste instantie een zelfde beeld zien. Een beter spelend Berlikum die geduldig loerde op een uitval. En die kwam in de 53e minuut. De geheel vrijstaande Thom Dijkstra werd in de diepte aangespeeld en die liet Jorn met een lage schuiver kansloos. 0-2. Toen leek Minnertsga rijp voor de slacht. Maar het herpakte zich en Berlikum liet dat gebeuren. In de 65e minuut kreeg Hidde de Vries de bal op een meter of 15 voor zijn slof en de poeier laag in de uiterste hoek was te veel voor keeper Wassenaar. 1-2 En alles wat Minnertsga was, veerde op. Zou het toch nog een wedstrijd worden ? En dat werd het. Berlikum was duidelijk van slag en Duco Mulder bracht Jens de Boer en Jort Haagsma nog in voor Geart Siegersma en de moegestreden maar prima voetballende Jildert de Vries.

  Toch kreeg Berlikum de kans de wedstrijd definitief in het slot te gooien toen Ruben in de 68e minuut ontsnapte en alleen voor Jorn verscheen. De paal werd de redding voor Minnertsga. En dat zat Gerlof Glazema wel mee. Want 2 minuten later verscheen jij alleen voor keeper Wassenaar en zijn inzet ging in de uiterste hoek wel raak. 2-2 Vanaf dat moment kon de wedstrijd alle kanten op. Een kopbal van Mees die net naast ging. Een inzet van Thom Dijkstra waarbij alweer Jorn redding bracht en een schot van Herre wat Wassenaar met de voet kon keren . De beste kans kreeg Gerlof nog in de 89e minuut maar zijn poeier op een meter of 5 van de goal werd een prooi van Wassenaar.

  Zo begon El Clasico wat gezapig maar eindigde het in een boeiend gevecht waarbij het publiek de grote winnaar was. Berlikum had de kans om Minnertsga op de slachtbank te leggen maar verzuimde dat. En dat koste hun de wedstrijd. En klasse voor de jongens van Duco, dat zij geloof bleven houden in een goede afloop. En dat betaalde zich uit.

  De schrijver dezes had afgelopen week Corona opgelopen dus hield zich deze middag geheel afzijdig van alles wat gezellig was. Efkes it nei petear in de bestjoerskeamer, en efkes gesellig nei ofrin in de kantine mei in stikje musiek en sa’n goudgele rakker. It siet der foar my net in juster. It is net oars.

  Maar toch met een voldaan gevoel naar huis. Minnertsga- Berlikum was weer een geslaagd treffer geworden. Volgende week uit naar Veenhuizen, het blijven allemaal duels die ergens om gaan. We zien wel.

  Groeten Nico