• Met piepen en kraken, zo komt de competitie voor de mannen van Duco Mulder tot zijn eind. En het overvolle wedstrijdschema begint zijn tol te eisen. Ik hoor zelfs al geluiden van de oprichting van een hamstringteam, het moet werkelijk niet gekker worden. En ook vandaag kwam er weer een kandidaat voor dit team bij. Het is ook niet voor goedwillende amateurs weggelegd om 5 wedstrijden in 2 weken af te werken zonder dat dit zijn tol eist in de vorm van blessures. En dan is het bij het maken van de opstelling passen en meten voor de trainer. Maar we hebben gelukkig de beschikking over een trainer die immer goedlachs blijft en niet sikkeneurig over het complex hobbelt. Hij blijft alles positief benaderen en klaagt niet. En dat is in 1 woord : Top. Dus het is nu een kwestie van effe doorbijten, er volgen nog maar 3 wedstrijden. En dan kan het seizoen 2021- 2022 afgesloten worden. Voor Minnertsga zit er geen nacompetitie in het vat zowel voor promotie als degradatie, dus is het 4 juni ook werkelijk gebeurd. En de plaats in de middenmoot is mijns inziens ook de plaats waar wij momenteel ongeveer thuis horen.
    Vandaag stond de thuiswedstrijd tegen ONT op het programma. Tegen die ploeg beten we de spits af die seizoen en speelden daar in Opeinde met 1-1 gelijk. ONT strijdt nog mee voor de 3e periode en zal dus gebrand zijn om 3 punten mee naar huis te nemen.
    Scheidsrechter was dhr. Jaap Drost, voor mij wederom een onbekende. Hij zou zijn stempel drukken op de wedstrijd, niet alleen qua zijn indrukwekkend postuur maar ook door het gebaar waarbij hij veelvuldig aangaf dat de bal werd gespeeld. En daarmee had hij het zeker niet altijd bij het rechte eind. Maar….. het valt voor een scheidsrechter ook niet altijd mee om alles altijd goed te beoordelen.
    In de eerste helft was ONT de bovenliggende partij, het was veelvuldig in balbezit en liet Minnertsga niet in zijn spel komen. Met name door het inschuiven van centrale verdediger Albert Wijma heerste ONT over het middenveld en kwam Minnertsga er niet aan te pas. In de 12e minuut kwam Hielke Knippels na een mooie 1-2 vrij voor Jorn Helder en leek het te scoren. Maar wederom stak Jorn deze middag weer in een uitmuntende vorm en voorkwam met een katachtige reactie een voorsprong voor ONT. In de 30e minuut moest Duco al voor het eerst wisselen. Jort Haagsma verliet het veld met, u raadt het al, een hamstringblessure en Hilko Plat maakte voor het eerst sinds lange tijd weer zijn opwachting. Echte grote kansen creëerde ONT echter niet en in de 36e minuut kreeg Gerard Douwsma van ONT geel toen hij het niet eens was met een gegeven vrije trap aan Minnertsga. Hij gooide de bal weg. Uit de vrije trap kopte Enno Kingma maar net voorlangs het doel van ONT. In de 37e minuut liet Noel Mulder van ONT nog een hoogstandje zien maar zijn omhaal ging over. In dezelfde minuut kwam Enno na een steekbal vrij voor keeper Hidde Ament maar die redde met de voet. De 2e helft leek hetzelfde spelbeeld te geven tot de 57e minuut. Toen beging Gerard Douwsma op het middenveld een redelijk forse overtreding waarna de scheids het toebeet dat dit toch echt de laatste keer was. Weglopend had Douwsma echter weer commentaar waarna scheidsrechter Drost voor de 2e maal geel trok. Hij kon dus vertrekken. Dom en totaal niet nodig. En daarmee bepaalde hij mede het verdere verloop van de wedstrijd. Minnertsga rook zijn kans en het werd een open wedstrijd met kansen aan beide kanten. In de 60e minuut kreeg Hidde een open kans maar hij schoot hoog over. Even later brak de veelvuldig opgezochte Michel Weisser uit maar ook zijn schot ging over. Duco had intussen Hylke Hoekstra gewisseld voor aanvaller Rienk v.d.Veen om wat meer druk naar voren te krijgen. Een cruciaal moment deed zich voor in de 70e minuut toen Laurens Hoekstra zijn directe tegenstander bij de achterlijn in de 16 zijn hielen liet zien maar werd neergelegd. Maar zoals diverse malen daarvoor gaf de scheidsrechter aan dat de bal werd gespeeld. Daarmee ontnam hij Minnertsga een penalty en een open kans om op voorsprong te komen. De laatste 10 minuten golfde het spel op en neer . Chris Visser van ONT kreeg in de 81e minuut een schietkans maar Jorn was niet te passeren deze middag. En in de 89e minuut kon hij op miraculeuze wijze met de hand een goal voorkomen van Michel Weisser. De grootste kans kreeg Enno nog in de 90e minuut toen hij na een halve ingreep van keeper Hidde Ament op 2 meter van de goal kon inschieten. Maar een verdediger van ONT gooide zich ervoor en blokte net op tijd de bal. Zo bleef het 0 tegen 0 en daar konden de meeste mensen wel mee leven. Een levendig duel wat geen winnaar opleverde. Met dit gelijke spel verspeelde ONT 2 punten voorsprong in de strijd om de 3e periode en staat het gelijk met Berlikum en Wykels Hallum. Eerste staat Leovardia maar die is al kampioen en de Wykels hebben al een periode. Het strijdt dus met Berlikum om de laatste periode.
    Over 3 weken weten we meer.
    En over 3 weken zit ook voor mij het seizoen erop. Misschien een mooi moment om het balletje als vliegende reporter over te geven aan een frisse jongeling. Want eigenlijk hoort een 70 er die bovendien geen verstand van voetbal heeft u niet meer met veel te lange en afgezaagde verslagen te belasten. Of niet dan?
    Volgende week uit naar Anjum. U raadt het al, ook al weer lastig. We zullen zien hoe een koe een haas vangt (deze is ook al niet nieuw meer)

Groetnis Nico

Opstelling Minnertsga
    Jorn Helder, Mees Moerbeek, Frans Schiphof, Henk Helmus, Hylke Hoekstra (Rienk v.d.Veen), Feike Nieuwhof, Jort Haagsma (Hylko Plat), Hidde de Vries, Laurens Hoekstra , Enno Kingma en Jildert de Vries.