• Aangekomen op het sportpark It Hagehiem bleek de kantine door een grote verbouwing een bouwput te zijn maar werden we zoals we gewend zijn daar in Rottevalle bij het kaartverkoophokje vriendelijk verwelkomd door een aardige dame. Frits neemt dan zoals zo vaak het voortouw en kocht 3 kaartjes met bijbehorende programmablaadjes met daarin ook 3 lotnummers. En laat ondergetekende nu deze keer de 3e prijs winnen. Dat komt in zijn familie eigenlijk nooit voor, zo gaan de geruchten. Die prijs werd in de pauze verzilverd door de barman en de opbrengst waren 2 grote droge worsten. En het was dat Frits net een gehaktbal met maijo besteld had anders waren ze ter plaatse genuttigd. Nu zijn ze s ’avonds in het neipetear met Joke genuttigd. En ze waren heerlijk.
    Rottevalle stipte het in het voorwoord in het programmaboekje al aan. De vereniging staat troosteloos onderaan met nul punten en dat na 10 wedstrijden. Ja dan wordt handhaving nu al een poepetoer. En Minnertsga verliest daar niet zo vaak. Vorig seizoen werd de ploeg van trainer Marco v.d.Veen eigenlijk geen kans gelaten en won Duco Mulder met zijn jongens afgetekend met 0-3
    Duco mist nog steeds Herre de Vries maar die was voor de verandering maar eens als leider gebombardeerd.
    De wedstrijd stond onder leiding van de jonge scheidsrechter Tolman. Een scheids in opleiding die het uitstekend deed. Ik hoorde na de wedstrijd dat hij een mentor mee had die continu met hem in verbinding stond. Het was een scheidsrechter die met praten de boel prima in de hand had.
    De wedstrijd begon als een speer. Nog nooit eerder meegemaakt maar binnen een halve minuut lag de bal al in het net achter keeper Robert de Jong. Het was Laurens Hoekstra die direct na de aftrap in de diepte werd aangestuurd en met zijn snelheid, alleen op de keeper af, wist hij te scoren 0-1. Dan verwacht je een vruchtbare middag maar het was echter Rottevalle die de mouwen opstroopte en het meeste balbezit had. Met voorin aanvoerder Liekele Kamminga en de overactieve en moeilijk te bespelen Steffen Schra. Dat leverde wel een veldoverwicht op maar eigenlijk geen opgelegde kansen. Of het moest de afgekeurde goal al zijn die wegens vermeend buitenspel werd afgekeurd. Nee, die kans kreeg Enno Kingma wel. In de 30e minuut uit de omschakeling een open kans voor Enno maar via beide palen en de onderkant van de lat bleef de bal wonderbaarlijk in het spel. Ook in de rebound werd tot 2 keer toe niet gescoord. Het was echter Rottevalle die de gelijkmaker op het scorebord kreeg. Het was een eigen goal van Enno Kingma die koppend Jorn Helder passeerde. En dat was gezien de hele eerste helft niet eens onverdiend.
    De 2e helft pakte Minnertsga de zaken wel adequaat aan. Al in de 46e minuut een opkomende Geert Siegersma die op maat voorzette en daar was Jarco Kingma die de bal in 1 keer op zijn pantoffel nam en binnen schoot. 1-2
    En 10 minuten later verkeek keeper Robert de Jong zich op een hoge corner en was Enno Kingma er als de kippen bij om zijn ongelukkige eerste helft een andere kleur te geven. Hij kopte prima binnen 1-3
    Toen was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Marco v.d.Veen bracht nog 2 verse krachten in om het tij te keren. Dat leverde optisch wel een overwicht op maar het ontbrak aan open kansen en scorend vermogen. Ook Duco Mulder wisselde en haalde tot onze verbazing de hele voorhoede naar de kant om de verdediging te versterken. Het spel werd er alleen maar chaotischer van. En bij Rottevalle ontbrak het niet aan werklust maar simpelweg aan kwaliteit. In de 85e minuut kreeg Enno Kingma nog een dot van een kans maar alleen voor keeper Robert de Jong kwam die als winnaar uit de strijd. Die misser maakt Enno echter in de 88e minuut meer dan goed door net iets eerder bij de bal te zijn dan keeper de Jong. Hij gaf met een tikkie opzij de bal aan de mee opgekomen Ydo Hoekstra die de kans om de 1-4 te scoren niet liet liggen.
    Daar bleef het bij en er was aan de overwinning niks af te dingen.
    Nu eerst een paar weken winterstop en dan in januari met frisse moet de 2e helft van de competitie ingaan.
    De eerste helft van deze competitie kenmerkte zich door te veel gelijke spelen in wedstrijden waarin de punten min of meer cadeau werden gegeven. En daardoor een stand op de ranglijst die m.i. te laag is. Gisteren stond ons centraal verdedigingsduo met Frans en Henk als een huis met eerst genoemde als uitblinker. Als die lijn doorgetrokken kan worden kunnen we de 2e helft van de competitie een sprong maken op de ranglijst. Want dat zijn we eigenlijk wel verplicht, het wordt simpelweg tijd om te oogsten.
    Met die wijze woorden sluit ik af en wens een ieder prettige kerstdagen en een heel goed uiteinde en begin van 2023.

Groetnis
    Nico

Voor de trouwe lezers die gisteren liever bij de kampioenswedstrijd van de JO19 wilden zijn hierbij de opstelling:
    Jorn Helder, Geert Siegersma (Enne Joostema), Henk Helmus, Frans Schiphof, Mees Moerbeek, Feike Nieuwhof, Ydo Hoekstra, Laurens Hoekstra (Gerlof Glazema) Jildert de Vries, Jarco Kingma ( Roan Zoodsma) en Enno Kingma

p.s.
    De JO19 is ondanks een verlies wedstrijd toch kampioen geworden en dat hebben ze na afloop in de kantine met de nodige sapjes en bovendien zeer luidruchtig (wat een zangers) gevierd. Gefeliciteerd jongens, klasse.