• De laatste thuiswedstrijd van Veenwouden stond in het teken van het afscheid. Afscheid van een gewaardeerd erelid van Veenwouden waarvoor voor de wedstrijd 1 minuut stilte werd gehouden en het afscheid van 3 spelers die de kiks in de wilgen hangen en heel veel voor de SC Veenwouden hebben betekend, Zij hebben er mede voor gezorgd dat de ploeg in het seizoen 2015 zelfs promotie bewerkstelligde naar de 1e klas na een overwinning in het promotieduel tegen Zeerobben. Uniek natuurlijk voor een club als Veenwouden. Maar de teloorgang waar ze momenteel in verkeren is even opmerkelijk. In 2015 nog een jaar 1e klas voetballen en nu in 2023 degradatie naar de 4e klas. Dat is zeker even slikken voor de vereniging. Maar ik proefde ook enige gelatenheid in de bestuurskamer bij de vereniging. Daarnaast neemt ook trainer Anton van Zwol na 5 jaar hoofdtrainer te zijn geweest afscheid van deze club. Ook al een afscheid van een man met een zeer rijk voetbalverleden. Het voorwoord in het programmaboekje was, terecht overigens, geheel gewijd aan deze 5 mannen. Maar in dat zelfde voorwoord werd ook gemeld dat Minnertsga zich al veilig had gespeeld in de 3e klas. En dat was natuurlijk niet zo. Met het volledig onnodig puntenverlies van de ploeg van Duco Mulder vorige week tegen Rottevalle waren ze zeker nog niet veilig en moest er deze middag eigenlijk gewonnen worden om zeker te zijn van handhaving. En om maar voor de verandering met het einde te beginnen : de wedstrijd eindigde in een dikke kater voor Minnertsga met een zuur en onnodig verlies met 3-2 na een ruststand van 2 tegen 2. En een 2e helft waarin Veenwouden geen enkele kans kreeg maar er toch met de zege vandoor ging. Ik moet daar dan een wedstrijdverslag van proberen te maken maar ik weet niet eens wie de scheidsrechter was (stond niet in het daarvoor bestemde programmaboekje) en naderhand stonden de doelpuntenmakers van Veenwouden op Voetbal Noord alleen maar als onbekende spelers genoemd. Maak daar dan maar een aardig verslag van. Dus zal ik me beperken tot een summier doelpuntenverloop . In de 20e minuut een aanval van Veenwouden over rechts waarbij de verdediging van Minnertsga totaal verkeerd stond opgesteld. Daardoor met een simpele 1-2 een vrije doorgang en met een lage schuiver was Jorn Helder geslagen 1-0 Maar Minnertsga vocht zich terug en in de 25e minuut was er een prima afgemeten voorzet van de goed spelende Hidde de Vries die door Gerlof Glazema prima werd ingekopt. 1-1. Dan een curieus moment in de 30e minuut. Een botsing van Frans Schiphof met zijn tegenstander op het middenveld waarbij hij gestekt ging maar de onbekende scheidsrechter liet doorspelen. En uit die tegenaanval scoorde Veenwouden de 2-1. Toen pas was er tijd voor de blessurebehandeling van de dizzy geslagen Frans.
  Toch vocht Minnertsga zich terug in de wedstrijd. Goeie kopkansen van Enno en Gerlof misten net de precisie om de stand gelijk te trekken. Maar in de 45e minuut was het de weer op zijn vertrouwde positie opererende Jildert de Vries die uit een corner in balbezit kwam en zich met een prima actie vrijspeelde. Zijn schot vanaf een meter of 20 in de uiterste hoek was teveel voor die prima keepende Meindert Witteveen. 2-2
  De 2e helft was geheel voor een prima startend Minnertsga. Geert Siegersma had de plaats ingenomen voor de ongelukkig spelende Jort Haagsma en in de 1e de beste minuut stoomde Geert op en stichtte gevaar voor keeper Witteveen. Minnertsga creëerde een aantal mogelijkheden maar de echte precisie ontbrak. Een schot van Jildert de Vries ging centimeters naast en een prima aanval van Jildert op Enno en doorgespeeld naar de vrijgelopen Jarco Kingma. Maar zijn schot werd ternauwernood gekeerd door de keeper. Ook een open kans van Enno Kingma daarna werd geen treffer. En Veenwouden kon in die fase alleen maar met gele kaarten het spel van Minnertsga tegenhouden. Duco bracht Laurens Hoekstra nog in voor Jarco Kingma. In de 70e minuut een spaarzame tegenaanval van Veenwouden en de voorzet werd door Jan en Alleman gemist maar dwarrelde in de uiterste hoek van het doel. Jorn keek ernaar en kon daarna alleen nog maar de bal uit het net halen. 3-2. Geen uitgespeelde kans maar wel een treffer, niet te geloven.
  Direct daarna werd Frans Schiphof nog gewisseld door Feike Nieuwhof om nog extra druk naar voren te geven. Een diepe bal op de vrijgelopen Laurens werd al dan niet terecht afgevlagd wegens buitenspel en Minnertsga leek een moedeloos verlies te leiden. Tot in de 90e minuut als de ontsnapte Laurens Hoekstra door de keeper binnen de 16 werd neergelegd en Enno Kingma een penalty mocht nemen. Maar het paste in het horror scenario, Enno miste jammerlijk. En zo vierden de spaarzame supporters van Veenwouden de overwinning alsof ze periodekampioen waren geworden. En dropen wij als geslagen lammeren af. Met een enorme kater van hier tot Tokio. Hoe was het toch mogelijk om in een helft waarin de tegenstander geen enkele kans kreeg, om toch het schip in te gaan. Ja, voetbal blijft onvoorspelbaar.
  Ik zal u de scenario’s besparen van de laatste speelronde. Een ding is duidelijk, Minnertsga heeft lijfsbehoud nog steeds in eigen hand maar dan zal er in de laatste wedstrijd gewonnen moeten worden. Maar dan zullen de belangrijke spelers (zelf in te vullen) op moeten staan.

  Groetnis, Nico Zonderland

  En voor de mee schrijvers de opstelling van Minnertsga:
  Jorn Helder, Frans Schiphof (Feike Nieuwhof), Jort Haagsma (Geert Siegersma ), Herre de Vries, Mees Moerbeek, Ydo Hoekstra , Jildert de Vries, Hidde de Vries Gerlof Glazema, Jarco Kingma (Laurens Hoekstra) en Enno Kingma.