• De weergoden hadden El Clasico ook op de agenda staan, dat is gisteren duidelijk gebleken. De hele dag was het donker en bewolkt en de zon liet zich niet zien. Tot de aanvang van de wedstrijd. Toen kwam hij ineens tevoorschijn en daarmee werd het ineens een prachtige najaarsmiddag. Er kwam veel publiek op af want het is en blijft toch wel een speciale wedstrijd. De jeugd van beide verenigingen had het gekleurde rook- en vuurwerk meegenomen en dat geeft zo’n wedstrijd altijd extra glans. En ineens was daar weer de mooie stem van Gerda die luid en duidelijk voor aanvang de teams presenteerde. Niks ten nadele van omroeper Albert maar er gaat voor mij toch niks boven Gerda. Berlikum heeft een danige verjongingskuur ondergaan. De oude garde is gestopt of speelt lager. En in de basis stonden gisteren maar liefst een stuk of 8 onder de 23 jaar dat mag echt wel opvallend genoemd worden. Daar kun je dus nog even mee vooruit. De selectie van Duco is wat ouder alhoewel ook daar een aantal jonge spelers. Jorn Helder krikt het gemiddelde echter danig op maar ja, die is dan ook goud waard.
    De scheidsrechter was gisteren Dhr. J. Wiersema. En om maar direct met de deur in huis te vallen, hij was voor mij de man van de wedstrijd. Prima fluitend en de sfeer van een derby prima aanvoelen. Dat had een stuk minder gekund.
    Dan de wedstrijd, die begon onwennig. Beide teams hikten op 2 gedachten. Achterover leunen of vol op de aanval. Het werd de eerste 20 minuten geen van beiden. Nee, de wedstrijd begon in de 23e minuut met een misverstand tussen Henk Helmus en Jorn Helder waarbij de een op de ander rekende. En zoals het spreekwoord zegt, toen ging een derde er mee heen. Dat was de attente Marc v.d.Heide die de bal kinderlijk eenvoudig in het lege doel werkte. 0-1. Toen moest Minnertsga in de aanval om deze achterstand weg te werken. In de 25e minuut belandde een als voorzet bedoelde voorzet van Laurens Hoekstra boven op de lat.
    Maar aan de andere kant moest Jorn Helder na gepruts achterin, gestrekt naar de hoek om een grotere achterstand te voorkomen. Minnertsga creëerde een veldoverwicht maar de gelijkmaker wilde niet vallen. Enno Kingma was er in de 38e minuut heel dicht bij maar een uitgestoken been voorkwam een treffer. In de 41e minuut een prima aanval van Minnertsga waarbij Herre de Vries op 5 meter van de goal de bal het laatste zetje gaf. Maar de bal rolde tegen de paal. En in de laatste minuut voor de pauze was er een uitval van Berlikum waarbij Thom Dijkstra werd aangespeeld. Die ontdeed zich van Henk Helmus en schoot laag binnen. 0-2
    Duco Mulder greep al in de rust in en bracht Gerlof Glazema en Jort Haagsma in voor Geert Siegersma en Henk Helmus. Minnertsga kon niet anders en zocht volop de aanval. Berlikum trok meerdere keren aan de noodrem. Timo Tuininga en Youri de Brouwer kregen geel en Timo had het geluk dat de scheidsrechter bij een vergelijkbare overtreding de 2e gele kaart op zak hield. Enno Kingma zag zijn schot geblokt worden in de 55e minuut en Jildert de Vries was heel dicht bij een treffer in de 60e minuut. Maar de boomlange keeper Wytse Wassenaar redde miraculeus. En 2 minuten later had het helemaal gebeurd kunnen zijn met Minnertsga maar de inzet van Hessel Postma van Berlikum belandde op de paal. Toch kwam de aansluitingstreffer er toen Laurens Hoekstra werd neergelegd in de 16 en Enno Kingma de penalty vlekkeloos binnenschoot 1-2. Toen gingen we er eens goed voor zitten. Maar een allesoverheersend offensief met de gelijkmaker kwam er niet. Veel corners met dito hoge ballen voor de pot die allemaal de prooi werden van keeper Wassenaar. Het inbrengen van Hidde de Vries en Feike Nieuwhof voor Jarco Kingma en Ydo Hoekstra gaf ook geen soelaas. Wat halve kansen die geen treffer werden. En door de ruimte die daardoor ontstond kreeg ook Berlikum nog de kans om verder uit te lopen. Een schot van invaller Wessel Brouwer wat maar net naast ging en een kopbal die een prooi werd voor Jorn Helder. Maar ook Gerlof Glazema kreeg nog een open kans maar zijn kopbal ging centimeters naast. In de laatste minuten werd het nog hectisch voor het doel van Berlikum met tot 2 keer toe een meegekomen keeper Jorn Helder voor het doel maar de gelijkmaker kwam er niet.
    Zo liep Minnertsga tegen een zuur verlies aan in een onderhoudend treffen. In een wedstrijd waarin een gelijkspel de verhoudingen beter hadden weergegeven. Maar daar malen ze bij Berlikum niet meer over. Het nam 3 dure punten mee naar huis. En dat naar huis werd natuurlijk iets later want de biertjes in de kantine smaakten prima Volgende week de uitwedstrijd in en tegen Anjum. Daarin zijn er weer 3 dure punten te verdelen. Mijn advies : deze maar snel vergeten en er volgende week plat voor.
    En……..sorry dat het verslag wat later is dan normaal maar de schoonmaak van de kantine vergde toch meer tijd dan verwacht.

Groetnis Nico

Opstelling Minnertsga
    Jorn Helder, Mees Moerbeek, Frans Schiphof, Henk Helmus (Jort Haagsma), Geert Siegersma (Gerlof Glazema), Herre de Vries, Laurens Hoekstra ,Ydo Hoekstra (Feike Nieuwhof) Jildert de Vries, Enno Kingma en Jarco Kingma (Hidde de Vries).