• Minnertsga neemt drie belangrijke punten mee uit Frieschepalen

  Vandaag stond voor Minnertsga de belangrijke uitwedstrijd op ‘de Boskdobbe’ tegen RWF uit Frieschepalen op het programma. RWF stond met 6 punten uit evenzovele wedstrijden 4 punten boven Minnertsga. Minnertsga wil zo snel mogelijk weg uit de onderste regionen, maar dan moet er wel een keer gewonnen worden. Dat lukte vandaag, voor het eerst dit seizoen, en dat geeft vertrouwen! Met een mooie driepunter keerden de mannen van Minnertsga huiswaarts.
  Duco (bezig aan zijn vierde en laatste seizoen bij de VVM, zo werd afgelopen week gepubliceerd) koos vandaag voor een paar wijzigingen in de basis-elf. Jarco verhuisde van de rechtsbuiten naar de linksbackpositie en Laurens startte als rechter aanvaller. Minnertsga begon scherp aan de wedstrijd en zette met vier aanvallers de tegenstander vast. Dit resulteerde al in de eerste minuut in een prima kopkans voor Gerlof, maar hij kon net niet lekker onder de bal komen, waardoor deze rakelings over het doel verdween. RWF was gewaarschuwd. De intenties warden duidelijk: Minnertsga gaf de kwetsbare verdediging van RWF, welke de afgelopen weken de doelpunten gemakkelijk tegen kreeg, geen tijd en ruimte. Gerlof en Enno zetten afwisselend druk op het centrale duo, waardoor RWF in de beginfase veelal de -eenvoudig te verdedigen- lange bal moest spelen. Het spelconcept resulteerde onder andere in een hoekschop in de 19e minuut. Bij de tweede paal torende Gerlof hoog boven alles en iedereen uit en kopte, via binnenkant paal, knap binnen. Een ontlading volgde, Minnertsga eindelijk een keer (en voor het eerst dit seizoen) op voorsprong in de wedstrijd. Een paar minuten later snelde Niels langs zijn tegenstander en zette met links knap voor op Ydo, die de fraaie kopkans helaas niet wist te verzilveren. Minnertsga kreeg gedurende de eerste helft nog een paar mogelijkheden, maar RWF kwam beter in de wedstrijd. Ze konden steeds beter onder de druk vandaan voetballen en wisten de vrije man te vinden op het middenveld, ook omdat Minnertsga de linies niet kort genoeg bij elkaar kon houden en het veld daardoor te lang werd. Het is binnen het gekozen systeem noodzaak dat er door wordt gedekt en dat linies kort op elkaar blijven spelen. De achterhoede stapte onvoldoende door naar de vrije middenvelder en de voorwaartsen bleven hoog druk zetten, waardoor het speelveld te lang werd en het middenveld in ondertal kwam te spelen. Minnertsga kreeg het daardoor lastig maar haalde zonder echte problemen wel de rust met een mooie 0-1 voorsprong.
  Duco paste de tactiek in de rust ietsje aan, in die zin dat de voorhoede meer in ging zakken en minder hoog druk ging zetten. Daardoor kwamen én de linies korter op elkaar te spelen én ontstond ruimte achter de verdediging, waar -zo bleek de tweede helft- onze snelle buitenspelers dankbaar gebruik van konden maken. Zo begon de tweede helft flitsend voor Minnertsga. Binnen de minuut haalde Niels tot twee keer toe de achterlijn. Helaas kon hij net geen medespeler bereiken om de wedstrijd vroeg in de tweede helft in het slot te gooien. RWF ging vervolgens beter spelen, met best aardig positiespel en combinatievoetbal. Tot echte kansen kwamen ze niet maar Minnertsga moest alle zeilen bijzetten. Vanuit de omschakeling had Minnertsga de wedstrijd kunnen en eigenlijk moeten beslissen maar scoren blijft een dingetje. In de 74e minuut kwam RWF op rechts goed door. De prima voorzet werd door vele benen gemist, de bal caramboleerde nog tussen diverse spelers, en toen de flipperkast uitgespeeld was kon Minnertsga opgelucht adem halen, de hectische situatie leek onder controle. Leek, want de bal werd nogmaals, vanaf de rechterflank, hard ingebracht en bij de eerste paal simpel binnengeschoten: 1-1. RWF rook bloed en zette alles op alles om de punten in eigen huis te houden. Dat betekende ook risico nemen en dat was, zo bleek, niet verstandig tegen de snelle en actieve voorwaartsen van Minnertsga.
  In de 81e minuut kwam Niels in een 1 op 1 sprintduel met de rechtsback. Niels won het gevecht, passeerde de keeper en kon beheerst en knap de 1-2 aan laten tekenen. De wedstrijd leek gespeeld. RWF ging nog meer risico nemen, maar Minnertsga kreeg de kansen. Laurens was er nog dichtbij en Niels kwam tot twee keer toe in een duel met de keeper, maar deze wist beide inzetten te pareren.
  RWF haalde alles uit de kast, met name ook vanaf de kant. In de eerste helft vond iemand het nodig het scorebord op 44 minuten speeltijd stil te zetten. En in de tweede helft werd het scorebord op 88 minuten stilgezet, in de hoop de scheidsrechter in verwarring te brengen. Dit lukte deels, want de beste man liet wel heel lang doorspelen. Was dit een technisch mankement aan het scorebord of toch een ‘bewussie’? De supporters van Minnertsga waren overtuigd van het laatste en konden deze actie duidelijk niet waarderen…. Uiteindelijk vond de scheids het, na de vele minuten ‘blessuretijd’, welletjes. Minnertsga nam de dure punten verdiend mee en sluit weer aan bij een grote middenmoot. Dat wordt lekker trainen deze week voor Duco en zijn mannen richting de volgende wedstrijd, volgende week thuis tegen SC Franeker. De club die na het nipte verlies tegen Be Quick Dokkum de rode lantaarn overnam van Minnertsga. De belangen van deze wedstrijd zijn dus op voorhand duidelijk. We zullen zien.

  En voor de thuisblijvers of degenen die het 2e of 3e bleven supporten hierbij nog de opstelling van Minnertsga tegen RWF:
  Jorn, Hidde, Herre, Frans, Jarco (Hylke), Jildert, Ydo (Jort), Gerlof (Feike), Laurens (Willem), Enno, Niels

  Groet, Wybe