• Hardegarijp – Op voorhand leek de missie om in de derde klasse te blijven een hele pittige vanwege de extra degradatieplekken door inpassing van zondagclubs. Na de verrassende 0-2 overwinning – en nog verdiend ook – uit tegen de nummer twee Hardegarijp, was er alle reden tot een feestje. Minnertsga blijft derdeklasser. Er was veel waardering voor de geslaagde missie van trainer Duco Mulder die zijn ploeg uiteindelijk tot een eenheid smeedde in een periode dat de selectie weer compleet raakte.

Onder warme omstandigheden werd de klus in Hardegarijp geklaard. Met de support van weer veel en gemêleerd Minnertsgaster publiek onder wie ook de geblesseerde Gerlof Glazema, geschorste Ydo Hoekstra en oud-speler Jilke Terpstra werd er op het fraaie complex in Hurdegaryp een goede pot voetbal neergezet.
    Het hele elftal (en de supporters) waren doordrongen van de urgentie. Niets werd cadeau gedaan aan de sterke tegenstander, notabene in eigen huis en met de leider van de topscorelijst Gerben Jullens.
    Jullens scoorde niet. Helder stond er wanneer nodig, in het duel was er weer meer controle dan in de vorige.
    Onder leiding van laatste man Herre de Vries met zaterdag de vaste secondanten aan de zijkant, Hidde de Vries en Mees Moerbeek en linkspoot Enno Joostema voor zich, was er niet vaak reden tot paniek.
    Voor die linie vielen de acties van de overactieve Jildert de Vries op, die net als zijn broer Hidde de Vries alles gaf. Onder dit stramien – een felle ploeg over de hele breedte - bleek er voor Hardegarijp weinig eer te behalen.

In de linie daarvoor bleek Roan-Hein Joostema een rustpunt in de opbouw. Trainer Duco Mulder complimenteerde de hele groep. Hij wilde dat gezegd hebben: ,,Om te beginnen wat ben ik blij dat Roan-Hein er de laatste periode weer bij is na zo’n lange blessure. Vooral voor hemzelf. We hebben daarna niet meer verloren. Hij was het laatste puzzelstukje, hij is zo comfortabel aan de bal. Dat geeft rust. Maar complimenten geef ik eigenlijk aan de héle ploeg van Jorn tot Enno. Iedereen heeft hier alles gegeven. We winnen hier gewoon terecht. Nee, ik ben hier niet voor het feestje, maar voor het werken aan een eenheid aan een team. Daarom ben ik zo trots op deze jongens. Dat wij zelfs met zo’n extra degradatie, een wedstrijd voor het einde toch al veilig zijn.’’

Het tekent de sfeer in de laatste derde periode, waar Minnertsga in de derde periode ‘gewoon’ op een derde plek staat. En dat was trouwens ook nodig, om nacompetitie te ontlopen.
    De wedstrijd. De druk hield in de eerste helft aan op Hardegarijp, dat maar niet in haar gewenste tempospel via de buitenspelers. Dat was aan de kant van Minnertsga beter verzorgd. Jarco Kingma speelde weer een dijk van een wedstrijd op rechts. Op links zocht Niels Jensma naar de mogelijkheden om zijn snelheid te benutten. Soms ongrijpbaar.
    Door die druk kwamen er ook corners, waarbij in de 23e minuut de cornerbal van Mees Moerbeek weer perfect was verzorgd. Spits Enno Kingma met daarachter Roan-Hein Joostema en Jarco Kingma zorgden voor druk en onrust voor het doel, waarbij eerstgenoemde zich weer een koele afmaker in de zestien toonde. Hij wist de eerste treffer met een fenomenale omhaal binnen te knallen. Voor rust kwam er in de 43ste minuut na andermaal een mooie corner een tweede met een fraaie kopbal. Met die twee treffers, stapt hij de top tien van de topscorelijst van dit seizoen binnen. Kort daarna was er ook irritatie bij Hardegarijp, met als gevolg natrappen en een rode kaart. De thuisclub moest met tien man verder.

Sjoerd Hendric Kerlien was in de tweede helft was als invaller vanaf zijn entree gevaarlijk. Hij kwam in scoringspositie bij zijn eerste solo. Hij kapte draaide, tikte de bal ook langs zijn tweede tegenstander, maar raakte voor het gapend doel, de bal iets te enthousiast, waardoor deze net naast ging. Geen 0-3.
    Daarna waren er enkele uitvallen van Hardegarijp, waarbij Herre de Vries enkele malen zich behoorlijk uit moest rekken en toch ook pijntjes ging voelen. In de slotfase nam Frans Schiphof zijn positie over.
    Op het middenveld kwam er in de tweede helft ruimte voor nog meer drive naar voren, vooral van Jildert de Vries. Via lange dribbels vanaf de eigen helft kwam hij door wendbaarheid en mooie passeerbewegingen uit in het strafschopgebied. Hij schoot op het doel met zijn laatste energie. Het was een prachtige solo, die niet met een goal werd beloond.
    Hardegarijp werd geen moment de echte baas op eigen veld.
    Met zo’n portie inzet én goed spel, was de overwinning niet meer dan verdiend. Na bijna acht minuten extra tijd floot de goed leidende J. Wenting voor het eindsignaal.
    Het feest barstte los nadat bekend werd dat ook door het verlies van SC Twijzel en ONT, Minnertsga in dit laatste jaar van het zware degradatiescenario van de KNVB toch overeind bleef en derdeklasser blijft.

Opstelling: Jorn Helder; Hidde de Vries, Herre de Vries (Frans Schiphof), Enne Joostema, Mees Moerbeek (Jort Jan Haarsma); Jildert de Vries, Roan-Hein Joostema (Sjoerd Hendric Kerlien), Feike Nieuwhof; Jarco Kingma (Laurens Hoekstra), Enno Kingma, Niels Jensma.