• Minnertsga ten onder tegen tiental Opende

  Zaterdag 2 maart werd afgereisd naar het mooie complex “De Olde Wierden” in Opende. Onder ideale omstandigheden werd de wedstrijd gespeeld tussen, zoals het programmaboekje vermelde, ‘twee teams uit de brede middenmoot van deze competitie, met slechts 1 punt verschil op de ranglijst’. Voor Minnertsga eindigde de wedstrijd in een teleurstellend en onnodig verlies tegen een fysiek sterk Opende. De druiven waren zuur, na met name een eerste helft met volop mogelijkheden.
  Ja, je hebt van die dagen... Na de mooie overwinning bij ONR werd de wedstrijd tegen concurrent Opende met het nodige vertrouwen tegemoet gezien. Minnertsga kon ook nog eens aantreden met bijna dezelfde formatie, met alleen de van een schorsing teruggekeerde Hidde de Vries als rechtsachter in plaats van Jort Jan Haarsma. Onze mannen begonnen goed scherp aan de wedstrijd en dat was nodig. Opende wilde vol gas geven, zoveel was vanaf de aftrap duidelijk. Met name via de sterke linkerkant werd vol druk gezet. De linksback trok vaak mee ten aanval en was in de combinatie met de actieve linksbuiten moeilijk af te stoppen. Minnertsga speelde de eerste helft echter goed georganiseerd en kon in balbezit via het middenveld de voorwaartsen goed bereiken. Dat resulteerde in een boeiende eerste helft, waarbij het een wonder mag heten dat de thee met een 0-0 stand werd bereikt. Want kansen en mogelijkheden waren er voldoende. Waar Opende de Minnertsga-defensie achteruit drong en van daaruit met name een paar kansen uit klutssituaties creëerde, daar kreeg Minnertsga vooral vanuit de omschakeling een aantal dotten van kansen.
  Opende’s grootste mogelijkheid kwam zo’n vijf minuten voor de rust. Uit een strakke voorzet vanaf links ontstond een klutssituatie voor de goal. De bal werd uiteindelijk vanaf een meter of vijf snoeihard ingeschoten, maar met een beetje geluk (de bal werd recht op de keeper geschoten) overleefde Minnertsga de situatie.
  Nee, verreweg de beste kansen waren de eerste helft voor Minnertsga. Met name Laurens Hoekstra had kunnen en eigenlijk moeten scoren. Eerst kon hij tot twee keer toe aanleggen voor een schot, net binnen de zestien meter. De eerste poging met rechts kon worden weg gebokst, de tweede inzet met links werd een gemakkelijke prooi voor de keeper. De beste kansen kwamen echter uit een omschakelmoment. Laurens werd tot twee keer goed weggestoken en kwam in de één op éen met de keeper. De eerste inzet werd gepakt door de doelman, de tweede situatie werd gered door een prima verdedigende actie van de rechtsback. Vlak voor het rustsignaal kreeg Enno nog een grote mogelijkheid, na goed voorbereidend werk van Niels. De voorzet werd subtiel door Enno verlengd, maar ging net langs de voor ons verkeerde kant van de paal.
  Zoals gezegd, de rust werd wonder boven wonder met een 0-0 stand bereikt, waar Minnertsga gezien de kansenverhouding zichzelf had moeten belonen en eigenlijk op voorsprong had moeten staan.
  Vol vertrouwen werd afgetrapt voor de tweede helft. Sjoerd Hendric Kerlien was tien minuten voor de rust in het veld gekomen voor de niet geheel fitte Ydo Hoekstra, die vlak voor zijn wissel en op zijn verjaardag nog werd ‘getrakteerd’ op een gele kaart. We gingen er eens goed voor zitten. Er viel wat te halen in Opende. Helaas, het zou een hele matige en daarmee uiterst teleurstellende tweede helft worden. Minnertsga haalde bij lange na niet het niveau van de eerste helft. Opende was, uiteindelijk met tien man, nog mild door slecht twee keer te scoren. Zoals gezegd, Minnertsga was geen schim van de goed georganiseerde eenheid van de eerste helft. Op alle fronten werden we afgetroefd door de gretige Openders. Sterker nog, na de tweede gele kaart en dus rood van de nummer 7 gaf Opende nog meer gas. Dat is toch het rare maar gelijk ook het boeiende van de sport. Minnertsga deed na de rode kaart, zo leek het, een stapje terug, Opende daarentegen ging volle bak en met heel veel energie door. Het leek daardoor alsof niet Minnertsga maar juist Opende met een mannetje meer speelde. Ook de door Duco ingebrachte wissels en systeemwijzigingen brachten geen omslag. Feike Nieuwhof speelde wederom, net zoals twee weken geleden in Roden, een prima rol op het middenveld. Poetsend en ‘brekend’ was hij voor menig Opende aanval en speler een sta-in-de-weg. Na de wissel (Roan Hein Joostema voor Laurens Hoekstra) kwam hij geïsoleerd op de rechtsbuiten te spelen en kon hij zijn stempel niet meer op de wedstrijd drukken. De balans binnen het elftal was weg en daar profiteerde Opende volop van. Tot twee keer toe wist de sterk spelende Niels de Jong de defensie van Minnertsga te verschalken en het netje te vinden. Minnertsga probeerde het nog met Gerlof Glazema (voor Jarco Kingma) als extra spits en Roan Zoodsma voor Hidde de Vries, maar van enig overleg was geen sprake meer. Ballen werden naar voren gepompt, maar de verdediging van Opende hield eenvoudig stand. Sterker nog, Opende had vanuit de omschakeling nog de beste mogelijkheden om de score verder uit te breiden.
  Na 90 minuten floot de uitstekende scheidsrechter Mulder voor de laatste maal en keerde Minnertsga met nul punten huiswaarts.
  Ik vroeg bij het verlaten van het complex onze ervaren verslaggever Nico nog even wat ik van het verslag moest maken. “Kort houden”, zo gaf hij aan. Ja, daar is Nico zelf natuurlijk wel goed in (‘om een lang ferhaal koart te hâlden….’ 😉). Het is mij helaas niet echt gelukt vandaag.
  Volgende week de thuiswedstrijd tegen koploper LAC Frisia. De lijn van de eerste helft in Opende oppakken, dan is weer alles mogelijk!

  Voor de thuisblijvers hierbij nog de opstelling:
  Jorn, Hidde (Roan), Herre, Enne, Jarco (Gerlof), Jildert, Feike, Ydo (Sjoerd Hendric), Laurens (Roan Hein), Enno, Niels

  Groet, Wybe Hoekstra