Eind december, tussen kerst en oud en nieuw, traditie getrouw weer de Embassy van de VVM. De activiteiten commissie hadden de arena weer opgetuigd en iedereen was er klaar voor. Echter spelleider Marten Airwalker Andringa koos dit jaar een weekendje skiën boven dit festijn. Naar mate we dichter en dichter bij deze zaterdag kwamen, kwam er toch steeds meer spijt van zijn overhaastend besluit. Dus volgend jaar zal hij dit niet weer willen missen.

Dit jaar hadden we voor het eerst met een koppeltoernooi erbij. De start was 14:30-15:00 en er werd begonnen met de loting van de koppels. Met 26 koppels mooi verdeeld over elkaar werd er gestart. Zoals gezegd een mooie mix en vooraf waren er 2 koppels die misschien zich favoriet konden noemen. Peter Sinnema werd gekoppeld aan Guido vd Meer en Henk Siegersma aan Rein Gert Boomsma. Deze werden in de 2e ronde al aan elkaar gekoppeld en dit werd een overwinning voor Henk en Rein Gert. Die daarna zonder al te veel moeilijkheden naar de finale stoomden. In de halve finale troffen ze het duo Rene Kamstra en Gosse Hoekstra die in de 2e ronde verassend het duo Gerlof Glazema en Enne Joostema uitschakelden. Ze konden het echter niet bolwerken tegen Henk en Rein Gert. In de finale troffen ze Bart Stroosma en Youngster Arnoud Wassenaar. Bart nam Arnoud mee op sleeptouw en na een spannende overwinning van 3-2 op Gerrit Jan Visser en Ydo Hoekstra in de 2e ronden werd in de halve finale afgerekend met Marten Bergsma en Jacob Faber. Bart gaf hier in deze wedstrijden al aan in goede vorm te verkeren. In Finale werd het niet echt spannend en werd het 3-1 voor Henk en Rein Gert de 1e winnaars van het geslaagde koppeltoernooi.

De enkels werden weer geloot in poules van 4. Door de toch weer vele afzeggingen een paar dagen van te voren moest er weer wat geschoven worden. Dit is altijd wat jammer als zoiets gebeurd net voor het begin. S’ Morgens kwam er nog een verassende afzegging van outsider Johan Draaijer. Hij bleek zwak, ziek en misselijk te zijn geworden, een kleine aderlating voor het toernooi want hij had vorig jaar een goede indruk achtergelaten. Volgend jaar weer een kans! De poule des doods was er ook dit jaar en dat was de laatste. Marten Bergsma, Bart Stroosma en Jesse Offringa zaten hierin. Dit werd Jesse fataal en zonder leg eindigde hij het strijdtoneel. Hij maakte dit echter glansrijk goed door in de verloting 2 flesjes berenburg weg te kapen. Met een paar spannende poules waar het om de legs voor of tegen of zelfs met een hoge finish werden beslist. Opvallende namen die met 3 gemakkelijke overwinningen de poules doorkwamen waren Abe Visser, Jacob Faber, Marco ter Horst en Jacob Wassenaar die Gerlof Glazema in de poule versloeg. De jonge garde Hjerre Miedema, Ties Dijkstra, Jeroen Haarsma , Geart Siegersma en Bart Kamma kenden ook geen problemen in hun poule. De Darter die het meeste opzien baarde met zelfs een opkomst nummer met bijpassend shirt en flights, Enno “Barney”Kingma kon net als zijn voorbeeld geen potten breken en strandde al in de poulefase. Misschien zette hij hiermee wel de toon voor de komende jaren door meer darters hier op ideeën te brengen met aanschaf van eigen shirts met hun eigen bijnaam. We zullen zien.
In de 2e ronde werd het kaf van het koren gescheiden en werd Jacob Faber door Meino de Vries met 2-0 naar huis gestuurd. Henk Siegersma had een mindere wedstrijd tegen Geert Andringa maar won toch deze partij, al had dit er heel ander uit kunnen zien, Geert liet zijn kansen liggen. Marco ter Horst gooide in deze ronde de eerste echte 180er van de dag. Nadat Sander Zonderland en Henk Siegersma in de poule zich dood hadden gegooid met 180. Bart Stroosma trof Jeroen Wagenaar, hierin gooide hij de hoogste finish van de dag na 17 pijlen gooide hij 100 uit en de 2e leg was hij in 20 pijlen uit. Dit was voor Jeroen teveel van het goede.

De 3e ronde was bijltjes dag voor sommige favorieten. Gerard Shanghai (ik heb de hoogste finish ooit gegooid van 155 op de Embassy) Sinnema versloeg titelverdediger Guido vd Meer. Met 3-2. Hij juichte bijna te vroeg nadat hij dacht 50 uit te hebben gegooid. Maar hij zat net onder tops. 2 beurten later velde hij het lot over Guido en was de verrassing compleet. Een terechte overwinning zei Guido. De andere Sinnema, Pistol Peter versloeg in een mooie pot Jildert Glazema met 3-2. Marten Bergsma had het moeilijk met Gerrit Jan Visser. Gooide de 2e 180er van de avond maar kon deze leg niet behouden. In de beslissende 5e leg werd de beste van de wedstrijd en geknoei van Gerrit Jan op 81 pakte Marten de terechte overwinning, ook weer met 3-2 wat de spanning in deze ronde wel benadrukte. Jacob Wassenaar en Henk Siegersma maakten er een marathon partij van, dit door het zoeken van Jacob zijn pijl, die bleek in de radiator te zijn gevallen en bleek er met moeite eruit te krijgen. Jacob pakte in deze wedstrijd 2-0 voorsprong maar Henk pakte de overwinning met 3-2 mede door sterk te finishen in deze legs. Elke keer dat hij op de dubbel kwam was het raak.

In de 4e ronde kon Henk het niet laten zien tegen Bart Stroosma. Die gooide simpelweg te goed en won met 3-0. Weer een kwartfinale voor Henk dat weer zijn eindstation bleek te zijn. Peter Sinnema mocht het op nemen, zoals hij het zelf noemde “ de oudste deelnemer nog in de kwartfinale “Abe Visser. Abe mede door stadey gooien zijn wedstrijden won en zat gunstig in het lot. Maar je moet ze wel winnen natuurlijk en dat deed Abe tot in de kwartfinale waar hij verloor tegen Peter. Gerlof Glazema pakte mede door 3 keer binnen 10 beurten uit te zijn Gerard Sinnema met 3-1 in. Marten Bergsma trof Marco ter Horst, dit werd een 3-1 overwinning voor Marten, Marco kan terug zien op een mooi toernooi maar kon zijn niveau niet handhaven in de kwartfinale.

In de halve finale hadden we de partijen achter elkaar op het podium met tellers Gerard en Jildert gaf dit een extra dementie aan de partijen met de vele toeschouwers deze dag was het wachten op spektakel. Marten Bergsma was een maatje te groot voor Peter Sinnema, hij won met 3-1, al heeft hij zijn kansen gehad maar pakte deze niet zo was Marten de eerste finalist. De andere halve finale was hoog niveau tussen Gerlof Glazema en Bart Stroosma. Gerlof gooide de pijlen als speren naar het bord en pakte menig triples. Pakte 2-0 voorsprong, Bart gooide op souplesse en kon de triples ook steeds beter vinden. Naar mate de wedstrijd vorderde ging Bart steeds beter gooien en pakte 3 legs op rij. Deze had hij binnen 7 beurten uit, dit was te machtig voor Gerlof. Bart naar de Finale en Gerlof weer in de prijzen.

De Finale ging dus tegen 2 darters die zover nog nooit waren gekomen. Dit was ook wel wat te merken want ze hadden beide last van zenuwen. Bart kon zijn dubbels niet zo makkelijk vinden zoals de partijen ervoor. Pakte wel 3-1 voorsprong en toen kwamen de trilhandjes wel zichtbaar. In de beslissende leg miste hij 13 pijlen op de partij. Marten had het echter ook moeilijk op zijn dubbel 7. Zodat Bart de ruimte kreeg om zoveel te missen. zijn slechtste leg van de dag maar pakte hem toch met de MadHouse zo pakte bij de 20e editie van de Embassy VVM. Over de dag gezien de volkomen terechte Winnaar!.

Uitslagen:

2e ronde
Jacob Faber – Meino de Vries 0-2
Jacob Wassenaar – Folkert Feenstra 2-0
Peter Sinnema – Gosse Hoekstra 2-1
Herre de Vries – Johan van der Veen 1-2
Sander Zonderland – Jeroen Haarsma 2-0
Henk Siegersma – Geert Andringa 2-0
Rein Gert Boomsma – Jorn Helder 2-0
Marco ter Horst – Geart Siegersma 2-0
Jildert Glazema – Roy van Rees 2-0
Guido van der Meer – Ydo Hoekstra 2-0
Gerard Sinnema – Bart Kamma 2-0
Jorrit van der Veen – Gerrit Jan Visser 0-2
Abe Visser – Hjerre Miedema 2-0
Gerlof Glazema – Martin Walda 2-0
Marten Bergsma – Ties Dijkstra 2-0
Bart Stroosma – Jeroen Wagenaar 2-0

3e ronde
Sander Zonderland – Gerlof Glazema 1-3
Gerrit Jan Visser – Marten Bergsma 2-3
Marco ter Horst – Meino de Vries 3-1
Guido van der Meer – Gerard Sinnema 2-3
Peter Sinnema – Jildert Glazema 3-2
Johan van der Veen – Abe Visser 1-3
Jacob Wassenaar – Henk Siegersma 2-3
Rein Gert Boomsma – Bart Stroosma 1-3

Kwartfinale:
Peter Sinnema – Abe Visser 3-0
Henk Siegersma – Bart Stroosma 0-3
Gerlof Glazema – Gerard Sinnema 3-1
Marco ter Horst – Marten Bergsma 1-3

Halve Finale
Peter Sinnema – Marten Bergsma 1-3
Gerlof Glazema – Barts Stroosma 2-3

Finale
Bart Stroosma (gem. 50,4) – Marten Bergsma (gem 47,7) 4-1

 

GJV