• Minnertsga – Onder erbarmelijke voetbalomstandigheden wist Minnertsga na een minimale achterstand er toch nog een krappe overwinning uit te persen. Of zeg maar gerust, Jildert de Vries maakte een bijna onmogelijk doelpunt. Nadat hij zichzelf als het ware had gelanceerd door de bal van een Franeker te blokken, scoorde hij de winnende treffer: 2-1. Drie gouden punten.

  Het was een curieus moment in de 90ste (!) minuut. De bal viel met een boog achter de linker Franeker verdediging. De Vries sprintte er achteraan, en de teruglopende verdedigers, konden niet verhinderen dat hij de eerste was die aan de bal kwam.
  Maar de weg naar de goal leek complex. Toch kwam er na een kapbeweging genoeg ruimte voor een schuiver over de natgeregende kunstgrasmat. Tot ieders verbazing ging deze bal vlak langs de paal binnen. .
  ,,It wie hast it ienichste hast wat ik hjoed goed die’’, vertelde De Vries nadat hij met zijn broer Hidde van het veld liep. Beiden hadden onder de moeilijke omstandigheden goed gepresteerd.
  Het ging om de nummer laatst, Franeker tegen voorlaatst. Een cruciaal duel. De wedstrijd leverde door de omstandigheden amper goed voetbal op. Een straffe wind en de constante regen, maakte dat moeilijk. Franeker had eerst windvoordeel, en had het beste van het spel. Dat kwam ook door een vroege lucky treffer.
  Minnertsga keek na twee minuten al tegen een achterstand aan. Na een inschattingsfout van Frans Schiphof leverde hij een te korte terugspeelpass op doelman Jorn Helder. De aanvoerder Gerlof Dijkstra van SC Franeker kwam ertussen en liet de bal knap over de doelman Helder in de hoek draaien, 0-1.

  Halverwege werd een passeeractie van Ydo Hoekstra onderbroken. Dat leverde, bijna de tweede Franeker treffer in. Doelman Helder hield de hoek klein en zag tot zijn opluchting de bal van de rappe Karst Hannema op de paal belandden en weer het veld inschieten.
  Helder en Hoekstra haalden opgelucht adem, want zo bleef het een wedstrijd. Hoekstra deed er alles aan om zijn voorwaartsen met slimme acties te bereiken, maar de reguliere goalgetters Enno Kingma en Gerlof Glazema konden maar geen grip op het spel krijgen. De bal zeilde onder deze omstandigheden alle kanten op.
  Toch werd de rust zonder verdere kleerscheuren met 0-1 bereikt, in de wetenschap dat Minnertsga na rust voor de wind kon spelen. En dat bleek uiteindelijk drie punten op te leveren.
  Schiphof bleef in de rust achter in de kleedkamer. Hij was betrokken bij een lelijke botsing met het hoofd. Zijn positie werd ingenomen door Jort Jan Haarsma, die op die positie goed speelde. Ook Sjoerd Hendric Kerlien en Feike Nieuwhof kwamen in de tweede helft nog in het veld om voor meer variatie in de aanval te zorgen.
  Aan Minnertsgaster kant waren er tegen de vies natte storm in bijna geen uitgespeelde kansen te noteren. Het was hard werken om de Franekers ver van het doel te houden en in die missie slaagde de thuisclub met de wind in de rug heel goed.
  In de tweede helft waren de rollen ook omgedraaid. Al duurde het lang voordat de gelijkmaker viel. Jarco Kingma draaide een kwartier de bal met de storm richting Franeker-doel vanaf de cornerstip de bal in één keer in het doel.
  Spits Enno Kingma kwam net te kort, maar de bal lag alsnog in het doel. Een knap staaltje van Jarco Kingma, die dat luttele minuten later nog een keer herhaalde. Ditmaal raakte de bal de lat.
  Daarna was Franeker nog dichtbij een doelpunt. Een schot van Marco de Groot ging strak naar de uiterste hoek, maar doelman Helder rekte zich uit en kon de bal nog net tot corner tikken.
  Daarna leek het lang erop dat de spelers op het veld zich wel hadden verzoend met een gelijkspel. Tot hét moment van Jildert de Vries, die zichzelf lanceerde á la Mbappé en raak schoot. Er kwamen nog een viertal minuten aan blessuretijd bij, maar de winst bleef in Minnertsga, dat hierdoor twee plekken opschoof op de ranglijst. Franeker blijft hekkensluiter.

  Minnertsga: Jorn Helder; Hidde de Vries, Frans Schiphof (Jort Jan Haarsma), Herre de Vries, Jarco Kingma; Jildert de Vries, Ydo Hoekstra, Gerlof Glazema (Sjoerd Hendric Kerlien); Niels Jensma, Enno Kingma, Laurens Hoekstra (Feike Nieuwhof).

  Foto: Achter arbiter W. Stel is Jildert de Vries aan de bal. Rechts kijkt Herre de Vries toe.
  De enige foto die lukte, daarna sloeg het toestel vanwege de regen vast.