Ze weten er daar in Berlikum toch altijd weer een happening van te maken bij de derby van Noord West Friesland. Toch denk ik dat er weinigen in Minnertsga de nacht ervoor slecht geslapen hebben door de geruchten dat Berltsummer hooligans ons mooie dorp in een oranje kleur zouden veranderen. En inderdaad, het bleef bij een keurig strak opgehangen spandoek aan het ijzeren hekwerk van de samen op weg kerk. Als het er vandaag nog hangt, kunnen ook de kerkgangers die niet van voetbal houden, er even van genieten.
Genieten kon men zeker daar gistermiddag op de “Koekoek” met muziek en een grote verloting. Het publiek was massaal gekomen en met een heuse line up van beide vereniging gaf dat zelfs een klein beetje dat samen op weg gevoel. En dat heb je natuurlijk alleen maar als er helemaal niks meer op het spel staat. Of het moest de stand op de ranglijst zijn. Met Oranje rook zoals gewoonlijk maar nu ook met blauwe rook. Het combineerde prima.
Minnertsga miste deze middag Ydo Hoekstra door een blessure maar we hadden gelukkig meer Hoekstra’s achter de hand. Het Hoekstra gehalte was deze middag toch aardig verdeeld. Natuurlijk, heit en mem of pake en beppe, zoals bij elke wedstrijd van Minnertsga, zenuwachtig langs de lijn, Laurens als invaller voor Ydo bij Minnertsga in de basis, (hij speelde een dijk van een eerste helft), Erik Hoekstra als afgevaardigde van Minnertsga in de bestuurskamer te wetboeken en jaaaa…. Gert Hoekstra als trainer op de bank bij Berlikum. Nou, mooier kun je het niet krijgen. En ik, als ad interim voorzitter, kijk elke week op de bankrekening van onze mooie vereniging en zie met een big smile dat Berlikum elke week een fors bedrag overmaakt aan onze vereniging zijnde de opleidingskosten van deze trainer. Wie had dat kunnen bedenken. En de climax komt nog. Gert werd , creatief als ze in Berlikum zijn, na afloop door Berlikum uitgeroepen tot man van de wedstrijd en kreeg een mooi bos bloemen. Vervolgens gaf Gert dit aan zijn moeder, die daar na die bagger 2e helft niet eens blij mee was. Ja…. Het was een grote kruisbestuiving daar gisteren in Berlikum. Oh ja …………..en dan de wedstrijd natuurlijk.
De leiding was in handen van Dhr. Kohler uit Dokkum. Hij floot een goede wedstrijd.
Berlikum oogde in de eerste helft sterker maar creëerde eigenlijk geen enkele kans. Wat ongevaarlijke afstandsschoten die Jorn Helder gemakkelijk kon pareren. Minnertsga was echter veel gevaarlijker en kreeg grote kansen. Even op een rij : Laurens Hoekstra in de 7e minuut alleen op Djurre Seerden af, die prima redt. In de 15e minuut Enno Kingma die alleen op Seerden afkomt maar mist. Roan Hein Joostema die in de 19e minuut alleen op Seerden afkomt maar Djurre redt. De rebound kon Herre de Vries zo in de goal schuiven maar hij schoot over. In de 22e minuut een diepe bal op Jildert de Vries die net naast kopt. Ja pas in de 29e minuut was het raak. Een vrije trap van Roan Hein werd prima ingetikt door Jildert de Vries 0-1 . En in de 35e minuut was het Enno Kingma die na een prima aanval prachtig raak schoot 0-2 .
Dat Ruben Eijzenga vlak voor rust tegen scoorde was een domper voor Minnertsga want die was totaal niet nodig 1-2 Direct na rust begon Enno met een schot wat rakelings naast ging. De wedstrijd kantelde echter totaal in de 55e minuut. Een duidelijke overtreding op Laurens Hoekstra werd niet bestraft door de scheids en bovendien raakte Laurens door de knie van de tegenstander ernstig geblesseerd aan zijn hoofd. Op het zelfde moment viel ook de prima spelende Geert Siegersma uit en kreeg Berlikum een heel gemakkelijk gegeven vrije trap. En daar stond JD bij de 2e paal in niemandsland (waar was Siep????) die gemakkelijk in kon koppen 2-2 . Vanaf dat moment bakte Minnertsga er niks meer van en werd bijna elke pass in de voet van de tegenstander geschoven. Het werd prijsschieten voor Berlikum. Een penalty van JD in de 62e minuut werd perfect ingeschoten 3-2 en Berlikum kreeg als het ware de goals aangereikt. Toch had invaller Johan Boersma in de 70e minuut de wedstrijd weer kunnen laten kantelen maar hij schoot alleen op keeper Seerden af in het zijnet.
Dat Berlikum via Ruben Eijzenga en Remco Anema nog het totaal op 5-2 bracht was voor de statistieken. Feit blijft dat Minnertsga de wedstrijd in de eerste helft al lang en breed had moeten beslissen. En het blijft voor mij een raadsel dat na zo’n goede eerste helft een zo een bagger 2e helft achteraan komt. Waar Berlikum trouwens prima van profiteerde, dat moet gezegd worden. Zo kreeg Berlikum de 3 punten als het ware in de schoot geworpen. Maar daar maalde na de wedstrijd niemand meer om. De drie punten waren binnen.
Volgende week de afsluiting van een seizoen met een thuiswedstrijd tegen Oudehaske. Een seizoen wat prima begon maar wat de eigenschappen kreeg van die welbekende nachtkaars. En dat is voor het 2e jaar achtereen. Voer voor voetbalkenners misschien ???

Groetnis , Nico

En voor de trouwe supporters die het niet zagen zitten om samen met de ad interim op zijn E-bike naar Berlikum te fietsen de opstelling:
Jorn, Frans , Hilco , Geert (Jens V.), Siep, Herre, Laurens (Johan B.), Jens de B, Enno, Roan en Jildert .
Reserve : Rudmer