De tijd van het jaar en daarmee het weer nodigde gisteren bepaald niet uit voor een heerlijke pot voetbal. Miezerig en guur, anders kan ik het niet omschrijven. Maar omdat de komende storm ons land nog niet bereikt had kon deze derby gelukkig wel doorgaan en wel op het verlate tijdstip van 5 uur. Met aansluitend een stuk muziek in de kantine om zo wat extra mensen naar de Koekoek te lokken. Of dat dan ook werkelijk slaagt is altijd moeilijk te zeggen, er was in elk geval best wel veel publiek. Met onder de wedstrijd een extra lotenverkoop voor een goed doel, uitgevoerd door 3 lieftallige ………heren. En over de verwachting van deze derby waren de meningen ook nu weer verdeeld. Minnertsga zat volgens de kenners in een flow met de laatste 5 wedstrijden zonder verlies en Berlikum had in 2020 alleen nog maar verloren, zij het dat dit maar om 2 wedstrijden gaat. Maar daar stond tegenover dat de wedstrijd tussen beide ploegen in Minnertsga eindigde in een kansloos verlies van 4 tegen 0 voor de Harm Spijker brigade. Wat is wijsheid vraag je je dan af. Dus de Leeuwarder Courant maar even raadplegen. Daarin voorspelde de kenner een gelijk spel. Maar mijn vertrouwen in die kenners is niet zo groot. Toch bood het andere, grotere artikel op die pagina in de LC wat extra hoop voor ons. Dit Berlikum grossiert in rode kaarten en met name de keepers zijn de kop van Jut geweest de laatste wedstrijd. Dus had de KNVB naast een afvaardiging in de vorm van zwaargewicht Hans Wessels ook maar even een topfluiter uit Meppel aan laten rukken om de wedstrijd te leiden. En die heer Noppert zou als scheidsrechter de man van de wedstrijd worden. Hij floot een foutloze wedstrijd. En wat tevens opviel was dat Djurre Seerden (keeper van Berlikum) deze middag netjes in zijn doelgebied bleef. Die had zijn lesje wel geleerd. Zo eindigde de wedstrijd met 2 gele kaarten, netjes verdeeld over beide ploegen.
Wat gisteren tevens opviel was het ontbreken van het gekleurde vuurwerk voor de wedstrijd. Was dat al jaren vrijwel helemaal Oranje gekleurd, de laatste jaren was ook de blauwe kleur van Minnertsga goed vertegenwoordigd. Maar dit jaar niks van dat alles. Zou het toch het weer geweest zijn dit jaar dat we dit helemaal gemist hebben. Wie zal het weten? Als laatste kleine wetenswaardigheid waren de kleine speldenprikken voor de aanvang van de wedstrijd van beide zijden die geen naam mogen hebben. Die hoor je dan pas achteraf.
Dan de wedstrijd. Die eindigde zoals hij was begonnen. Het was niet hoogstaand maar boeide wel van begin tot het eind. Met Berlikum het meest in balbezit en een behoudend ingestelde ploeg van Harm Spijker. Een schot van Berlikum in de 8e minuut net voorlangs en in de 20e minuut een schot van JD wat gekeerd werd door Jorn Helder. Dat geeft je op zo’n moment het idee dat Jorn zijn nachtblindheid heeft overwonnen. Wie zal het zeggen? De eerste kans van Minnertsga was in de 35e minuut. Een corner werd door Jildert de Vries op de pantoffel genomen en de boogbal kon ternauwernood door Djurre Seerden gekeerd worden. Roan Hein schoot in de rebound over doel. Het meest memorabele moment van de eerste helft was de actie van Enno Kingma die het strafschopgebied binnen slalomde en 2 man passeerde. En wie zette hem op het laatste moment de voet dwars….. ja hoor, zijn kleinere maar oudere (je zou het niet zeggen) broertje Jarco. Hij rende daarna direct weer naar de middencirkel, hij had hem eeeeven laten zien. Vlak voor rust ging Laurens Hoekstra er van door maar speelde de bal iets te ver voor zich uit en verspeelde daarmee een goed kans. De tweede helft gaf een zelfde beeld. Een wat makkelijker combinerende Berlikum en Minnertsga wat loerde op de counter. In de 55e minuut de beste kans van Berlikum maar de open kopkans van Jisse Kemper belandde in de handen van Jorn Helder. En 1 minuut later ging een inzet van Berlikum net voorlangs. Harm bracht toen Ydo Hoekstra in voor Jens de Boer. De beste kans van de wedstrijd kreeg Hidde de Vries in de 66e minuut . Een kopduel tussen Enno en keeper Seerden op de rand van de 16 werd gewonnen door Enno en daarmee kwam Hidde in balbezit. Hij kon de bal zo in het lege doel schuiven maar schoot net naast. En 2 minuten later kreeg Hidde nog een grote kans na een solo van Enno maar ook nu miste hij. Berlikum schrok blijkbaar van deze 2 kansen en kon pas in de slotfase weer een vuist maken. Nadat een corner van Minnertsga maar ternauwernood door Djurre Seerden via de lat verwerkt kon worden. Het slotakkoord was van Berlikum met enkele billenknijpende momenten voor het doel van Jorn Helder. Maar die hield zijn doel gelukkig schoon. Zo eindigde de derby in een brilstand en daar konden beide ploegen wel mee leven. Een makkelijker spelend Berlikum maar met evenveel kansen voor beide ploegen. Daarvan waren de beste kansen misschien wel voor Minnertsga. Maar scoren blijkt de ploeg van Harm Spijker nog steeds moeilijk voor elkaar te krijgen. Maar dat komt vast nog wel.
Mag ik de gastheren van Berlikum hartelijk danken voor de gastvrijheid ? Het was weer uitstekend voor elkaar.

Groeten Nico

En voor die enkele supporters die zelfs niet voor een streekderby niet uit de winterslaap te krijgen is, hierbij de opstelling van de Harm Spijker brigade:
Jorn, Geert , Herre, Frans, Roy (Rudmer) , Jens (Ydo), Roan Hein, Hidde, Enno, Laurens en Jildert.
Bankzitter : Sieb en Marten.