Scharnegoutum – Minnertsga moest zaterdag in de derde klasse A behoorlijk aan de bak tegen het hoog geklasseerde Scharnegoutum. Met kunst en vliegwerk werd de eerste helft afgesloten met een minimale achterstand. Met de wind in de rug gaf de tweede helft een aantal mogelijkheden, maar een tweede, iets gelukkige treffer van het fysiek sterkere Scharnegoutum bepaalde de eindstand op 2-0.

Minnertsga miste voor deze kraker het centrale duo de nog geblesseerde Rick Poortstra, de vorige week geblesseerd geraakte Herre de Vries (bovenbeenblessure) en de geschorste Ydo Hoekstra, drie spelers uit de as van het veld.
Maar niettemin, met enig schuifwerk, kwam er uit de hoge hoed van trainer John Hofte een achterste linie te staan met Frans Schiphof, Sieb Driessen en Hilco Plat in het centrum en Rudmer de Vries als linksback. Verdedigend kreeg het viertal een zware klus en met opbouw bemoeien, kwam er pas laat in de tweede helft van. Jens Visser nam de rol van Hoekstra over.

Minnertsga was na het eerste duel gewaarschuwd. De spelers werd ook voorgehouden met zoveel lengte aan Scharnegoutum-kant vrije trappen en corners te voorkomen. Maar in die opzet slaagde Minnertsga niet. Jammer, want daardoor had Jorn Helder met de ploeg de handen soms vol.

Dat betekende niet dat het nieuwe centrale duo Sieb Driessen en Hilco Plat het slecht deed. Het duo vocht zich in de wedstrijd. Scharnegoutum had in de eerste helft het overwicht.
Met name het middenveld met Jens de Boer, Jens Visser en Johan Boersma had het zwaar tegen de fysieke sterke en snelle spelers van Scharnegoutum. Voorin maakten Kingma, aanvoerder Roan-Hein Joostema en De Vries het de verdedigers van Scharnegoutum zo nu en dan lastig in de eerste helft. Zij ontregelden wel zoveel mogelijk de opbouw. Een zondagsschot van Kingma was nog het meest dichtbij het doel, en stuiterde net naast.
Daarna leidde een snelle doorbraak van Joostema nog tot een man-meersituatie. De bal werd na de voorzet niet binnengetikt. Een strakke voorzet vanaf links van de ontsnapte Jildert de Vries kwam daarna halverwege de eerste helft ook net niet aan bij Joostema en Kingma.
De Vries had kort daarvoor nog de bal kansrijk opgepikt op de middenlijn, maar werd onderuit gekegeld. Dat betekende een gele kaart voor Scharnegoutum en weg aanval.
Elke vrije trap aan Scharnegoutum stichtte dus serieus gevaar in de doelmond van Minnertsga. In de 34e minuut werd zo’n vrije trap op de kruin van de boomlange verdediger Sibren Posthuma gemikt. Jorn Helder kwam uit zijn doel, maar terwijl hij naar voren stapte, knikte Posthuma ongehinderd de bal over de doelman, 1-0. En daarna had Scharnegoutum nog alle gelegenheid om de score uit te breiden. Eenmaal werd de paal geraakt en een aantal malen gingen kopballen net over, of stond Helder een doelpunt in de weg.

In de tweede helft werd Marten Bergsma als pinchhitter ingezet. Roan-Hein Joostema ging vanaf de nummer 10 spelen. Minnertsga was in de tweede helft minstens gelijkwaardig aan Scharnegoutum. Een mooie aanval via Joostema en Jildert de Vries eindigde vlak na de rust nét buiten bereik van de inlopende Enno Kingma.

Scharnegoutum bleef wel degelijk gevaarlijk in de uitvallen. Een voorzet vanaf links werd in de tachtigste minuut nog net weg gestompt door Jorn Helder, maar de goalie raakte daarbij uit balans. En toen was het voor Gijs Vaessen een koud kunstje om binnen te tikken, 2-0. De wedstrijd leek gespeeld, hoewel Minnertsga in een rommelige eindfase nog wel twee keer had kunnen scoren.

Enno Kingma kreeg nog een goede kans, in de slotfase schoot Jens de Boer op de lat en wist Marten Bergsma de terugspringende bal niet in het doel te werken. Roan-Hein Joostema wurmde zich op rechts nog een keer langs zijn tegenstander, maar zag dat bij zijn schot twee Scharnegoutum-spelers zich voor de bal storten, terwijl hij van achteren, niet opzettelijk, een knietje in de rug kreeg. Deze inzet bij Scharnegoutum was illustratief voor de wedstrijd.
De overwinning ging wel terecht naar Scharnegoutum, vond trainer Remco Bervoets. ,,Skearnegoutum hat ek mear fysyk en lingte as Minnertsgea, mar Minnertsgea wol in pear knappe spilers lykas Helder en de oanfierder. Mar wy koenen it gefaar yndamme.’’ Met de analyse kon Hofte het eens zijn. ,,Het is spijtig al die omzettingen na een goede periode. Ze hebben het niet slecht gedaan. Het verlies is onder deze omstandigheden jammer, maar geen schande.’’

Opstelling Minnertsga: Jorn Helder; Frans Schiphof, Sieb Driessen, Hilco Plat, Rudmer de Vries; Jens de Boer, Jens Visser, Johan Marten Boersma; Roan-Hein Joostema, Enno Kingma en Jildert de Vries. Ingebrachte wissels: Marten Bergsma en Lourens Hoekstra.

Verslag en foto: Sybe Joostema