Na de hoopvolle maar wisselende successen in de oefenwedstrijden stond als eerste bekerduel Tzummarum op het programma. Natuurlijk denk je dan even terug aan de vorige bekerpotjes van de laatste 2 jaren tegen Tzummarum. Twee jaar geleden werd het een makkelijke overwinning in Tzummarum met 3-7 maar vorig jaar verraste Tzummarum alles en iedereen door in Minnertsga met 3-2 te winnen en door te gaan in de beker. Dus om nou te zeggen dat deze combinatie in de beker nou zo’n succes is, dat is bepaald niet zo. Dan ben je ook gewaarschuwd, zou je zeggen. Maar niets bleek gisteren in het zonovergoten Tzummarum minder waar. Het begon in de eerste 10 minuten wel hoopgevend met een veldoverwicht maar in de 11e minuut kwam Tzummarum voor het eerst in de buurt bij het doel van Jorn Helder en het was gelijk raak. 1-0 .Steven de Bruin was de maker van het doelpunt en dan ben je wel wakker, zou je zeggen. Maar in plaats van de knop om te draaien ging Minnertsga steeds meer tegen zichzelf te voetballen en creëerde geen enkele uitgespeelde kans. Als dan Roy van Rees in de 34e minuut solerend op avontuur gaat en op het middenveld balverlies lijdt is Tzummarum in de omschakeling wel doeltreffend. Het was Tim Grond die uiterst bekwaam zijn man uitspeelde en Jorn kansloos liet 2-0. En 1 minuut voor rust werd het nog even erger als Tim Grond met een leep wippertje Jorn Helder volkomen verraste en de 3-0 op het virtuele (maar afwezige) scorebord zette. Na de rust zette trainer Harm Spijker 2 wissels in (Hidde de Vries en Johan Boersma) en konden Roy van Rees en Hylke Hoekstra om gaan kleden. Het leek een verbetering maar elke hoop op een ommekeer verdween toen wederom Steven de Bruin in de 53e minuut de verdediging van Minnertsga voor schut zette en eenvoudig over de verbouwereerde Jorn Helder kopte 4-0. Minnertsga kwam niet meer in de wedstrijd en grossierde bovendien in foute passes en verkeerde beslissingen. Ja, Harm Spijker had deze keer wel 11 man kunnen wisselen, want naar mijn gevoel haalde niet 1 speler een voldoende. Pas in de 62e minuut kreeg de onzichtbare Enno Kingma zijn eerste kans maar hij kopte naast. Dat geeft wel aan hoe het aanvallend met Minnertsga gesteld was. Als dan de niet eens zo snelle Steven de Bruin in de 72e minuut op het middenveld in balbezit komt en en solerend zomaar ons verdedigingsduo er uitloopt en met een rollertje in de hoek ook Jorn te machtig is (5-0) is wel heel erg duidelijk dat Minnertsga hier deze middag niks te zoeken had. Een collectieve offday en dat vind ik nog het meest sneu voor onze nieuwe trainer Harm Spijker. Hij komt met een verfrissende aanpak en dat verdient zeker beter. Dat moeten de jongens dan maar in de 2 resterende bekerduels tegen AVC en Makkum laten zien. Tot slot nog even dit: ik heb genoten van keeper Jelle v.d.Walt die met zijn 1 meter 40 tot aan de navel van Jorn Helder komt maar zijn doel wel schoon hield. En dan heb je daar bij Tzummarum voorin die Tim Grond lopen die verreweg de beste man van het veld was. Hoe hij optimaal gebruik maakt van zijn grote kwaliteiten is prachtig om te zien. Daar kunnen velen een puntje aan zuigen.
Aanstaande zaterdag komt AVC op bezoek en dat is een mooie kans om deze zeperd weg te spoelen en daarmee ook straks hoopvol aan de competitie te beginnen. We zullen zien.

En voor degene die nog steeds aan het vakantie vieren zijn hierbij de opstelling:
Jorn, Geert, Roy (Johan), Sieb, Hylke (Hidde), Jens de B., Rienk , Roan Hein, Enno, Ydo en Jildert.