Ja, het was gisteren allemaal even net iets anders dan anders. De grens over, een heel stuk omrijden i.v.m. wegwerkzaamheden en dan ook nog eens om 3 uur beginnen. Aangekomen op het complex bleek dat een grote metamorfose ondergaan te hebben t.o.v. onze laatste wedstrijd op dit complex en ze hebben het daar goed voor elkaar. Met een mooie grote en lichte kantine. Vanuit de kantine buiten aangekomen waan je je op de veemarkt in Leeuwarden met allemaal hekwerken en vakken maar dat zal vast wel een bedoeling hebben.
Grootegast is als vereniging 2 keer zo groot als Minnertsga en heeft zelfs nog een seniorenteam in de zondagcompetitie spelen. Vorig jaar werd met een eindspurt directe degradatie voorkomen naar de 4e klas en ook voor dit jaar zijn de verwachtingen gematigd. Handhaven met deze jonge ploeg is ons doel, zo zei men.
De eerste 2 wedstrijden gingen beide met 2 tegen 0 verloren.
Harm Spijker moest bij de opstelling ook even puzzelen door blessures van Hylke Hoekstra en aanvoerder Roan Hein Joostema. Zo kwam Jildert de Vries, net terug van een blessure, verrassend genoeg op de linksback te staan. Scheidsrechter was de heer Spinder. Minnertsga nam direct het initiatief in de eerste helft en in de 7e minuut schoot Rienk v.d.Veen na een prima actie vanaf een meter of 15 op doel. Keeper Jelmer van Gorp kon ternauwernood met de voet redden. Diezelfde Rienk v.d.Veen verstapte zich in de 11e minuut en toen al moest Harm Spijker Laurens Hoekstra inbrengen. Minnertsga was de eerste helft heer en meester en in de 23e minuut schoot Ydo Hoekstra vanaf een meter of 35 op het doel wat net daarvoor, na uitlopen, verlaten was door keeper van Gorp. De bal ging echter maar net naast. Even later was er een prima aanval van Minnertsga en Herre de Vries liet met een hard schot keeper van Gorp kansloos. 0-1. De enige kans die Grootegast in de eerste helft kreeg was van Kevin Houweling maar de bal ging via een Minnertsgaverdediger naast. In de 35e minuut werd Enno Kingma in het strafschopgebied naar de grond getrokken en scheidsrechter Spinder was resoluut. De penalty werd door Enno onberispelijk ingeschoten 0-2. Aan het begin van de 2e helft leek er nog niks aan de hand. Maar Grootegast was beter uit de box gekomen dan Minnertsga. Dat ging steeds verder achterover leunen en Grootegast hanteerde veelvuldig de lange peer naar voren. En de druk op het doel resulteerde in de 60e minuut in een doelpunt van Tjerk Poortinga die Jorn Helder met een laag schot in de korte hoek kansloos liet. Nog niks aan de hand zou je zeggen want als Minnertsga aanzette kreeg het direct kansen. In de 66e minuut schoot Herre de Vries via het houtwerk over en in de 71 minuut werd een handsbal van een Grootegastverdediger in de 16 niet gezien door de scheidsrechter. Harm Spijker had intussen Jildert de Vries gewisseld door Johan Boersma en was daarmee ook door zijn wissels heen. In de 81e minuut was de hardwerkende Hidde de Vries nog dicht bij een goal maar redde keeper van Gorp. De druk van Grootegast werd echter steeds groter en verdedigend ging het bij Minnertsga in de 2e helft regelmatig mis. Dat resulteerde in de 84e minuut in een goal van Jelmer Schuil. Hij stond wel 2 meter buitenspel maar scheidsrechter Spinder wilde niks weten van het vlagsignaal van Abma en protesten van de spelers. En als dan 5 minuten later invaller Robert Kooistra via een kluts de bal voor zijn pantoffel krijgt en hard binnenschiet, ja dan is het wel even heel erg zuur. Ondanks nog een laatste poging met zowaar nog een grote kans van de mee opgekomen Sieb Driessen liet Minnertsga zich op een gigantische manier het kaas van het brood eten. Met een eerste helft met uitstekend combinatievoetbal en een 2e helft waarbij een aantal spelers het spoor bijster waren en we ons in de luren lieten leggen door een ploeg waarvan normaal gesproken gewonnen had moeten worden. Maar we hebben de ploeg van trainer Johannes Venema zelf lucht gegeven en zij hebben met een flinke dosis vechtlust de punten in eigen huis gehouden. En dat is ook een verdienste. Scheidsrechter Spinder had rood kunnen geven aan een Grootegastspeler in de eerste helft na een harde charge van achteren en besliste eigenzinnig bij de 2e (buitenspel)goal van de thuisploeg maar floot verder een prima wedstrijd.
Dan nog een kleine wetenswaardigheid tot slot. Frits (mijn mee-eter, meedrinker en meerijder) stond in de 2e helft naast een klein maar vinnig mannetje van in de 80. Hij wist alle leeftijden van de spelers van Grootegast en heeft Frits daar 45 minuten mee bestookt. Ook had hij kattenogen want bij een buitenspelsituatie waarbij Abma vlagde was hij heel resoluut, het was geen buitenspel. Terwijl wij op de andere speelhelft stonden.
Volgende week thuis de classico tegen Berlikum. Aanvang 5 uur. Deze middag geen punten, dan dus maar daar, zou ik zeggen. You never know.

En voor de thuisblijvers die niet verder komen dan de grens van Friesland hierbij de opstelling:
Jorn, Geert , Sieb, Hilko, Jildert (Johan), Hidde, Herre, Jens de B., Rienk (Laurens H.) , Enno en Ydo .