Na het verdienstelijk gelijkspel van vorige week bij ONT was het op eerste zaterdag van oktober tijd voor de eerste thuiswedstrijd. De mannen van trainer Duco Mulder moesten het opnemen tegen Grootegast. De ploeg van trainer Johannes Veenema had een vliegende competitiestart door afgetekend met 3-0 te winnen van Ropta Boys. Een gevaarlijke tegenstander derhalve. Ook een tegenstander die de laatste 2 wedstrijden dat zij bij ons op bezoek waren, hadden gewonnen. Al was dat met minimaal verschil. Duco Mulder was dus gewaarschuwd. En Grootegast nam bovendien best wel een acceptabel aantal supporters mee daar vanuit het Groninger land. Alle ingrediënten dus voor een mooie pot voetbal. Minnertsga begon in de vertrouwde opstelling aan de wedstrijd en had bovendien nieuwkomer Jeffrey Guertin op de bank. Deze speler is overgekomen van Franeker en zou bij Minnertsga voor extra scorend vermogen kunnen zorgen.
Minnertsga begon prima aan de wedstrijd en kreeg zijn eerste kans al in de 3e minuut. Maar het schot van Jildert ging over het doel. Maar Minnertsga werd ook direct daarna gewaarschuwd toen Johan Beute van Grootegast net naast schoot. Hidde de Vries kreeg in de 15e minuut een mooie kans maar zijn wipper ging rakelings naast. Het was echter Grootegast dat in de 21e minuut op voorsprong kwam. Een lage voorzet van rechts werd binnengeschoten door Johan Beute 0-1.
Deze tegenvaller had duidelijk invloed op het spel van Minnertsga en het had moeite om de tegenstander weer onder druk te zetten. Het spel was vaak slordig en Grootegast bleef onder leiding van aanvoerder Bert Beute eenvoudig op de been.
Verder dan een inzet van Hidde die via een been van de tegenstander net naast ging kwam het ook niet. Na rust was het spel van Minnertsga aanzienlijk beter. Het zette eerder druk en liet Grootegast minder voetballen. En al in de 48e minuut maakte het via Enno Kingma gelijk. Die liet vanaf een meter op 10 keeper Jelmer van Gorp volledig kansloos. Via onderkant lat belandde de bal in het doel. 1-1.
In de 55e minuut bracht Minnertsga Hilko Plat in voor Geert Siegersma. Enno Kingma scoorde in de 60e minuut wederom maar de scheids keurde deze treffer of wegens hands van Enno. Dat was dus een tegenvaller. Duco Mulder bracht in de 65e minuut Gerlof Glazema en Jeffrey Guertin in voor Laurens en Hidde. Minnertsga ging duidelijk op zoek naar de winnende treffer maar moest ook uitkijken voor de snelle uitvallen van Grootegast. Het kwam in de 80e minuut goed weg toen Rowan Top van Grootegast in kansrijke positie over kopte. De laatste 10 minuten golfde het spel op en neer en kregen beide ploegen nog kansen. Enno zag zijn inzet ternauwernood gekeerd door de keeper en een aantal corner zorgde voor gevaar maar de bal wilde er niet in. Gerlof was er in de 89e minuut heel dicht bij maar zijn lob kon maar net gepakt worden door de keeper. De laatste kans was voor Rutmer v.d.Veen van Grootegast. Maar Jorn Helder liet weer eens zijn klasse zien. Zo eindigde de wedstrijd in een gelijkspel en dat was gezien de hele wedstrijd wel een terechte uitslag. Nog een kleine anekdote tot slot. Er zat weer een vertrouwd gezicht in het kaartverkoophokje. Eddie Haarsma hoort al lang en breed bij de inboedel van de vereniging en moest het deze keer doen met assistent / cententeller Durk Schotanus i.p.v. broer Jan. Het ontvangen boekje had een nieuwe en mooie omslag gekregen maar de inlage moest blijkbaar wat snel gedrukt worden. Het lotnummer was vrijwel onleesbaar en de gasten heten nu ineens Grootegasta. Bovendien bleek de speeldatum al 17 oktober te zijn. Ja, zo zijn we natuurlijk snel het jaar 2021 door. Maar verder alle lof hoor, met een mooi voorwoord en een rubriekje “grijs verleden”
Volgende week moet de brigade naar Rijperkerk. Die heeft pas 1 wedstrijd gespeeld want de wedstrijd tegen Haulerwijk werd afgelast. Dat wordt zeker weer lastig maar ach, eenvoudige wedstrijden zullen er deze competitie zeker niet zijn.
We zien wel.

Groetnis Nico

Opstelling Minnertsga
Jorn Helder, Mees Moerbeek, Frans Schiphof, Henk Helmus, Geert Siegersma (Hilko Plat), Feike Nieuwhof, Hidde de Vries (Jeffrey Guertin), Herre de Vries, Laurens Hoekstra (Gerlof Gazema), Enno Kingma en Jildert de Vries