Het was weer even wennen de eerste wedstrijd na de winterstop. Even een poosje geen voetbal, beviel eigenlijk best wel goed. Het vergde ook wat extra organisatie bij deze eerste wedstrijd omdat Rijperkerk afgelopen donderdag al had aangegeven dat spelen op het veld daar in Rijperkerk onmogelijk was. Dus lag de vraag voor de hand om beide nog te spelen wedstrijden tussen beide verenigingen om te draaien. Vrijdagmorgen kwam het fiat van de KNVB. Toen moest vrijdagmiddag door Sybe het programmaboekje nog in elkaar gedraaid worden en moest good old Tsjip Lolkema weer achter de drukpers omdat Oege met Tea zo nodig kilometers moest maken in de sneeuw. Maar het kwam allemaal mede ook met de inzet van Erik voor elkaar en ondanks het wat miezerige weer kon er om half 3 afgetrapt worden op de Sportfinne. Spelen tegen Rijperkerk brengt bij mij ook weer herinneringen met zich mee welke Sybe ook al zo mooi verwoordde in het programmaboekje. Beide verenigingen hebben hele mooie herinneringen aan trainer Douwe Zondervan die helaas vorig jaar veel te vroeg is overleden. Bij het eerste fluitsignaal beheert dat dan je gedachten. Maar al snel is er ook weer de harde werkelijkheid waarbij geluk en verdriet zo dicht bij elkaar liggen. Dan de wedstrijd. De verwachtingen waren bij de bezoekers hoog gespannen en trainer Hylke Schrale popelde van ongeduld. En er waren dan ook veel supporters meegekomen. Daarentegen waren de verwachtingen bij ons zeer afwachtend want de winterstop met daarin een trainingskamp en 2 oefenwedstrijden waren qua voetbaluitslagen ronduit dramatisch. 2 Keer met 5-0 aan de broek doet geen goed natuurlijk. En het eerste kwartier van de wedstrijd leek die verwachting bewaarheid. Minnertsga kwam niet eens in de buurt van keeper Redmer Jorna en Rijperkerk dicteerde. Maar de eerste echte opvallende actie was van scheidsrechter Rozema uit Leens. In de 8e minuut liep hij op de bank af en stuurde de geblesseerde Roan Hein en Hylco Plat uit de dugout. Omdat ze niet op het wedstrijdformulier stonden. Het zal wel volgens de regels zijn maar ik heb dat nog niet eerder meegemaakt. De eerste kans was voor Rijperkerk in de 15e minuut. Maar de inzet van Diederik Andringa ging in het zijnet. Minnertsga had zijn eerste uitval pas in de 18e minuut maar de voorzet van Jildert de Vries werd op een haar na gemist. Rijperkerk kwam in de 25e minuut op voorsprong op een curieuze manier. Diederik Andringa had vanaf een meter of 30 een hard afstandsschot in petto waar Jorn Helder zich danig op verkeek. De dwarrelbal belandde hoog in de touwen en Rijperkerk had zijn overigens verdiende voorsprong. 0-1. En 5 minuten later kreeg Thom Stielstra na duur balverlies van Ydo Hoekstra een schietkans maar ging de bal net over. Minnertsga was echter wakker geschud en claimde een vrije trap op de rand van de 16 toen Enno tussen 2 man in de mangel werd genomen. Maar de scheids wuifde dit weg ondanks veel protesten van Minnertsga kant. Echter in de 34e minuut kon hij niet anders dan een penalty te geven toen Hidde de Vries in het doelgebied naar de grond werd getrokken door Friso Jorna. Die moest ondanks veel protesten van Rijperkerk kant met rood van het veld en Enno Kingma schoot de penalty onberispelijk binnen 1-1 . Vanaf dat moment werd de wedstrijd pas boeiend met open spel van beide kanten. Toch zocht Minnertsga niet massaal de aanval ondanks de man meer situatie. Want de ingekomen Mark Hendriks werd na de rode kaart ingebracht en was uitermate gevaarlijk in de 16. Na de rust golfde het spel op en neer. En Rijperkerk had de scheidsrechter mee toen Hidde de Vries in de 60e minuut overduidelijk naar de grond getrokken werd in het strafschopgebied. Maar die 2e pengel zat er niet in. Minnertsga kreeg kansen en in de 73e minuut had ik de goal al gerekend toen Ydo Hoekstra van dichtbij in de bovenhoek schoot. Maar keeper Redmer Jorna had een wereldredding in petto en ranselde de bal uit de goal. Enno Kingma en Ydo Hoekstra kregen daarna nog open kansen maar de bal wilde er maar niet in. Rijperkerk kwam nog tot een scrimmage voor de goal waarbij een penalty werd geclaimd maar dat zou echt te veel van het goed zijn geweest. Ondanks de kwaliteiten van Mark Hendriks en Paul Westra daar voorin had onze verdediging de boel goed voor elkaar. En in de 79e minuut was Jorn Helder goed bij de les toen hij een vrije trap van Rijperkerk tot corner verwerkte. In de laatste 5 minuten kreeg Ydo nog een wereldkans maar ging zijn schot wederom naast. En toen Enno een minuut later ook naast kopte, was het wel gedaan. Scheidsrechter Rozema telde er niet een minuut extra bij en floot na precies 90 minuten voor het laatst. Heel eerlijk gezegd had Minnertsga qua kansen de 3 punten verdiend maar ja….dan moet hij er wel in. Het vertoonde spel geeft wel weer veel vertrouwen. Tot slot nog een kleine anekdote tot slot. Dan sta je eindelijk een keer in de Leeuwarder Courant bij de prognose van 4 kenners en wordt de winst door Klaas de Boer duidelijk toebedacht aan de Protters. Wederom blijkt wel weer dat voorspellen echt een kunst is.
Volgende week komt Rottevalle op bezoek en die willen natuurlijk de enorme dikke kater van de 1-10 verliespartij tegen Leovardia recht zetten. Laten wij dan het onterechte en het onnodige verlies aan het begin van het seizoen daar in de Rottevalle maar recht zetten, zou ik zo zeggen. We wachten af.

Groeten Nico

En voor de supporters die niet op de hoogte waren van de wijziging en om half 3 in Rijperkerk stonden te wachten , hierbij de opstelling van de Harm Spijker brigade:
Jorn, Geert , Herre, Frans, Roy , Ydo, Jens, Hidde, Enno, Laurens en Jildert.
Bankzitter : Rudmer, Johan en Sieb