In een periode dat de resultaten van de hoofdmacht wat minder zijn dan verwacht, zie je allerlei ontwikkelingen en ideeën binnen de vereniging ontstaan die moeten bijdragen aan een beter resultaat. Of die juist afbreuk doen aan de goede bedoelingen van trainers en spelers. Want dan ineens heeft iedereen verstand van voetballen. En Minnertsga zit in zo’n periode omdat na 5 wedstrijden nog maar 1 schamel puntje was vergaard. Evalueren leert dat ons door scheidsrechterlijke beslissingen wel 6 punten door de neus zijn geboord maar dat is in een paar weken in de vergetelheid geraakt. Feit wat blijft staan is dat ene schamele puntje. Dus moet iedereen aan de bak. Harm Spijker, onze nieuwe en aimabele trainer, als rasechte westerling neer gestreken in het Noorden, is daar een van. Vol goede moed beginnen bij een club als Minnertsga met een kruiwagen vol voetbalkennis en ervaring en de beschikking over een hele jonge maar talentvolle selectie. Dan is het alleen maar een kwestie van de poppetjes op de juiste plaats zetten en even kort vertellen wat ze met de bal en de tegenstander moeten doen. Zou je zeggen. Maar was dat maar waar dus. Dan wordt het ineens denken, uitproberen en puzzelen. De opstelling van gisteren leerde ons dat Herre terug ging naar de laatste linie ten koste van Sieb. Daarnaast miste Harm door blessures Rienk v.d.Veen en Ydo Hoekstra en was Geert Siegersma met vakantie. Tegenstander Veenhuizen is voor ons een onbekende tegenstander dus historie is er niet. Veenhuizen doet mij overigens alleen maar denken aan de gevangenis waar de delinquenten in leven gehouden worden door de kookkunst van onze bloedeigen Jan Dijkstra. Scheidsrechter was de voor ons eveneens onbekende heer Martijn Brondijk uit Hoogezand. Dan de wedstrijd:
Veenhuizen nam vanaf minuut 1 het initiatief en Minnertsga zakte in. Al in de 4e minuut was er een kans van Sjoert Giezen van Veenhuizen maar Jorn Helder redde. Twee minuten later kreeg Hidde een enorme kans maar hij kopte vrijstaand net naast. Minnertsga kwam in de eerste helft echter vrijwel niet in de problemen omdat het compact speelde en ook omdat Veenhuizen een veel te laag tempo hanteerde. Harm moest in de 1e helft wel continu coachen omdat wederom een aantal spelers regelmatig uit de organisatie liepen. Maar dat ging gaande weg de wedstrijd steeds beter. In de 24e minuut was er een kans van Tom Gjaltema van Veenhuizen maar hij schoot over. In dezelfde minuut kon Laurens Minnertsga op voorsprong schieten maar keeper Gjaltema redde. Vlak voor rust kwam Enno Kingma nog in een goede schietpositie maar hij gaf een pass in plaats van voor eigen succes gaan. De 2e helft begon met een buitenspelgoal van Veenhuizen en een nieuwe kans voor Hidde. Maar scoren gaat nog niet zo makkelijk bij Hidde. Roan Hein schoot in de 69e minuut ineens op doel na een pass van Enno maar zijn schot ging net naast. Veenhuizen bleef in een laag tempo spelen en creëerde vrijwel geen kansen. In de 79e minuut moest het bovendien met 10 man verder toen invaller Wesley v.d.Veen bleef mekkeren na een vermeende overtreding en scheidsrechter Brondijk tot 2 keer toe geel gaf. Hij kon dus vertrekken. Harm wisselde Hylke nog voor Jildert en Minnertsga kreeg in de laatste 10 minuten nog mogelijkheden maar die werden niet benut. Zo eindigde de wedstrijd in een brilstand en dat was gezien het hele verloop van de wedstrijd een terechte uitslag. Scheidsrechter Brondijk floot een goede wedstrijd.
Dan nog een kleine naverbrander. Aan creativiteit ontbreekt het niet bij onze jonge selectie. Zo was het vervoer door hen gisteren geregeld met een heuse borrelbus van Kooistra. Een prima initiatief waar overigens wel meer supporters gebruik van hadden kunnen (en eigenlijk moeten) maken. Maar (het zal u verbazen) ondergetekende was er wel bij (o.a. met Haije, Abe en Sybe) en het is ons uitermate goed bevallen. Lekker ontspannen keuvelen met elkaar en genieten van zachte klassieke muziek op de achtergrond. De bankjes in de slaapstand en een blikje fris in de bierhouder. Dat is weer eens wat anders dan in een Audi of Mercedes over de snelweg jakkeren en al dat wijze praat aan te moeten horen van Frits, Geert of Oege. Een zeer geslaagd initiatief wat zeker navolging verdiend. Bovendien kregen wij bij aankomst in Veenhuizen ook nog de kans om even een rondleiding te volgen bij het naastgelegen “Maallust” waar speciaal bieren worden gebrouwen. Heel leuk met bovendien wat (hele kleine) speciaaltjes er tussendoor. En de echte zware jongens gingen bij ons in 1 keer achterover. Dat was wel even wennen trouwens wat we drinken normaal voor de wedstrijd nooit. Enige minpuntje was dat voor de wedstrijd begon, de eerste foto’s al rondwaarden op het World Wide Net. Jammer voor het zo uiterst moeizaam opgebouwde imago.
Volgende week de thuiswedstrijd tegen titelkandidaat Leovardia waar we (het zal u niet verbazen) beginnen met 0 tegen 0. Met dezelfde instelling als deze middag zouden we best wel eens voor een verrassing kunnen zorgen. Wie weet hoe een koe een haas vangt.
Groetnis , Nico

En voor de thuisblijvers die zelfs niet voor een comfortabele busreis waren te porren, hierbij de opstelling:
Jorn, Roy , Herre, Hilco, Rutmer, Hylke (Jildert), Jens, Hidde , Laurens, Roan Hein en Enno
Reserve : Sieb en Bram.