Het voorwoord in het programmaboekje van de foarsitter was in het Frysk en dat zie je wat mij betreft veel te weinig. Keurig dus. SDS heeft dit seizoen Douwe Posthuma als trainer gekregen en zijn hand was in deze wedstrijd duidelijk waarneembaar. Na 5 jaar, wat ik dan noem, schijtlijstervoetbal in Nijland met een uiterst verdedigende opstelling en maar gokken op de counter, ja daar hou ik totaal niet van. Maar je kunt er wel resultaten mee halen. En die negatieve opstelling, daar zullen ze daar in Easterein echt niet wakker van liggen. Want met good old Hendrik de Jong daar voorin past die speelstijl ook wel wat bij hun. Tenslotte heeft Hendrik de Jong sinds kort zijn 4e ster binnen dus hij weet het net nog steeds goed te vinden.

John Hofte had deze middag Johan Boersma op nummer 6 staan (in de plaats van de geblesseerde Rienk v.d.Veen) en begon met Roy van Rees op de rechtsbackpositie. Scheidsrechter was de jongeheer Spinder uit Drachten. Hij floot veelvuldig maar verder wel goed.

Vanaf de aftrap nam Minnertsga het initiatief met verzorgd veldspel. Het drukte SDS terug op eigen helft en SDS vond dat wel goed. Roan Hein Joostema probeerde het in de 10e minuut met een schot maar Jaap Toering redde prima. SDS probeerde het via de counter en met name Erik Haitsma was in het begin van de wedstrijd nadrukkelijk aanwezig. Moeilijk van de bal te krijgen maar met betrekkelijk weinig rendement. Tot echte grote kansen kwam SDS dan in de eerste helft dan ook niet, al zag het er soms dreigend uit. Maar ook Minnertsga had moeite met het creëren van kansen door de verdedigende opstelling van SDS. In de 20e minuut passeerde Jildert de Vries 3 man en bracht Roy van Rees in positie. Maar zijn schot ging over. In de 24e minuut kon een hard schot van Ydo Hoekstra maar half gekeerd worden door Jaap Toering maar de terugspringende bal werd door Enno Kingma net naast de verkeerde kant van de paal getikt. In de 35e minuut kreeg Jildert de Vries nog een kans maar ook hij trof geen doel. De 2e helft vertoonde een zelfde beeld. Een aanvallend Minnertsga met verzorgd veldspel en een achterover leunend SDS. Met dien verstande dat zij in de hele 2e helft vrijwel geen echte kans meer creëerden. Ydo Hoekstra was nadrukkelijk aanwezig en speelde zijn beste wedstrijd van dit seizoen. Hij was er in de 50e minuut dicht bij. Maar zijn schot ging via de paal naast. Intussen werd het spel wat feller en moest scheidsrechter een paar keer een gele kaart trekken. En er werd ook meer gemekkerd. Onder andere Roan Hein kreeg daar geel voor. Diezelfde Roan Hein schoot in de 63e minuut na een afgemeten voorzet van de prima spelende Jildert de Vries de bal in vrije positie net langs de verkeerde kant van de paal. Dat had de 1-0 moeten zijn. Maar dezelfde Roan Hein kon een minuut later (64e minuut) vertrekken na een onnodige overtreding en dus zijn 2e gele kaart. Met 10 tegen 11 zou je dan verwachten dat SDS wat meer aanvallende aspiraties zou tonen. Maar niks was minder waar. John Hofte wisselde Roy van Rees nog voor Hilko Plat en Minnertsga bleef zoeken naar de winnende treffer. In de 81e minuut was Enno Kingma er heel dicht bij. Hij kapte zijn man prima uit maar zijn schot ging net voorlangs. En Ydo Hoekstra zag even later zijn schot vanaf de rand van de 16 keihard buiten bereik van keeper Toering op de paal belanden. Zo eindigde de wedstrijd in 0 tegen 0 en daar was SDS volgens mij het meest blij mee. Minnertsga verdiende meer maar dan moet er wel gescoord worden. En dat gebeurde ook deze wedstrijd niet al was men er een paar keer heel dicht bij. Maar met Johan Boersma als controlerende middenvelder kwamen met name Ydo en Jildert veel beter uit de verf en dat geeft vertrouwen. Als Roan Hein zich daar ook nog aan optrekt kunnen we best nog een mooi vervolg van deze competitie krijgen.

Dan nog een kleine anekdote tot slot. Bij ons in de kantine kost een (lekker) bakje koffie 1 Euro. Dat is zelfs voor een vrijwilliger op leeftijd makkelijk rekenen. Daar bij SDS hebben ze maar bedacht om de koffie op 1,25 te zetten. En dat koste voor de reeds op leeftijd zijnde vrijwilliger heel wat tijd en kopwerk. Mijn advies dus: breng dat bakje weer naar 1 Euro, het brengt tenslotte genoeg op.

En……….. deze keer niet met een Audi (S uitvoering) met defect verwarmingssysteem naar het ballen maar met een, volgens Kaap, de splinternieuwe Mercedes ES195X van Oege. Het kan verkeren.

Volgende week opnieuw de Fryske Greidhoeke in naar Workum. En we beginnen op 0-0. En de Audi is gerepareerd.

Groetnis Nico