In het voorwoord van het programmaboekje wordt de waarde van de streekderby tussen Minnertsga en Berlikum uitgebreid verwoord. Niet alleen de overwinning maar ook de eer wordt genoemd als men de 3 punten uit het vuur sleept. En van eigen ploeg wordt verwacht dat zij strijd zullen leveren. Iets wat in het laatste (verloren) duel tegen Twijzel ontbrak. Nou, die strijd hebben ze gisteren duidelijk geleverd en dat werd beloond met een  verdiende overwinning. Dan leeft dat derbygevoel dan toch. Ik heb toch altijd wel wat de indruk dat het derbygevoel bij Berlikum wat meer leeft als bij Minnertsga.
Bijna traditioneel werd het oranje vuurwerk afgestoken bij het betreden van beide ploegen van het kunstgrasveld.
Minnertsga moest het dit duel doen zonder topscoorder Enno Kingma. Die had een kaatswedstrijd in Spanje op het programma staan. Voor broer Jarco natuurlijk jammer dat hij niet tegen zijn eigen broer kon spelen maar voor Minnertsga een veel grotere aderlating. Gisteren zou blijken hoe belangrijk Enno voor de ploeg van Duco Mulder is. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Volders.
Vanaf het eerste fluitsignaal gooide Berlikum alles in de strijd. En al in de 7e minuut was het Jaco Kingma die knullig balverlies van Minnertsga afstrafte en Jorn Helder kansloos liet. 1-0. De voorwaartsen van Berlikum werden veelvuldig met diepe ballen aan het werk gezet en waren de achterhoede van Minnertsga regelmatig te snel af. Het was aan Jorn te danken dat de voorsprong niet al snel groter werd. Hij keerde tot 2 keer toe een zeker lijkende treffer. Wat zette Minnertsga daar tegenover ? Rond de 25e minuut zorgden zij voor het eerste gevaar. Herre zag zijn schot over gaan en in de 26e minuut ging een inzet van Gerlof Glazema via de paal naast. Het was Berlikum echter die de voorsprong vergrootte. In de 32e minuut kon Jorn nog redden maar het was Thomas Dijkstra die de rebound eenvoudig binnen schoot 2-0 En het onheil werd voor Minnertsga nog groter toen vlak voor de rust Mees Moerbeek aan de noodrem trok bij een doorgebroken speler. Rood was het gevolg. Een zware straf maar ook te begrijpen.
Duco Mulder zette in de 2e helft Herre de Vries centraal achterin en dat was een duidelijke verbetering. Vreemd genoeg begon Minnertsga duidelijk beter in de wedstrijd te komen en creëerde het met 10 man aanzienlijk meer gevaar. In de 46e minuut kreeg Jeffrey een goede kans maar hij schoot rakelings over. Berlikum had duidelijk meer moeite het spel te maken ondanks de man meer situatie. In de 56e minuut moest Jorn redding brengen op een inzet van Thomas Dijkstra. In de 59e minuut scoorde Jeffrey de aansluitingstreffer maar de grens van Berlikum stond met de vlag omhoog. Waar het beslist geen buitenspel was. Toch honoreerde de scheids dit signaal en ging de treffer niet door. Duco bracht Jens de Boer nog in voor Gerlof en even later Hilko Plat voor Jort Haarsma. Berlikum leek in de 73e minuut de voorsprong te vergroten maar de kopbal spatte uiteen op de lat boven Jorn. Hilko Plat zag zijn als voorzet bedoelde bal ternauwernood door keeper Wassenaar tot corner verwerkt zien worden. Het spel golfde op en neer en beide ploegen kregen nog kansen. Jeffrey Guertin zag zijn schot millimeters naast gaan en Jorn Helder moest direct daarna nog een keer reddend optreden. in de slotminuten belandde een vrije trap van Herre de Vries op de paal en ging de rebound via een Berlikum been langs de verkeerde kant van de paal. Zo ging de winst naar de thuisploeg en dat was verdiend. Met name in de eerste helft werd de wedstrijd door regelmatig slordig spel en knullig balverlies verloren. En in een veel betere 2e helft kon men met een man minder het tij niet meer keren.
Na afloop kon de Berlikum aanhang in de kantine de overwinning vieren onder het genot van muziek (volgens het programmaboekje uit het Westen des lands) van “Feest DJ Ray. Ik heb het mogen meemaken maar dat is bepaald niet mijn muziek. Maar ach, smaken verschillen.
Volgende week kan de ploeg van Duco zich revancheren als Haulerwijk op bezoek komt. Maar eenvoudige wedstrijden bestaan in deze klasse niet. Er zal wederom voor gevochten moeten worden. Maar dan wel weer met Enno. We zullen zien.

Groetnis Nico

Opstelling Minnertsga
Jorn Helder, Mees Moerbeek, Frans Schiphof, Henk Helmus, Geert Siegersma (Roan Zoodsma), Feike Nieuwhof, Jort Haagsma (Hylko Plat), Herre de Vries, Laurens Hoekstra , Gerlof Glazema (Jens de Boer) en Jeffrey Guertin.