In een onderhoudende pot voetbal onder prima weersomstandigheden was de verbazing van onze vaste kern supporters duidelijk merkbaar. Waar de ploeg van John Hofte al tijden problemen heeft met het scoren van goals viel het kwartje opeens in de wedstrijd tegen Oeverzwaluwen. De Sweltsjes werden met een overduidelijke 5-0 terug naar Koudum gestuurd en daar was niks geflatteerd aan.

Er was deze week bij ons wat onduidelijkheid over de promotie en degradatieregels van onze klasse 3A. Maar duidelijk is dat er maar 1 ploeg direct degradeert en 2 ploegen moeten strijden om lijfsbehoud. Daarnaast doen er 3 ploegen mee in de nacompetitie om eventuele promotie naar de 2e klasse. Voor Minnertsga is beiden niet meer actueel en dus kan er onbevangen gevoetbald worden. Voor de gasten uit Koudum staat er zeker nog wel wat op het spel. Maar, misschien nog wel meer als bij ons, kampt trainer Ton Haarman met vele blessure gevallen. Hun topscoorder Wietse Peterson missen ze al na 7 competitiewedstrijden dus daar zijn ze al aan gewend. Maar na de verloren pot voetbal tegen DWP belanden er weer 3 man in de ziekenboeg. Volgens een kenner van Oeverzwaluwen hebben ze 10 geblesseerden. Dat zal misschien wat overdreven zijn maar gevoeld wordt dat zeer zeker. Maar ook bij Minnertsga zijn de nodige blessures waarvan een aantal langdurig. Dus moet je roeien met de riemen die je hebt. Scheidsrechter was Rolf v.d.Molen. Hij was nieuw voor ons maar floot een prima en onopvallende wedstrijd. Dan de wedstrijd : vanaf minuut 1 maakte Minnertsga een zeer gedreven indruk en verraste de Sweltsjes met hun vechtlust. Het creëerde direct een paar kansjes en zat er boven op. Oeverzwaluwen werd ver teruggedrongen en beperkte zich tot wat uitvallen waarbij met name Eise Feenstra zich liet gelden. Maar in de 19e minuut kwam Minnertsga op een verdiende voorsprong. Een voorzet van Ydo Hoekstra werd door Roan Hein Joostema ingekopt en keeper Geert de Lange was kansloos. In de 25e minuut moest Jens Visser geblesseerd het veld verlaten en ja hoor, daar kwam nestor Rein Sybe Faber met zijn bijna 40 jaar als een frisse jonge hond het veld in. En na een paar minuten werd al duidelijk, hij had nog dezelfde drive als ooit tevoren. En dat is een lust voor het oog. Minnertsga stoomde door. Jildert de Vries was bij tijden ongrijpbaar voor de toch hechte Koudumer defensie en in de 27e minuut gaf hij een prima steekbal op Roan Hein. Die liet keeper de Lange voor de 2e keer volstrekt kansloos met een snoeihard schot. 2-0. En het leek een afgang te worden voor Oeverzwaluwen. Een minuut later schoot Jildert de Vries prima in maar redde de Lange uitstekend. En wat deed Oeverzwaluwen zelf. Het kwam maar nauwelijks onder de druk vandaan. Jochem Hoekstra kreeg een vrije trap op de rand van de 16 maar de bal ging over het doel van Jorn Helder. Het hoogtepunt van de eerste helft kwam echter aan de andere kant. Een afgemeten corner van Roan Hein werd snoeihard in de uiterste hoek gekopt door de mee opgekomen Sieb Driessen. 3-0 De ontlading was aandoenlijk en groot. Sieb liet gisteren een ongekend stuk zelfvertrouwen zien, speelde een prima wedstrijd en bekroonde dat met een prachtige treffer. Oeverzwaluwen keek er naar en kon er niks tegen doen. Een corner vlak voor rust werd nog door een Sweltsjes verdediger tegen de kruising gekopt dus het had nog erger af kunnen lopen. In de 2e helft kreeg Oeverzwaluwen iets meer vat op het spel mede door het doorschuiven van nummer 4 Robbert Z. Maar echt gevaarlijk werd Oeverzwaluwen nooit. Daarvoor ontbrak ook het geloof in een goede afloop. Keeper de Lange moest nog redden op een inzet van Enno Kingma maar was in de 64e minuut kansloos. Ydo Hoekstra slalomde door de Koudumer defensie en werd neergelegd. De pengel werd onberispelijk ingeschoten door Roan Hein. 4-0. Minnertsga kreeg nog een aantal kansen op een hogere score maar Enno Kingma en Ydo Hoekstra zagen hun inzet geblokt worden. Roan Hein schoot in de 84e minuut net naast het doel en Enno Kingma zag zijn schot in de 85e minuut op de lat belanden. Het slotakkoord was echter (zoals bijna gewoonlijk) voor Ydo Hoekstra in de 89e minuut. Een prima aanval over vele schijven kwam tenslotte bij Ydo terecht. Hij passeert keeper de Lange met een simpel tikje. 5-0 Zo dropen de mannen van Ton Haarman af, dit hadden ze zeker niet verwacht. Met een van de minst gepasseerde verdedigingen van de 3e klasse A ineens 5 om de oren te krijgen, ja dat moest duidelijk even indalen. En Minnertsga, dat tot nu toe zo moeilijk scoorde, verraste zich zelf. Zouden ze dan toch, zoals ik vorige week geadviseerd heb, deze week extra getraind hebben op afwerken ??? Wie weet.
Dan nog een kleine anekdote tot slot : normaal heerst er een uiterst serene rust in de dugout van Minnertsga. Met John Hofte direct naast de dugout, ook al even kalm. Maar gisteren zat er ene Rick Poortstra als reserve (na een dijbeenblessure langzaam op de weg terug) in de dugout die zich zo in het spel inleefde, alsof hij zelf speelde. “Hij wie net te hâlden” zo werd mij verteld. Prachtig toch.
Al met al een mooie voetbalzaterdag met ook nog een klinkende 0-3 uit overwinning van ons 2e op de trotse koploper Rijperkerk 2. Waarvan acte. En na afloop een stukje muziek in de kantine en een paar van die goudgele rakkers, wat wil je nog meer.
Volgende week uit naar Wolvega. Ja, wie weet hoe een koe een haas vangt.

Groetnis , Nico

En voor de weinige supporters die deze middag andere bezigheden hadden de opstelling:
Jorn, Rudmer (Frans) , Sieb, Hilco, Geert, Ydo, Jens de B, Jens V. (Rein Sybe) Roan Hein, Enno en Jildert .
Reserve : Rick

Voor meer foto’s zie Facebookpagina