In het programmaboekje van Anjum werd in het voorwoord gesproken over de topper in de kelder van de 3e klasse B. En die aanduiding lag natuurlijk ook wel voor de hand want beide ploegen hadden tot nu toe slecht 1 schamel puntje bijeen gesprokkeld. Ook het laatste duel tussen beide ploegen werd even lichtjes in dat verhaal aangehaald. In het seizoen 2017-2018 werd het door een hattrick van Jan Tijtsma 3-0 voor Anjum. En tot slot hoorde ik in de bestuurskamer dat Anjum de 3 tot nu toe verloren duels gespeeld had tegen de 3 sterkste ploegen van deze klasse. Ja, dan staan de sterren niet onverdeeld gunstig. En dat zou ook uitkomen want Minnertsga werd door Anjum met een 3-0 verlies terug naar huis gestuurd. En hadden ze het aan de overkant van het water bij die seniele chaoten van Boris Johnson en consorten over “Super Saturday”, bij ons werd het, zoals Bauke Joostema dat heel treffend opmerkte, “Black Saturday. Want naast onze hoofdmacht kregen ook het 2e en 3e klop deze middag. En dat doet even zeer. Met dit verlies bungelt de ploeg van Harm Spijker wel troosteloos onderaan en dat werd vooraf totaal niet verwacht.
Dan de wedstrijd:
De leiding was in handen van de alom bekende heer Blom. De eerste helft was een prima helft met goed voetbal en 2 ploegen die wilden aanvallen en daarvoor ook de ruimte kregen. En er kwamen aan beide kanten dotten van kansen. Dat begon al in de 2e minuut toen Hidde de Vries geheel vrij op een paar meter van de goal een niet te missen kans kreeg maar naast schoot. Twee minuten moest Jorn Helder gestrekt naar de hoek bij een vrije trap van Anjum. Stephen Overkempe brak in de 8e minuut door maar zijn pass op maatje Tijtsma was niet goed en Jorn kon opnieuw met de voet redden. In de 11e minuut zag Ydo Hoekstra zijn poeier op goal op het houtwerk boven keeper Lolke Dijkstra uiteen spatten en even later kreeg Jens de Boer een grote kans maar de bal ging langs de verkeerde kant van de paal. Tot de 20e minuut kreeg Minnertsga nog 3 , 4 kansen achter elkaar maar de bal ging er niet in. En ja…….je raadt het al, in de 21e minuut een diepe bal op Stephan Overkempe die de bal met de borst controleerde en panklaar neer legde voor Pope Bauke Holwerda en die schoot hoog en hard in de bovenhoek 1-0. Wat Minnertsga daarna ook probeerde, het kreeg de bal niet tussen de palen. En als dan in de 40e minuut gepruts achterin koelbloedig wordt afgestraft door dezelfde Pope Bauke Holwerda, ja dan loop je dus mooi achter de feiten aan. Vlak voor rust kreeg Ydo Hoekstra nog een dot van een kans maar op 2 meter van het doel schoot hij over. Zo stonden we dus met rust met 2-0 achter maar had het evengoed 4-4 of 4-6 kunnen zijn. Harm liet Hilco Plat, die als bewaker van Stephan Overkempe een hele moeilijke middag meemaakte, achter in de box en bracht Laurens Hoekstra binnen de lijnen. Maar diezelfde Stephan Overkempe besliste direct in het begin van de 2e helft wel de wedstrijd toen hij met een prima actie en een laag schot in de korte hoek Jorn Helder kansloos liet. 3-0 Toen was de wedstrijd gespeeld en kon Anjum rustig afwachten. Maar Minnertsga was in de 2e helft geen schim meer van de 1e en ook het inbrengen van Marten Bergsma en Rudmer de Vries bracht geen soelaas. Hidde de Vries kreeg nog een dot van een kans maar zijn veel te zachte inzet op een meter of 6 van de goal werd gekeerd op de lijn. Ook Marten probeerde het nog met een omhaal maar ook die ging naast. Zo liep Minnertsga tegen een zuur en duur verlies aan. Scheidsrechter Blom gaf 6 gele kaarten (3 om 3) en daar was Wiebe Dijkstra van Anjum niet ongelukkig mee want toen hij het aan de stok kreeg met Marten Bergsma leek het alsof Blom beiden geel zou geven maar toen zag dat Dijkstra al geel had. Toen liet hij het bij een vermanend praatje. Het grote verschil tussen beide ploegen zat hem deze middag duidelijk in “de oudjes”. Bij Anjum lopen er in de personen van Stephan Overkempe, Pope Bauke Holwerda en Minne Zijlstra 3 laag 40ers (of dik 30ers zoals je wilt) in het veld die met hun fitheid en ervaring de jongere medespelers kunnen sturen en bovendien nog levensgevaarlijk voor de goal zijn. En dus ook regelmatig hun goaltje meepikken. En daar wringt de schoen bij Minnertsga duidelijk. We hebben in de eerste 5 wedstrijden van dit seizoen een kruiwagen vol kansen gekregen maar te weinig gescoord. Daarnaast blijft de verdediging een zorgenkindje. Maar daar hebben we gelukkig een trainer voor. Voor de eerstkomende wedstrijden moet het mes maar tussen de tanden en dan komen de punten vanzelf. Komende dinsdag oefent Minnertsga in Harlingen tegen datzelfde Harlingen en zal Harm zeker een en ander uit proberen om het lek boven te krijgen. We zullen zien.

En voor de thuisblijvers die alles wat verder dan Dokkum ligt veel te ver vinden, hierbij de opstelling:
Jorn, Geert , Sieb (Marten), Hilco (Laurens) , Hylke, Hidde , Roan Hein, Herre, Jens, Enno en Ydo (Rudmer) .