Voor de derby tegen Berlikum heerst er altijd een gezonde spanning. In het verleden was de jeugd van Berlikum altijd prominent aanwezig met spandoeken ,oranje spuitbussen en dito rookbommen. Dat is intussen wat minder en milder geworden en in beperkte mate overgenomen door de jeugd van Minnertsga. Maar het blijft altijd een beladen derby die, en dat moet ook kunnen, na de wedstrijd altijd een prettig vervolg krijgt in de kantine. En dat was gisteren niet anders. Enige dissonant was echter het behaalde resultaat. Dat was voor Berlikum reden om bij muziek van dj Meint op tafels en stoelen mee te deinen en zingen en voor Minnertsga aanleiding tot bezinning. Want het verlies van 0-4 tegen Berlikum komt wel even hard aan. En zorgt er mede voor dat we nu in de onderste regionen zijn beland van de 3e klasse B en dat is m.i. niet de plek waar we normaal gesproken thuis horen. Maar als je in de hoek zit waar de klappen vallen, zit ook werkelijk alles tegen. En dat was gisteren niet anders.
Dan de wedstrijd : die stond onder leiding van dhr. Rozema uit Leens. De eerste helft was boeiend en liet 2 ploegen zien die wilden voetballen. Berlikum bediende zich, zoals verwacht, heel vaak van de lange bal naar voren. En daar lopen een paar gevaarlijke en snelle mensen rond waar onze verdediging het vaak lastig mee had. Maar Minnertsga kwam er in de omschakeling via goed combinatiespel ook regelmatig prima uit en creëerde op die manier ook het nodige gevaar. Roan Hein kreeg 2 goede kansen maar trof geen doel. Een prima schot van Ydo Hoekstra zeilde net over de deklat boven keeper Djurre Seerden. Maar aan de andere kant was good old JD er in de 15e minuut heel dicht bij maar zijn kopbal ging in het zijnet. Ook de corners zorgden voor het nodige gevaar waarbij Jorn Helder het in zijn eigen doelgebied vaak moeilijk had. Een vrije trap van Berlikum ging in de 34e minuut gevaarlijk dicht voorlangs. Daarentegen kreeg Hidde de Vries tot 2 keer toe de kans om een medespeler vrij voor keeper Seerden te zetten maar lukte dat net niet. Zo leek de eerste helft in een brilstand te eindigen, ware het niet dat scheidsrechter Rozema die tot dan foutloos floot, daar anders over dacht. Want in de 45e minuut wees hij naar de stip na een buiteling van Ruben Eijzinga met Jorn Helder. Terwijl velen van mening waren dat er niet eens contact was. Marnix Hoekstra wist wel raad met dit buitenkansje en schoot onberispelijk in. 0-1 Na rust was direct duidelijk dat Minnertsga deze tik maar moeilijk kon verwerken. En Berlikum nam duidelijk het initiatief in handen. Minnertsga was in de 2e helft geen schim meer van de prima spelende ploeg van de eerste helft. Harm Spijker wisselde Hilco Plat voor Marten Bergsma om meer gevaar te stichten voorin. Maar daar kwam Minnertsga niet eens aan toe. En het zat ook wederom niet mee toen scheidsrechter Rozema in de 65e minuut een vlagsignaal voor buitenspel van onze grens meende te moeten negeren en liet doorspelen. Daar maakte Berlikum dankbaar gebruik van en de afgemeten voorzet die daarop volgde werd eenvoudig door Marnix Hoekstra binnen getikt. 0-2 Protesten van Minnertsga werden eenvoudig genegeerd. Toch had 5 minuten later Hidde de Vries de wedstrijd weer open kunnen gooien maar op 2 meter van de goal schoot hij geheel vrijstaand over de lat. Harm Spijker wisselde dezelfde Hidde de Vries nog voor Laurens Hoekstra maar niets lukte meer. En als dan de hele defensie stond te slapen bij een vrije trap van Berlikum kon Jarco Kingma eenvoudig de 0-3 binnentikken. En de koek was nog niet op want een 2e pengel werd in de 86e minuut goed ingeschoten door invaller Nick de Zeeuw. Zo eindigde deze derby in een verdiende overwinning van onze Oosterburen, daar was niks op af te dingen. Maar het feit dat bij Minnertsga een prima eerste helft gevolgd wordt door een zeer matige 2e helft geeft wel voer tot nadenken. Voor Harm Spijker is er zeker werk aan de winkel om dit euvel op te lossen. Maar daar heb ik alle vertrouwen in. Want er zit genoeg kwaliteit in het elftal. Punt van zorg is overigens wel de volledig terechte maar onnodige prenten die elke keer weer moeten worden geïncasseerd voor praten. Dat zou ons nog wel eens zuur op kunnen breken.
Volgende week uit naar het mee onderaan staande Anjum. Een belangrijke pot die niet mag worden verloren. Maar dat zullen de jongens ook zelf wel weten.
Positief feit van de pot van gisteren was de massale publieke belangstelling bij de wedstrijd. Met nadien de overvolle kantine waar men nog lang bleef hangen. Ja, dat vergoed de domper een heel klein beetje.
Tot volgende week.

En voor de thuisblijvers die zelfs bij wat miezerig weer niet naar buiten komen hierbij de opstelling:
Jorn, Geert , Sieb, Hilco (Marten) , Hylke, Hidde (Laurens), Roan Hein, Herre, Jens, Enno en Ydo .