Bij de eerste wedstrijd thuis van het nieuwe seizoen kwam ONT uit Opeinde (met natuurlijk Nijega en de Tike niet te vergeten) op visite. Een oude bekende voor ons. Want wanneer we ingedeeld zijn bij Noord en Oost treffen de steevast ONT als tegenstander. Ach dan tref ik leider Wieger van der Veen ook weer eens, die hoort intussen bij de inboedel van ONT. ONT heeft ook de goeie en prettige gewoonte om voor de bezoekende vereniging een formulier mee te nemen waarom de informatie staat over hun selectie. Wie nieuw zijn dit seizoen en wie zijn vertrokken bijvoorbeeld. Maar ook een overzicht van de duels die in het verleden zijn uitgevochten. En voor zover ik weet zijn zij de enige vereniging die dit (al jaren) doen. Wat mij betreft een prima initiatief.
En wat dat overzichtje betreft, daar komen we er thuis toch met een positief saldo uit. (5 keer winst, 2 keer gelijk en 2 keer verlies) Dat gaf de burger dan voor de wedstrijd weer even moed. Maar meer dan een gevoel is dat toch ook niet. ONT bljift voor ons een lastige tegenstander en had wat recht te zetten na het eerste verlies thuis tegen SC Twijzel. De ploeg van trainer Jan Hulzinga was dus gebrand. Harm Spijker zat eigenlijk in het zelfde schuitje. Het zure verlies uit bij de Rottevalle (2-1) lag best wel zwaar op de maag. Dus werd er afgelopen week best wel het nodige besproken met de selectie. Positief was in elk geval dat Jildert de Vries zich na een blessure weer bij de selectie was aangesloten. De wedstrijd stond onder leiding van de ons onbekende heer Gert Jan Lania uit Pieterszijl. Direct vanaf de aftrap nam ONT het initiatief en moest Minnertsga terug. Verdedigend rammelde het in begin bij ons ook zeker en maakten de mannen van Harm Spijker een onzekere indruk. Dat resulteerde in de 11e minuut in een afgemeten breedtepass op de jonge Marten Folkertsma die met een lage schuiver Jorn Helder kansloos liet. 0-1
En 5 minuten later kreeg Minnertsga zijn tweede tegenvaller te verwerken toen aanvoerder Roan Hein Joostema geblesseerd het veld moest verlaten. Hilco Plat was zijn vervanger. Toch kreeg Minnertsga gaandeweg de eerste helft wat meer grip op de wedstrijd al hoewel het spel van beide kanten niet best was. Rommelig met veel verkeerde passes. ONT had de overhand maar Minnertsga kreeg toch nog een goede kans met Jens de Boer maar keeper Hidde Ament maakte ondanks zijn lengte van 1 meter 39 een betrouwbare indruk en tikte de bal uit de hoek. Beide ploegen hanteerden regelmatig de dieptepass op de voorwaartsen dus stonden beide grensrechters ook regelmatig (terecht of onterecht) met de vlag omhoog. En scheidsrechter Lania negeerde die signalen niet 1 keer en nam deze allemaal klakkeloos over. Dat gaf al de nodige irritatie bij de toeschouwers van beide kanten. De 2e helft gaf qua veldverhouding een heel ander beeld. Eerst kreeg ONT nog een dot van een kans maar verder dan dat kwamen ze in de 2e helft niet. Minnertsga had intussen Geert Siegersma gewisseld voor Roy van Rees en dicteerde de wedstrijd. De gelijkmaker kwam in 55e minuut van de voet van Enno Kingma die een voorzet in 2e instantie in het doel werkte. Het werd duidelijk dat ONT het moeilijk had. In de 58e minuut een aanval van Minnertsga en paniek in de defensie van ONT waarbij de bal via de keeper en het hoofd van een verdediger bij Enno Kingma terecht kwam. Die verzilverde dit buitenkansje en heel Minnertsga juichte al.
Maar niet grens E.J. van ONT. Hij stak de vlag voor de 178e keer omhoog. En na een lang relaas met scheidsrechter Lania werd de goal afgekeurd. Onbegrijpelijk want het was een glaszuivere goal en er was zeker geen sprake van buitenspel. En 10 minuten later brak Enno Kingma weer uit en u raadt het al. De vlag wederom (ten onrechte) omhoog en ook nu ging scheidsrechter daar in mee. Kortom, ondanks een overwicht en goed voetbal van de kant van Minnertsga werd er niet meer gescoord. Ondanks de kansen die het nog kreeg. De sfeer rondom het veld was te snijden en dat verdienden beide ploegen niet. Gelukkig bleef het daarbij en liep het niet uit de hand. Scheidsrechter Lania was zeer bepalend voor de uitslag en dat is nu juist niet de bedoeling. Hij had al na een minuut of 20 vaker het vlagsignaal van beide grensrechters kritischer moeten beoordelen en die bij twijfel eens moeten negeren en op zijn eigen waarneming af moeten gaan. Hij weigerde ook constant om bij vrije trappen eens anders te gaan staan zodat hij zelf de beoordeling kon maken en niet afhankelijk was van een grens. Overigens vloot hij verder een prima wedstrijd. Kortom, Minnertsga werd mijns inziens overduidelijk 2 punten onthouden deze middag en dat is zuur. Positief is dat met name het spel van Minnertsga van de 2e helft houvast biedt voor de toekomst. En………zonder de rest te kort te doen, ik heb weer eens ouderwets genoten van het spel van Enno (alweer een tijdje zonder snor
Volgende week uit naar FC Grootegast die nog geen puntjes bij elkaar gesprokkeld heeft (2 keer een 2-0 verlies). We moeten over de grens dus dan moet de tomtom van de Mercedes van Oege maar even aan. Oege zal tegen die tijd ook wel weer een beetje afgekoeld zijn.

Voor de fans die de voorkeur gaven aan de reünie van Oranje of een bloedhekel hadden aan het kloteweer van gisteren hierbij de opstelling:
Jorn, Geert (Roy), Herre, Sieb, Hylke, Hidde, Jens de B., Rienk (Jildert) , Roan Hein (Hilco) Enno en Ydo .