Na de zeperd in Hallum tegen de Wykels was het de afgelopen week min of meer puinruimen en vooral proberen de motivatie er in te houden. Door allerlei omstandigheden was bovendien het aantal spelers wat op de training verscheen beneden peil. Ja, dan is de hoofdtrainer niet te benijden. Als je dan bovendien door allerlei omstandigheden onderaan op de ranglijst bungelt kan het zijn dat die motivatie er natuurlijk ook niet beter op wordt. Maar niks van dat alles. Harm Spijker blijft met een gezonde portie enthousiasme en een positieve inslag bezig het tij te keren en dat moest zich dan toch een keer uitbetalen. En dat gebeurde gisteren tegen Waskemeer. Die ploeg stond op de 3e plaats van de ranglijst en maakt tot nu toe een gedegen indruk. Van wat ik uit Berlikum hoorde (waar ze met een 2-1 winst vandaan kwamen) een stugge ploeg die soms op het randje speelt en veel vanuit de counter voetbalt. Met voorin een paar gevaarlijke mensen die makkelijk scoren. Trainer Klaas Zandberg had net voor een jaar bij getekend en dat moest natuurlijk rust geven, zou je zeggen. Hij miste gisteren wel zijn topscoorder Bouwe Veenstra die even naar Israël was. En daar was Klaas Zandberg zacht gezegd niet gecharmeerd van. Harm kon gelukkig weer beschikken over Herre als laatste man en dat scheelt bij ons een slok op een borrel.
De wedstrijd stond onder leiding van Dhr. Hadders, afkomstig ergens uit de provincie Groningen. Al lichtelijk op leeftijd waardoor hij soms redelijk ver van het strijdtoneel stond. Dat bracht Erik Hoekstra ertoe hem tijdens de wedstrijd een keer toe te roepen : he scheids, kom eens uit die cirkel vandaan. Na afloop in de bestuurskamer konden beiden de humor daar wel van inzien. Hij floot trouwens een prima wedstrijd.
De start van Minnertsga was veelbelovend. Al in de 7e minuut soleerde Jildert langs de achterlijn richting doel maar de eindpass was net niet goed genoeg. Daar tegenover zwijnde het toen Herre een bal keihard tegen keeper Jorn Helder op schoot en de bal gelukkig de goede kant uit ging. Waskemeer nam het initiatief maar had duidelijk moeite het spel te maken. En het geluk lachte de ploeg van Harm Spijker eindelijk eens toe toen Enno Kingma in de 20e minuut een pass die eigenlijk net niet op maat was met een acrobatische beweging (een halve omhaal) op zijn schoen kreeg en de bal met een boog over keeper Mechiel van Valen in het doel zag verdwijnen 1-0. Waskemeer stelde daar bitter weinig tegenover. Minnertsga zat er werkelijk bovenop en gaf hen geen enkele ruimte. Ja het had voor rust al 2-0 moeten zijn toen Enno in de 43e minuut ontsnapte en alleen voor keeper van Valen kwam. Zijn inzet werd half gekeerd en kwam voor de voeten van Laurens Hoekstra. Hij had een vrij doel voor zich maar schoot jammerlijk over. Na rust leek Waskemeer wakker geschud en drong aan. Met name Regilio Holder was veelvuldig in balbezit en bestookte de achterhoede van Minnertsga met diepe ballen. Maar die raakte niet in paniek. Nee, de beste kansen waren weer voor Minnertsga. Keeper van Valen liet zijn klasse zien bij een vrije trap van Enno Kingma. Maar in de 58e minuut was hij volstrekt kansloos toen Enno zich net binnen de 16 knap vrij draaide en snoeihard in de uiterste linkerhoek schoot. 2-0. Intussen moest Klaas Zandberg zijn aanvoerder Herman Rozema ook nog met een blessure wisselen.
Minnertsga controleerde in die fase de wedstrijd en Roan Hein Joostema was er in de 65e minuut met een keihard schot nog dicht bij maar keeper van Valen redde. De laatste 15 minuten was het echter eenrichting verkeer maar Waskemeer creëerde eigenlijk geen enkele uitgespeelde kans. Dat ze in de 82e minuut uit een corner nog via Douwe van der Mei de 2-1 scoorden was meer geluk dan wijsheid. In de 89e minuut was Enno er na een uitval van invaller (voor de prima voetballende Roy) Ydo Hoekstra nog dicht bij maar zijn inzet ging net naast. Scheidsrechter Hadders telde er 4 minuten bij (dat was volgens Klaas Zandberg veel te weinig) en floot in de 94e minuut af. Dat was even billenknijpen de laatste 10 minuten maar de overwinning was dik en dik verdiend. Op inzet werd de ploeg van Klaas Zandberg huiswaarts gestuurd en dat geeft de burger moed. De 3 punten zorgden er bovendien voor dat de laatste plaats werd overgedaan aan Haulerwijk en ja…..dan smaakt die goudgele rakker nadien natuurlijk dubbel lekker. Volgende week uit naar Ropta Boys. Die ploeg verloor ternauwernood van nummer 2 Rottevalle dus alle hens aan dek. Eigenlijk speelde de hele ploeg van Harm Spijker een prima wedstrijd maar toch kan ik het niet laten om 2 man even te noemen: Laurens Hoekstra en Hilco Plat maken een ontwikkeling mee die heel veel hoop en vertrouwen geeft voor de toekomst. Toppers kunnen het worden.
Tot volgende week.

Groeten Nico

Voor degene die geheel in Sinterklaas stemming al druk aan het pakjes inpakken zijn en daardoor de eerste 3 punter van Minnertsga gemist hebben, hier dus maar de opstelling:
Jorn, Geert , Herre, Hilco, Roy (Ydo), Jens de Boer Visser, Hidde, Roan Hein, Laurens , Enno, Jildert.
Reserve : Arnaud en Marten B.