Wie voor de wedstrijd naar de laatste uitslagen keek zou snel denken dat Rottevalle in de hoek zat waar de klappen vallen. Twee keer een dikke zeperd oplopen (0-6 tegen Rijperkerk en 1-10 tegen Leovardia) zou je de indruk geven dat ze totaal uit vorm zijn. Niks is echter minder waar. Het gaf juist aan hoe afhankelijk Rottevalle is van een aantal hele goede en bepalende spelers. Als die ontbreken hebben zij het direct heel erg moeilijk. En gisteren tegen Minnertsga was de selectie weer compleet en dan is het dus een geduchte tegenstander. Ze staan niet voor niks nog steeds op de 3e plaats in de competitie na een verder prima 1e seizoenshelft. De eerste competitie wedstrijd tussen beide ploegen eindigde voor ons in een 2-1 verlies door 2 goals van topscoorder Liekele Kamminga.
Ook Harm Spijker beschikte buiten de langdurig geblesseerden over een complete selectie. Wat resulteerde in een bankplek voor Ydo Hoekstra. En dat was zeker even slikken voor hem. De eerste 20 minuten waren voor Rottevalle maar verder dan een goede kans voor Jorrit Schra kwamen ze niet. Minnertsga stelde daar in eerste instantie weinig tegenover. De eerste grote kans kreeg Hidde de Vries maar vrij voor keeper Robert de Jong scoorde hij niet. In de 37e minuut moest de niet geheel fitte Geert Siegersma worden vervangen door Hilco Plat. Het venijn zat hem in de staart van de 1e helft. En Rottevalle had de hulp van hun 12e man nodig toen Enno Kingma in de 41e minuut werd aangespeeld en keeper de Jong passeerde. Er was geen sprake van buitenspel maar het onterechte vlagsignaal van de grens werd gehonoreerd door scheidsrechter Pol. Die scheids maakte op mij trouwens een ongeïnteresseerde en lakonieke indruk. Bovendien stond hij vaak ver van het spel af. Dat werd ook duidelijk toen Jorrit Schra in de 44e minuut Frans Schiphof met een onnodige en onbesuisde charge uit de wedstrijd schopte en die pas na een paar minuten toch nog maar eens geel kreeg van scheidsrechter Pol. Waar m.i. ook rood had gemogen. Zo startte Harm Spijker de 2e helft met Ydo Hoekstra als vervanger voor Frans Schiphof. Rottevalle had in de 2e helft wederom wat meer balbezit maar het spel golfde op en neer. Liekele Kamminga kreeg in de 56e minuut een goede kans. Maar Jorn Helder keerde de bal met de voet.
Direct daarna kreeg Laurens Hoekstra een schietkans maar de bal ging over. En in de 61e minuut kreeg Jildert de Vries (die niet echt in de wedstrijd zat) een niet te missen kans maar voorkwam de grote teen van keeper de Jong een treffer. Ja, en dan valt hij ineens aan de andere kant. Een afgemeten pass op Liekele Kamminga die niet zelfzuchtig terugkopte naar de meegekomen Jorrit Hoekstra. En die passeerde Jorn Helder eenvoudig. 0-1 Maar Jorn Helder was in die minuten erna goed bij de les toen een geluksschot van Erwin de Wind boven op de lat plofte en Jorn kon redden. Minnertsga moest toen komen en deed dat ook. Er kwamen grote kansen. In de 72e minuut kreeg Ydo een geweldige kopkans maar de bal ging millimeters naast. Een paar minuten later een prima aanval en Roan Hein leek te scoren. Maar keeper de Jong redde prima. Een gelijkmaker kon echter niet uitblijven. In de 84e minuut werd een corner uitstekend ingekopt door Roan Hein en stond de meer dan verdiende gelijkmaker op het scorebord. 1-1. En 2 minuten later kreeg Hidde de Vries nog een dot van een kans maar hij scoorde niet. Zo eindigde dit duel in een gelijkspel en daar konden de meesten wel vrede mee hebben. De laatste minuten waren nog tumultueus waarbij ik sterk de indruk had dat de scheidsrechter maar nauwelijks in de gaten had wat er allemaal gebeurde. Het laatste fluitsignaal was dan ook een bevrijding. Want als randzaken die totaal niets met normaal gedrag te maken hebben de overhand krijgen wordt het voetbalspelletje waar we met zijn allen zo gek op zijn ineens niet leuk meer. Wie de schoen past trekke hem aan. Met dit ene punt loopt Minnertsga iets uit op zijn concurrenten en kan het zich opmaken voor de streekderby volgende week in en tegen Berlikum. Op voorhand de grote favoriet natuurlijk maar ach, je weet nooit hoe een koe een haas vangt.
Voor de supporters van beide verenigingen : de wedstrijd begint om 5 uur.

Groeten Nico

En voor de supporters die zo begin februari nog steeds in de winterslaap vertoeven, hierbij de opstelling van de Harm Spijker brigade:
Jorn, Geert (Hilco), Herre, Frans (Ydo), Roy , Jens, Roan Hein, Hidde, Enno, Laurens en Jildert.
Bankzitter : Rudmer en Johan.