Alles was een beetje anders gisteren bij het duel in Oosternijkerk tegen de plaatselijke Ropta Boys. Een vereniging die qua grootte ongeveer vergelijkbaar is met Minnertsga. Qua leeftijd net een jaartje ouder (1965 om 1966) Beiden hebben een kunstgrasveld, alleen die van Ropta Boys is net ietsje kleiner dan dat van ons. Een gezellige bestuurskamer, alleen die van ons is net ietsje groter. Voetballen om 3 uur terwijl wij al een halve eeuw half 3 gewend zijn. Chauffeur Frits (Kaap) stond al voor half 2 met zijn Focus Q3 bij mij voor de deur, niet wetende dat de wedstrijd om 3 uur begon. We waren maar met zijn 2en want Oege blijkt ineens een super klusser te zijn geworden en Geert had net een grote restauratie achter de kiezen. En de grootste verrassing kregen we bij aankomst op het sportcomplex daar. Nota bene in het programmaboekje vermeld stond dhr. Tjepko Kamstra als 19e man op de spelerslijst van Minnertsga in het programmaboekje. In Minnertsga is hij nooit zo populair geweest. Een eervolle vermelding heeft er voor hem als oud Minnertsgeaster zelfs nooit ingezeten. Ja, je kunt zeggen wat je wilt, dan doet hij het daar in de Dongeradelen best wel aardig dus. De maker van het programmaboekje was toch al scheutig met de namen van de spelers Er stonden namelijk 18 om 19 spelers vermeld. Daar wordt je dus als lezer geen snars wijzer van. Maar zelfs het Fries Dagblad vond deze wedstrijd interessant genoeg voor een reportage. En dat was het natuurlijk ook. Minnertsga had net het zoet van een overwinning geproefd (thuis tegen Waskemeer) en Ropta Boys had op de ranglijst in de onderste regionen maar 3 punten meer. Een 6 punten wedstrijd dus. Harm Spijker kwam weer met een kar vol jonkies in de wei net als vorige week. Maar ze waren gebrand. Ook Ropta Boys kent dezelfde problemen en had de 17 jarige Hendrik Willem v.d.Vorst in de basis (wat een geweldig talent) en een 16 jarige op de bank (Frans Postmus). De wedstrijd stond onder leiding van dhr. Vonk uit Hardegarijp. Hij zat er een paar keer helemaal naast maar floot verder een goede wedstrijd.
Het begin was duidelijk voor de Boys. Al in de 5e minuut kwam het op voorsprong toen Geert Linthof net binnen de 16 in balbezit kwam en uit de draai laag in de uiterste hoek schoot. 1-0 . De eerste reactie van de naast mij staande voetbalkenner Willem de Vries was: oh oh , maar we hebben nog 85 minuten om het goed te maken. Het eerste kwartier van Minnertsga was niet best, erg onwennig en veel te timide. Maar toen ze voor het eerst voor keeper Johannes de Groot verschenen was het wel gelijk raak. Roy speelde Jildert de Vries aan die Enno Kingma vrij zag staan. Die was trefzeker en schoot onhoudbaar binnen 1-1. Daarna volgde er een periode dat de Boys sterker waren en de kansen kregen. In de 22e minuut een vrije trap die net voorlangs ging. In de 26e minuut een schot van Tjidsger Braaksma wat Jorn Helder met een perfecte save tot corner verwerkte. Een schietkans van de jonge Hendrik Willem v.d.Vorst wat recht in de handen van Jorn kwam. En in de 39e minuut was er wederom een vrije trap van de Boys die door alles en iedereen werd gemist en voorlangs ging. Maar de beste kans van de eerste helft kreeg Enno Kingma. In de 41e minuut werd hij in vrije positie gebracht en kon alleen op keeper de Groot af. Maar het volledig onterechte vlagsignaal van de grens van de Boys werd gehonoreerd door scheidsrechter Vonk en zo ging een open kans op een voorsprong verloren. De grens van de Boys had toch al niet zijn beste middag van het seizoen. Hij zal er regelmatig volledig naast, overigens keurig verdeeld in het voordeel en nadeel voor ons. In de 2e helft had Minnertsga de wind mee en werd het een heel open wedstrijd door de ruimte die er kwam. Minnertsga was echter veel dreigender en na 2 kansjes van Enno Kingma was het in de 69e minuut uit de omschakeling de prima spelende Hidde de Vries die om rechts uitbrak en de mee opgekomen Laurens Hoekstra perfect bediende. Die schoof eenvoudig de 1-2 binnen. En toen keeper Johannes de Groot in de 77e minuut een prima genomen vrije trap van Roan Hein Joostema niet klem kon krijgen was Enno Kingma er als de kippen bij om zijn 2e van de middag te maken 1-3. Toen leek het gedaan met de Boys al hoewel ze nog wel aanzetten. Maar echte kansen werden er niet gecreëerd. Jildert de Vries brak nog een keer uit maar speelde de bal te ver voor zich uit en zo kon keeper de Groot redden. En in de laatste minuut werd Jildert in de 16 onderuit gelopen maar de penalty van Roan Hein belandde in de uiterste bovenhoek (van het vangnet achter de goal). Zo pakte de brigade van Harm zijn 2e overwinning op rij en ziet het er ineens heel anders uit. Met nog 1 wedstrijd voor de winterstop zou het met een 3e 3 punter (thuis tegen hekkensluiter Haulerwijk) op rij een mooi slot zijn van de moeizame eerste seizoenshelft. Wie weet.
Wederom werd door de gehele ploeg door hun gedrevenheid en werklust een dikke voldoende gehaald. Met kilometervreter Laurens voorop. Het kan verkeren.
Dan nog een kleine anekdote tot slot : door de late aanvang van de wedstrijd en het donkere decemberweer moet de veldverlichting al bij aanvang aan. En ze hebben daar bij de Boys verschillende kleuren licht, met bovendien maar 8 pitten voor het hele veld. Dit gaf een kerstachtige sfeer en met het neuriën van Jingle bell, Jingle bell werd het ineens een aandoenlijk geheel. Jammer dat ze bij de Boys niet geweten hebben dat onze keeper Jorn bij dat soort licht heeeelemaal niks ziet (is 100% nachtblind) en dan als een omgekeerde nachtuil zijn doel verdedigt.
Volgende week zoals al gezegd de laatste thuiswedstrijd tegen Haulerwijk. Met de lichten aan.

Groeten Nico

En voor de vele thuisblijvers die een reis naar Oosternijkerk als een soort buitenlandse trip beschouwen en de voorkeur gaven aan een wedstrijd van ons 2e of 3e ,hier dus maar de opstelling:
Jorn, Geert (Johan), Herre, Hilco, Roy (Rudmer), Roan Hein, Jens, Hidde (Feike N.) Enno, Laurens en Jildert.
Bankzitter : Bart, Gerlof en Harm