Haulerwijk – Minnertsga heeft in Haulerwijk een van de meest curieuze duels van de afgelopen seizoenen afgewerkt. Het won zaterdag in het competitieduel van de derde klasse B met ruime cijfers van SV Haulerwijk. Via drie prachttreffers werd het 3-0, maar moest doelman Jorn Helder na twee pittige overtredingen, één in het begin van eerste en één dik in de tweede helft, worden vervangen door een van de veldspelers. Helder raakte na amper tien minuten spelen al geblesseerd nadat aanvaller Patrick Hilhorst zonder opzet hard zijn zij raakte, op het moment dat de goalie de bal weg stompte. Met nog ruim een kwartier te gaan in de tweede helft raakte hij opnieuw aangeslagen. Ditmaal was het een onnodige overtreding van spits Tim van der Velde. Speler Jilke Terpstra nam daarna de honneurs van Helder waar.

Het duel

Een lange rij auto’s stond langs de weg geparkeerd, die in het verlengde loopt van het voetbalveld van SC Haulerwijk. Een dienstdoende wedstrijdplanner legde uit dat er heel veel thuiswedstrijden zijn afgewerkt die dag. Supporters voor het duel van het eerste elftal waren er niet, slechts nog een collega-journalist die een column schrijft voor Tweenul.nl en een opnameploeg om de wedstrijd voor Facebook te filmen.

De behandeling van de eerste blessure van Jorn Helder duurde zowat een kwartier. Ook Wubbo Scholtens, de Groninger scheidsrechter van dienst deed een duit in het zakje door een zalfje uit de kleedkamer te halen. Helder kon door.

Het duel was qua uitstraling wel te vergelijken met het uitduel van Minnertsga tegen FC Twijzel: een open duel met kansen over en weer.

Vlak na de blessurebehandeling moest Jorn Helder ook gelijk tweemaal aan de bak. Hij ranselde een bal uit de hoek en stond de andere keer goed opgesteld om een laag schot te stoppen. Trainer Jelke Nijboer vond achteraf dat zijn team door de lange blessurebehandeling niet de draad meer goed oppakte. ,,We hienen earst goede kânsen, mar wy wienen de tried kwyt.’’

Daarna was het toch echt de beurt aan Minnertsga. In de frontlinie had de scherp spelende Enno Kingma al een eerst voorafje voor doelman Jarno Atsma geserveerd. Die inzet werd nog op tijd weggebokst.

Aan beide kanten viel er genoeg te beleven. De verdediging van Minnertsga met Geert Siegersma, Frans Schiphof, Henk Helmus en Enne Joostema wist met doelman Jorn Helder de meeste aanvallen van de thuisclub te neutraliseren. Bij corners van Haulerwijk was het wel alle hens aan dek met de fysiek grote spelers van Haulerwijk.

Vlak voor de 45e minuut (daarna werden er nog 16 minuten bijgetrokken door de scheids) sloeg Minnertsga toe. Een mooie aanval vanaf de middellijn begon met een fraaie steekpass van Enno Kingma op Roan-Hein Joostema.

Aan de linkerkant gaf Joostema zijn tegenstander het nakijken en schoot laag en hard voor. Geen van de Haulerwijk verdedigers kwam aan de bal, ook achterste man Thomas van Waarden niet, maar Hidde de Vries stapte precies op tijd in om de bal op geweldige wijze tegen het net te knallen, 0-1. Doelman Jarno Atsma was kansloos.

Enkele minuten later was het weer raak. Ditmaal passte Laurens Hoekstra de bal breed op Roan-Hein, die over de breedtelijn langs zijn tegenstander ging en vanaf 20 meter meteen uithaalde voor een schot dat onhoudbaar in de linkerhoek van het doel verdween, 0-2.

Forceren

SV Haulerwijk probeerde voor rust nog iets te forceren met lange ballen en kwam over de zijkanten enkele malen door, maar de voortzetting gaf voor de thuisploeg niet het gewenste resultaat. Patrick Hilhorst probeerde het nog met een schot, maar dat werd op tijd geblokt. In een onoverzichtelijke situatie ging de bal nog eenmaal vlak langs de paal naast.

Na de pauze had Minnertsga aanvankelijk het overwicht, soms op basis van inzet, maar ook met enkele mooie combinaties. Vooral Hidde de Vries bezorgde zijn tegenstander een moeilijke dag. In de tweede helft verruilde hij de plek op rechtsmidden voor een positie op links. Laurens Hoekstra probeerde op rechts de ruimte te benutten. De snelle speler stichtte het nodige gevaar en was eenmaal heel dichtbij een treffer na een pass van Enno Kingma. Jens de Boer kwam op de linksbackpositie terecht en invaller Jilke Terpstra op het middenveld.

Halverwege de tweede helft werd het opportunistische spel van Minnertsga beloond met een fraaie treffer. Een strakke corner van Hidde de Vries vond het hoofd van Enno Kingma bij de eerste paal, die zijn bal bij de tweede paal in het doel zag vliegen, 0-3.
Het duel tegen de ploeg van Nijboer (voormalige trainer SC Berlikum) leek gespeeld, maar Haulerwijk wenste met fysiek spel nog eenmaal uit een ander vaatje te tappen. Minnertsga liet zich op haar beurt verleiden tot lange ballen.

Met nog een dik kwartier te gaan raakte doelman Jorn Helder geblesseerd bij een afgeslagen Haulerwijk-aanval, een onnodige trap op de benen. Haulerwijk-speler Van der Velde, mocht van geluk spreken dat hem niet een rode maar gele kaart werd voorgehouden. Helder had voor de tweede maal verzorging nodig. Ditmaal werd snel duidelijk dat hij niet verder kon. Er volgde snel overleg bij de staf.

Duco Mulder had in de eerste helft bij de eerste blessure nog Enno Kingma als mogelijke vervanger van Jorn Helder bij zich geroepen. Ditmaal trok invaller Jilke Terpstra het gele doelmanshirt aan. Hij bleek een degelijke vervanger die al stompend, graaiend en later ook ballen plukkend de hoop op doelpunten van Haulerwijk wegnam. Het leverde vanuit de hoek van de dug-out van Minnertsga enkele malen luidkeels gejuich op.

De overwinning met een nul wegslepen was daardoor vooral een teamprestatie geworden. Mulder roemde de inzet en de mooie doelpunten. ,,We zijn zeer tevreden met de punten” Terwijl Nijboer baalde van het in zijn ogen negatief effect van de eerste lange blessurebehandeling.

Het verslag en de foto’s zijn gemaakt door Sybe Joostema